Runebergin päivä

Suomen kansallisrunoilija Johan Ludvig Runebergin päivää vietetään hänen syntymäpäivänään 5. helmikuuta. Runebergin päivä on vakiintunut liputuspäivä ja sen juhlintaan kuuluvat perinteisesti runebergintortut.

Runebergintorttu on kansallisrunoilijan nimikkoleivos

Runebergintorttuna tai Runebergin leivoksena tunnettu helmikuinen herkku on saanut nimensä Suomen kansallisrunoilijan Johan Ludvig Runebergin mukaan. Runebergintortut ovat pyöreitä korkeahkoja leivoksia, jotka saavat makunsa mantelista ja arrakkipunssista tai rommista. Tortut koristellaan yleensä vadelmahillolla, jonka ympärille on pursotettu renkaaksi sokerikuorrutusta.

Klassikkoleivonnaisen syntytarinasta on monta versiota. Tarina kertoo, että Runebergin vaimo Frederika leipoi miehelleen hillolla ja sokerikuorrutuksella koristeltuja leivonnaisia, joihin oli käytetty manteleita ja keksinmuruja. Toisen tarinan mukaan porvoolainen sokerileipuri Astenius kehitti alkuperäisen leivoksen ja Runeberg mieltyi niihin. Tarinoita on monia, mutta joka tapauksessa kyseessä on kansallisrunoilijan suosikki ja sanotaan, että hän nautti yhden leivoksen aamuisin.

Leivo herkulliset tortut ja juhlista Runebergin päivää!

Jos et saa runebergintortuista tarpeeksesi, leivo Runebergin pelti

Oikaise valmistuksessa – älä maussa! Runebergin leivonnaisen voi valmistaa myös pellillä.

Uudenlainen Runebergin päivän hittiherkku noudattaa klassikkoleivonnaisen perinteitä, mutta helpottaa kotileipojaa niin välineissä kuin ajankäytössä. Kun leivoksen leipoo levykakun muotoon, ei valmistamiseen tarvitse erillisiä vuokia.

Levykakusta saa myös leikattua niin pieniä kuin isoja palasia oman makeannälän mukaan. Runsaalla kuorrutteella ja vadelmahillolla kuorrutettu leivos on herkullisen näyttävä.

Meheväksi kostutettu Runebergin peltileivos on kaikille heille, joille yksi runebergintorttu ei riitä. P.S. tässä versiossa hilloa löytyy leivoksen välistäkin!

Tutustu reseptiin

Runebergin kakku ja muut uudet muodot

Runebergintortun makumaailma muuntuu tortusta muffiniksi ja kakuksi asti.

Whoopie-resepti on tällä kertaa maustettu runebergin tortun tyypillisillä mausteilla, eli mantelilla ja kardemummalla. Täyte on tuorejuustokerma, jossa punssi toimii mausteena.

Kun leivonnaisen pyöräyttää kakun muotoon, saa tarjottavaa isommalle porukalle yhdestä vuoasta. Kakun kuorrute saa uudenlaisen twistin maustetusta rahkasta.

Runebergintorttujen makumaailmaa voi myös viedä herkullisiin pikkuleivoksiin. Runebergin muffinit valmistuvat kätevästi muffinipellillä tai muffinivuoissa.

Herkullista Runebergin päivää (tai kokonaista viikkoa)!
Tämä verkkopalvelu käyttää evästeitä käyttökokemuksen parantamiseen, tilastoimiseen sekä mainosten näyttämiseen. Lisätietoja ›