Piparkakkutalon taikina ja kaavat
Piparkakkutalon taikinaksi sopii tumma piparkakkutaikina, joka pysyy hyvin koossa ja maistuu ja tuoksuu joululta. Ohjeesta tulee n. 1,3 kg taikinaa, josta 1 kg kuluu piparkakkutaloon ja yli jäävästä taikinasta voi leipoa piparkakkutalon pihaan joulukuusen tai jouluisia hahmoja.
Käyttämällä valmiita, tulostettavia piparkakkutalon kaavojamme saat talon osista oikean kokoiset ja seinistä suorat. Tulosta kerralla useammat kopiot, niin voit käyttää niitä vielä monena jouluna!
Piparkakkutalon kokoaminen
Piparkakkutalon kokoaminen onnistuu parhaiten, kun antaa osien ”tekeytyä” muutaman päivän. Heti paistamispäivänä taikina on usein vielä pehmeää.
- Kopioi piparkakkutalon kaavat.
- Kauli piparkakkutaikina jauhotetulla pöydällä 3 – 4 mm:n paksuiseksi levyksi.
- Leikkaa levystä piparkakkutalon kaavojen mukaan 2 sivuseinää, 2 päätyseinää, 2 kattoa sekä savupiipun osat. Siirrä palat varovasti lastalla leivinpaperille uunipellille.
- Leikkaa toiseen sivuseinään oviaukko ja päätyseiniin ikkuna-aukot. Irrota varoen ja nosta myös ovi pellille.
- Tee lopusta taikinasta n. 5 mm:n paksuinen levy talon pohjatontiksi.
- Paista osat uunissa 200 asteessa n. 10 min. Anna jäähtyä hyvin.
Katso videolta kuinka piparkakkutalo kannattaa koota. Muistathan varoa kuumaa sokeria.