Runebergin päivä

Runebergin päivää vietetään Suomen kansallisrunoilija Johan Ludvig Runebergin syntymäpäivänä 5. helmikuuta. Runebergin päivä on vakiintunut liputuspäivä ja sen juhlintaan kuuluvat runebergintortut – perinteisesti tai tuunattuina.

Helmikuinen J. L. Runebergin päivä muistetaan kansallisrunoilijamme mukaan nimetyistä leivoksista, runebergintortuista. Runebergintortut ovat pyöreitä korkeahkoja leivoksia, jotka saavat makunsa mantelista ja arrakkipunssista tai rommista. Tortut koristellaan yleensä vadelmahillolla, jonka ympärille pursotetaan rengas sokerikuorrutuksesta. Koska rakkaalla leivonnaisella voi olla monta nimeä, tunnetaan sama herkku myös runeberginleivoksena.

Ja muista, vaikka kyseessä on klassikkoleivos, onnistuvat runebergintortut helposti myös gluteenittomina.

Runebergin mokkapalat ja muut uudet muodot

Kaipaatko tuttua runebergintortun makua, mutta hieman uudella twistillä? Ei huolta, sillä runebergintortun makumaailma muuntuu tortusta laskiaispullaksi ja kakuksi asti.

Kun tutun leivonnaisen pyöräyttää kakun muotoon, riittää yhdestä vuoasta tarjottavaa isommallekin porukalle. Uuden muotonsa lisäksi runeberginkakkua on tuunattu aikuiseen makuun sopivalla maustetulla rahkalla.

Hybridileivonnaiset ovat tämän hetken trendiherkku. Kokeile vaikka kahden helmikuun sesonkileivonnaisen, runebergintortun ja laskiaispullan yhdistelmää tai valmista suomalaisten rakastamia mokkapaloja Runebergin tyyliin.

Tunnetko runebergintortun historian?

Klassikkoleivonnaisen syntytarinasta on monta versiota. Tarina kertoo, että Runebergin vaimo Frederika leipoi miehelleen hillolla ja sokerikuorrutuksella koristeltuja leivonnaisia, joihin oli käytetty manteleita ja keksinmuruja.

Toisen tarinan mukaan porvoolainen sokerileipuri Astenius kehitti alkuperäisen leivoksen ja Runeberg mieltyi niihin. Tarinoita on monia, mutta joka tapauksessa kyseessä on kansallisrunoilijan suosikkileivos.

Jos et saa runebergintortuista tarpeeksesi, leivo Runebergin pelti

Oikaise valmistuksessa – älä maussa! Runebergin leivonnaisen voi valmistaa myös pellillä.

Uudenlainen Runebergin päivän hittiherkku noudattaa klassikkoleivonnaisen perinteitä, mutta helpottaa kotileipojaa niin välineissä kuin ajankäytössä. Kun leivoksen leipoo levykakun muotoon, ei valmistamiseen tarvitse erillisiä vuokia.

Levykakusta saa myös leikattua niin pieniä kuin isoja palasia oman makeannälän mukaan. Runsaalla kuorrutteella ja vadelmahillolla kuorrutettu leivos on herkullisen näyttävä.

Meheväksi kostutettu Runebergin peltileivos on kaikille heille, joille yksi runebergintorttu ei riitä. P.S. tässä versiossa hilloa löytyy leivoksen välistäkin!

Tutustu reseptiin
Herkullista Runebergin päivää!
Tämä verkkopalvelu käyttää evästeitä käyttökokemuksen parantamiseen, tilastoimiseen sekä mainosten näyttämiseen.Lisätietoja ›