Siirry sisältöön
Valio Seinäjoki

Monipuolisesti maidosta Valion Seinäjoen tehtaalla

Valion Seinäjoen tehtaalla valmistuvat muun muassa kaikki Valio voit,Valio Oivariini® ja Kevytlevi® -levitteet, rahkaa, raejuustoja, Valio Profeel ® -rahkoja ja vanukkaita sekä Valio MiFU™ -ruokaraetta. Tuotteistoltaan tehdas on Valion monipuolisimpia ja maidonjalostusmäärältään suurimpia. Lisäksi tehtaan yhteydessä toimii Valion tuottajalaboratorio.

Voita yli 50 vuoden ammattiaidolla

Jos olet joskus syönyt Ranskassa croissantin, se on hyvällä todennäköisyydellä valmistettu Seinäjoella tehdyllä Valio voilla. Kotimaassa ja maailmalla arvostettua laatuvoita on valmistettu Seinäjoen tehtaalla jo yli 50 vuotta. Ensimmäisen kerran voikirnut pyörähtivät käyntiin tuolloin upouudella tehtaalla helmikuussa 1965. Maitojauheen kuivaaminen oli aloitettu noin kuukautta aikaisemmin.

Vielä tänäkin päivänä Seinäjoella valmistetaan kaikki Valion voi, joka kirnutaan edelleen puhtaasta suomalaisesta kermasta ylpeydellä ja ammattitaidolla ilman lisäaineita. Tehtaan muita tuotteita ovat Valio Oivariini® -levitteet, Valion rahkat, raejuustot, kreikkalaiset jogurtit sekä Valio Gefilus® -tehoshot-juomat. Tuore tuotetulokas ovat Valio Profeel® -rahkat ja -vanukkaat, jotka maistuvat niin kotimaassa kuin ulkomailla, esimerkiksi Ruotsissa, Puolassa ja Espanjassa. 

– Valmistamme monia tuotteita, Suomen markkinoiden lisäksi myös vientiin. Tehtaan monipuolisesta tuotannosta vientiin menee lähes 60 prosenttia. Kansainvälisesti kiinnostava, aivan uudenlainen tuotteemme on Valio ValSa® -maitosuolaa sisältävä, vähempisuolainen Valio Oivariini® -levite. Profeel ® -vanukkaat ovat olleet meillä voimakkaasti kasvava tuoteryhmä.

”Maito tulee Seinäjoen tehtaalle läheltä.”

Maailman paras voi on kotoisin Seinäjoelta

Vuonna 2010 päätetiin panostaa nykyajan vaatimukset ja modernit puitteet täyttävään, uuteen rasvatehtaaseen. Satsaus on ollut erittäin kannattava. Saavutettu kustannustehokkuus sekä laatu ovat olleet avain menestykseen: Valio voi valittiin maailman parhaaksi World Championship Cheese Contest 2018 -kilpailussa Wisconsinissa, Yhdysvalloissa. Myös muun muassa ranskalaiset ovat ihastuneet Valion voihin ja kutsuvat sitä voiden Rolls Royceksi.

Monipuolinen osaaminen synnyttää innovaatioita

Pohjalainen suorapuheisuus kannustaa tehtaan jatkuvaan kehittämiseen.

– Sanomme asiat suoraan ja kerromme mielipiteemme. Palautetta annetaan niin onnistumisista kuin kehittämismielessä. Tämä on jatkuvan kehittämisen edellytys. Tehtaamme työntekijät tekevät paljon kehitysaloitteita, joita etenevät usein totutusvaiheeseen, kertoo tehtaanjohtaja Jari Sivunen.

Seinäjoen tehdas on erittäin monipuolinen. Sen kolme tuotantohaaraa – rasvat, tuoretuotteet ja jauheet – tukevat hyvin toisiaan.

– Juuri monipuolisuus ja laaja-alainen osaaminen mahdollistavat uudet innovaatiot. Yhdessä voimme innovoida myös kustannustehokkaita ratkaisuja.

Monipuolinen tehdas tarjoaa mahdollisuuksia, koska tuotteiden sivuvirtoja voidaan hyödyntää muillakin osastoilla. – Hyvä esimerkki on voin valmistuksessa syntyvä kirnumaito, joka esihaudutetaan ja kuivataan jauhepuolella. Esihaihdutuksesta syntyvä vesi hyödynnetään tehtaan kaikissa pesukeskuksissa, Sivunen sanoo.

Yli puolet tuotteista viedään ulkomaille

Ammattitaitoinen henkilökunta on ratkaisevassa asemassa, kun halutaan tehdä korkealaatuisia tuotteita. Tasainen laatu on erityisesti Valio voin salaisuus ja siksipä se taipuu sulavasti myös arvostettujen ranskalaisleipomoiden croissantteihin.

Seinäjoella valmistetuista rasvoista noin puolet viedään ulkomaisten herkuttelijoiden suihin. Maitojauheista yli 80 prosenttia päätyy vientiin. Seinäjokelaisia tuotteita viedään paljon myös Ruotsiin, muualle Eurooppaan ja Aasiaan.

Vienti asettaa tehtaalle myös omat haasteensa, koska tuotteiden valmistusta kontrolloidaan monelta taholta. Erilaisia sertifikaatteja varten tehtaalla suoritetaan paljon auditointeja ja ulkomaiset vierailijat ovat tuttu näky tehtaan käytävillä. Kansainvälisyys ja haasteet ovat nykypäivää, joita Seinäjoella ei turhaan arastella.

Seinäjoelta kotoisin olevia tuotteita

Yhteystiedot

Valio Seinäjoki
PostiosoitePL 337, 60101 Seinäjoki
KäyntiosoiteOsmankatu 2
Puhelin010 381 121
Fax010 381 5171
Google Maps ajo-ohjeAjo-ohje

Search