Suolaiset donitsit ja pikkumunkit yllättävät!

Munkit ja donitsit valmistetaan totutusti makeiksi herkuiksi sokerilla kuorrutettuina. Valio Koekeittiöllä munkit heittivätkin kuperkeikan ja niistä versioitiin suolainen herkku!

Uudenlaisessa pikkuherkussa on munkin idea, mutta makumaailma onkin suolainen! Nämä hauskan näköiset pikkuveijarit sopivat tarjottavaksi niin vappuna kuin muissakin iloisissa juhlissa!

Donitsi vai munkki?

Ohjeen kehityksen dilemma oli, tekisikö ohjeesta munkkeja vai donitseja. En kai osannut sitä päätöstä tehdä, sillä nyt samasta taikinasta valmistuivat molemmat: 14 donitsia ja 14 pikkumunkkia.

Tämän reseptin kanssa ei turhia pyörittelyjä tarvita. Hiivalla kohotettu taikina paloitellaan 14 osaan, painellaan kiekoiksi ja painetaan keskelle reikä. Reikäpalasta syntyy pikkumunkki ja rinkulasta donitsi!

Donitsitaikinan salaisuus ja tuorejuustokuorrute

Taikinaan lisäsin vähän kurkumaa, jolloin leivonnaisen pirtsakka keltainen sisusväri yllättää haukkaajan. Itse taikina on maultaan melko mieto, sillä donitsit ja munkit saavat varsinaisen makunsa tuorejuustopohjaisesta kuorrutteesta ja sen päälle ripoteltavista suolaisista tai makua antavista lisukkeista: pikku prezeleistä, juustonaksumurskasta, suolatikkupaloista, suolapähkinöistä – mitä mieleesi vain juolahtaa. Jotakin suolaista pinnalle kannattaa laittaa, sillä se kertoo leivonnaisen olevan suolainen ja viimeistelee leivonnaisen maun.

Kun uppopaistopuuhiin ryhtyy, kannattaa valmistaa herkkuja reilusti. Hauska idea on valmistaa juhlapöytään sekä suolaisia että makeita munkkeja ja hauskuutella koristeluilla, sillä juhlissa(kaan) pieni hassuttelu ei ole kiellettyä!

Näin kuorrutat donitsit

Katso videolta, kuinka donitsien valmistus ja herkullinen kuorrute syntyvät näppärästi!

Donitsireseptin löydät tästä:

Iloisia juhlahetkiä suolaisten donitsien kanssa!
Sesonki
Munkit tekevät vapun
Sesonki
Vappukakku kattaa ilon