Arvostettu kuha

Maukas ja mieto kuha on pidetty kala, jota valitaan usein tarjolle erityisiin ja juhlaviin hetkiin. Kuhasta valmistat kaikki kalaruoat keitoista uuniruokiin. Kokeile esimerkiksi klassikkoa, Kuha Walewskaa.

Kuha on ahventen heimon kookkain laji, ja sen sukulaislajeja ovat ahven ja kiiski. Kuha on tyypillisesti lämpimien ja sameavetisten järvien kala, mutta sitä tavataan myös Itämeressä. Kuhan liha on valkoista, kiinteää ja keskirasvaista, ja sen ruodot ovat isoja ja helppoja poistaa.

Kotimaista kuhaa on saatavilla parhaiten syksyllä jäiden tuloon saakka sekä kevättalvella. Kalatiskeistä saa monesti myös viljeltyä ja ulkomaista kuhaa.

Kuhasta on moniin kalaresepteihin

Kuhasta saa herkullista tarjottavaa juhliin, mutta se sopii hyvin myös arkiruokaan. Tuoreet kuhafileet ovat herkullisia pannulla voissa paistettuna, uunissa kuharuoka kypsyy puolessa tunnissa. Liha pysyy mehevänä, kun jätät nahan paikoilleen kypsennyksen ajaksi.

Kuten sisäveden petokaloissa muutenkin, myös kuhassa saattaa olla leveän heisimadon toukkia, jotka kypsennys tuhoaa. Jos aiot käyttää kuhaa raakana, pakasta kalaa ensin vuorokausi –20 asteessa.

Varsinaisten kuhareseptien lisäksi kuha sopii myös ahven- ja siikaresepteihin. Voit valita ruokaan sen kalalajin, jota on kulloinkin tarjolla tuoreimpana.

Klassikoita syystä: kuhakeitto ja paistettu kuha

Kun kaipaat jotain lämmittävää ja herkullista, tee kuhasta kalakeitto. Perinteisessä kuhakeitossa perunat ja fenkoli kypsyvät kuhan kanssa kattilassa, ja pinnalle pirskotellaan maukas yrttiöljy. Chili con pescado saa makunsa chilistä, tomaatista, kurkumasta ja paprikasta, ja crème fraîche pehmentää kokonaisuuden.

Tuoreen kuhafileen paistaminen on yksinkertaista: voita, pannun kuumennus ja pari minuuttia paistamista molemmin puolin. Kun haluat lisää makua, kokeile esimerkiksi korianteria tai muuta yrttiä. Kerma viimeistelee annoksen. Tarjoa paistettu kuha esimerkiksi perunoiden ja salaatin kera.

Kuha uuniin kokonaisena tai fileinä

Kuhan voi paistaa uunissa kokonaisena, fileenä tai esimerkiksi vartaina. Klassinen uunikuha on kuha Walewska, jossa kala tarjoillaan kantarellikastikkeen ja kuohkean perunan kera. Helppo uunikuha syntyy kuorruttamalla kala crème fraîchella ja pinaatilla tai smetanalla ja sitruunalla. Peratun ja suomustetun kuhan voi paistaa myös kokonaisena. Kokonainen kuha on tyylikäs ja herkullinen tarjottava, kun täytät sen fenkoli-sipulitäytteellä ja lisäät päälle sitruunasiivuja.

Vinkit kuhan fileoimiseen

  • Haluatko fileoida kuhan itse? Katso yksinkertaiset ohjeet videolta.

Raaka-aine
Kansalliskala ahven
Raaka-aine
Maukas hauki
Raaka-aine
Monipuolinen lohi