Juuston säilytys ja hävikkivinkit

Juusto keksittiin aikoinaan, koska tarvittiin tapa varastoida maitoa paremmin säilyvään muotoon. Nykyäänkin juusto maistuu parhaalta huoneenlämpöisenä, mutta säilytykseen kannattaa käyttää jääkaappia.

Mitä juuston parasta ennen -päivämäärä kertoo?

Juustopakkauksessa näkyvä parasta ennen -päiväys tarkoittaa, että oikein säilytettynä ja avaamattomana juusto säilyy vähintään luvattuun päivämäärään asti. Avaamisen jälkeen pakkauksessa mainittu parasta ennen -leima ei ole enää voimassa, mutta juustoa voi käyttää niin kauan, kun se maistuu ja näyttää hyvältä – myös parasta ennen -päiväyksen jälkeen. Käyttökelpoisuuden voi arvioida omiin aisteihin luottaen.

Viileässä säilytettynä kypsytetyt palajuustot sekä sulatejuustot säilyvät pari viikkoa pakkauksen avaamisesta. Tuorejuusto tulisi sen sijaan syödä loppuun muutaman päivän sisällä.

Säilytä viileässä, tarjoile huoneenlämpöisenä

Juusto säilyy parhaiten jääkaapissa alle + 8 °C lämpötilassa. Säilytä juusto omassa pakkauksessaan kunnolla suljettuna tai tiiviisti tuorekelmuun käärittynä. Myös juustokupu tai suljettava rasia ajavat saman asian. Säilytä juusto erillään voimakasaromisista ruoka-aineista, kuten hedelmistä tai voimakasaromisista makkaroista kuten salamista, sillä juustoon tarttuu herkästi sivumakuja.

Kovia, kypsytettyjä juustoja voi hyvin säilyttää muutamia tunteja huoneenlämmössä ja ne maistuvatkin parhaalta huoneenlämpöisinä. Ota siis juustot esiin 1–2 tuntia ennen tarjoilua, kun kokoat juustotarjotinta. Sen sijaan sulate- ja tuorejuustot kuuluu aina säilyttää viileässä.

Voiko juustoa pakastaa?

Jos jääkaapissasi on enemmän juustoa kuin ehdit syödä, voi juuston pakastaa. Juusto kannattaa pakastaa raastettuna annoskokoisiin pusseihin ja käyttää pussi kerrallaan ruoanvalmistukseen. Myös sulatejuuston voi pakastaa.

Juuston pakastamista kokonaisina paloina ei suositella. Juustoon voi tulla virhemakuja, ja sen rakenne voi kuivua ja haurastua kokonaisena palana pakastettaessa. Myös juustolaji sekä juuston tuoreus ja kunto pakastushetkellä vaikuttavat siihen, kuinka hyvin juusto kestää pakastusta.

Juuston pakastusajaksi suositellaan korkeintaan kolmea kuukautta. Sulata juusto jääkaapissa ja käytä mahdollisimman pian sulatuksen jälkeen.

Reseptivinkit juustonjämien käyttämiseen

Juuston rippeistä on raastettuna vaikka mihin! Ripottele raastetta lämpimien leipien tai pastan päälle, leivo se kekseihin, suolaisiin muffineihin tai leipään tai valmista maukas juustokastike pastalle.

Sesonki
Näppärät hävikkivinkit ja -reseptit arkeen
Sesonki
Juhlien järjestäjän hävikkivinkit
Ruokavinkit
Miten maitotuotteet kannattaa säilyttää kotona?