Runebergin päivä

Runebergin päivä

Suomen kansallisrunoilija Johan Ludvig Runebergin päivää vietetään hänen syntymäpäivänä 5. helmikuuta. Runebergin päivä on vakiintunut liputuspäivä ja sen juhlintaan kuuluvat perinteisesti Runebergin tortut.

Runebergin torttu on kansallisrunoilijan nimikkoleivos

Runebergin torttuna tai Runebergin leivoksena tunnettu helmikuinen herkku on saanut nimensä Suomen Kansallisrunoilijan mukaan. Runebergin tortut ovat pyöreitä korkeahkoja leivoksia, jotka saavat makunsa mantelista ja arrakkipunssista tai rommista. Tortut koristellaan yleensä vadelmahillolla, jonka ympärille on pursotettu renkaaksi sokerikuorrutusta.

Klassikkoleivonnaisen syntytarinasta on monta versiota. Tarina kertoo, että Runebergin vaimo Frederika leipoi miehelleen hillolla ja sokerikuorrutuksella koristeltuja leivonnaisia, joihin oli käytetty manteleita ja keksinmuruja. Toisen tarinan mukaan porvoolainen sokerileipuri Astenius kehitti alkuperäisen leivoksen ja Runeberg mieltyi niihin. Tarinoita on monia, mutta joka tapauksessa kyseessä on kansallisrunoilijan suosikki ja sanotaan, että hän nautti yhden leivoksen aamuisin.

Leivo herkulliset tortut ja juhlista Runebergin päivää!

Runebergin kakku ja muut uudet muodot

Runebergin torttu on klassikkoleivos, joka muuntautuu ohjesovelluksin muffineista peltilevyleivonnaiseksi asti. Leivonnaisen voi pyöräyttää esimerkiksi kakun muotoon, jolloin tarjottavaa saa isommalle porukalle yhdestä vuoasta. Runebergin torttujen makumaailmaa voi myös viedä herkullisiin pikkuleivoksiin.

Muunna perinteinen Runebergin torttu uuteen muotoon:

Helmikuussa muistetaan myös ystäviä ja rakkaita. Katso täältä reseptit ystävänpäivään!

Energiatarpeesi