Lajittelun järjestäminen kotona vaatii usein hieman kekseliäisyyttä. Kodin olosuhteet ovat harvoin optimaaliset, joten kierrätys vaatii toisinaan myös luovia ratkaisuja. Tässä muutamia vinkkejä sujuvampaan jätteiden lajitteluun.
Kodin jätehuolto aiheuttaa monille päänvaivaa. Kierrätykseen varatut tilat saattavat rajoittua allaskaappiin, josta löytyy tilaa muutamalle sangolle, mutta nykyisin kierrätettäviä jakeita kertyy helposti reilu kymmenen:
Miten näille kaikille saa tarkoituksenmukaisen paikan rajallisissa nelilöissä? Näillä vinkeillä voit järjestää itsellesi sujuvamman arjen ja palauttaa arvokkaat materiaalit kiertoon näppärästi.
Allaskaappi ja muutama sanko ovat historian havinaa, sillä nykyisin erilaisia jakeita on runsaasti. Biojäteastia kannattaa sijoittaa keittiöön, mutta muita jätteitä voi kerätä asunnossa muuallekin. Esimerkiksi parveke, kuisti tai tilava eteinen voivat tarjota sopivaa säilytystilaa niin muoveille, panttipulloille kuin vaikka paperijätteelle.
Katse kannattaa nostaa allaskaapista ylös. Jos asunnossa on vapaata seinätilaa, voit kiinnittää seinälle koukun ja hankkia tyylikkään kassin vaikkapa kartongin keräystä varten. Myös lattiatilaa voi hyödyntää esimerkiksi sijoittamalla paperinkeräyksen tai muun sopivan jätteen keittiönulkopuolelle koriin tai juuttikassiin. Tyylikäs kierrätysastia voi parhaimmillaan sulautua osaksi sisustusta ja innostaa kierrättämään.
Roskasankojen päälle kannattaa jättää tilaa, jotta niiden käyttö sujuvoituu. Jos roskaa ei saa kätevästi roskikseen yhdellä kädellä, saattaa se jäädä kannen päälle tai jollekin tasolle ajelehtimaan. Roskakaapit ja säilytystilat kannattaa suunnitella helposti puhdistettaviksi ja ilmaviksi, joissa vielä hieman kosteat purkit mahtuvat tarvittaessa kuivumaan.
Portaiden alla tai kodinhoitohuoneessa saattaa löytyä tyhjää tilaa, jonne voi saada kierrätysastian mahtumaan. Hukkatilaa saattaa myös jäädä huonekalujen taakse tai asunnon kulmiin. Kannattaa kuitenkin huolehtia helposta saavutettavuudesta ja käytettävyydestä myös hukkatilaa hyödyntäessä.
Jokaiselle jakeelle ei välttämättä tarvitse hankkia omaa astiaa, vaan eri jakeita voi kerätä myös samaan astiaan. Esimerkiksi lasi- ja metallipurkkeja syntyy muuta pakkausmateriaalia vähemmän, ja ne on helppo kerätä kotona yhteen ja lajitella vasta jätekatoksessa tai kierrätyspisteellä.
Monet pakkaukset tulee huuhtaista ennen kierrätystä. Tämä kannattaa huomioida myös jätteiden lajittelua suunniteltaessa. Monissa asunnoissa on sekä astiakaappi että astianpesukone, jolloin kuivuville tölkeille voi esimerkiksi varata yhden ritilähyllyn. Myös riittävän ilmavat roska-astiat auttavat, jos tilaa kuivattaa ei ole. Huuhdellun pakkauksen voi napakasti ravistaa ja laittaa ilmavasti myös kuivumaan suoraan kierrätysastiaan.
Jos olet suunnittelemassa uutta keittiötä, kannattaa kierrätyksen järjestäminen ottaa huomioon ja aivan alkuvaiheessa. Toimiva kierrätys tarvitsee tilaa ja toimivimmat ratkaisut kotitalouden tarpeisiin voi suunnitella silloin, kun vanhat puitteet vaihdetaan. Erityisesti suunnitteluvaiheessa jäteastioille on helppoa varata muutakin tilaa kuin allaskaappi. Altaan viereiset vetolaatikot ovat kierrätykseen käytettävyydeltään erinomaisia, jos tilaa ei tarvita astioille tai ruokatarvikkeille. Kierrätysastioiden lisäksi kannattaa huomioida myös se miten jätekassien ja pesuaineiden säilytys järjestetään.
Välillä roskien lajittelu ei ole vain neliöistä kiinni, vaan toisinaan roskat eivät kulkeudu ulos asti. Tässä vielä pari tärppiä, miten roskat saa vaivattomammin kulkeutumaan oikeisiin pönttöihin.
Helpota arkeasi ja lajittelua vähentämällä aktiivisesti roskan määrää. Tämä onnistuu noudattamalla jätehierarkiaa. Ensisijaisesti jätteestä kannattaa pyrkiä kieltäytymään. Esimerkiksi vain hetken käytössä olevista asioista, kuten lentolehtisistä, mainoksista tai kertakäyttöruokailuvälineistä kannattaa mahdollisuuksien mukaan kieltäytyä kokonaan. Toissijaisesti jätettä voi vähentää, esimerkiksi harkitsemalla ostoksiaan pidempään ja yksinkertaisesti kuluttamalla vähemmän. Kolmas askel on uudelleen käyttö. Esimerkiksi muovipussia kannattaa käyttää mahdollisimman monta kertaa uudelleen, jolloin myös sen aiheuttama ympäristörasite pienenee merkittävästi jokaisella käyttökerralla. Tavaralle voi myös etsiä uuden käyttökohteen, esimerkiksi käyttämällä hajonneet vaatteet vielä siivousliinoina. Neljäntenä tulee kierrätys. Materiaalit kannattaa kierrättää aina mahdollisuuksien mukaan uusiksi tuotteiksi, mikä on myös Valion pakkaustavoite. Vasta viimeisenä jätettä kannattaa hyödyntää energiana polttamalla tai sijoittaa kaatopaikalle.
Toisinaan roskat kertyvät kotiin elämäntilanteesta johtuvista syistä. Saamattomuus ei aina johdu vain laiskuudesta, vaan kuormittava elämätilanne, sairaudet tai kiire voi viedä voimia. Kannattaa keskittyä ensisijaisesti juurisyyn ratkaisemiseen, jolloin kierrätyshaasteetkin saattavat helpottaa.
Kun haasteiden juurisyyt ovat hoidossa, voi kodin kierrätystä säätää itselleen vielä hieman helpommaksi. Jos roskat unohtuvat toistuvasti kotiin ulos lähtiessä kannattaa ne siirtää oven viereen, jolloin ne on helpompi muistaa. Pieni pullo käsidesiä takin taskussa voi tehdä jätteiden viennistä miellyttävämpää. Lisäksi hankalista kierrätysastioista kannattaa suosiolla luopua, sillä kierrätyksen helppous lisää motivaatiota ja mielekkyyttä!