Siirry sisältöön
Sesonki

Nyt napostellaan! Kesäiset sormisyötävät valmistuvat helposti grillissä 

bella tablen kreikkalainen leipa

Grillaaminen on kiistatta kesän parhaita juttuja. Näiden reseptien avulla valmistat rennon napostelumenun isommallekin porukalle. 

Yhdessä syöminen ja kiireettömät kesäillat ovat voittamaton yhdistelmä. Naposteluherkkujen kokkaaminen on myös kivaa yhteistä puuhaa, jonka parissa viettää mielellään tunnin jos toisenkin. Valmistelkaa vartaat porukalla, yksi pyöräyttää soosit, toinen toimii grillimestarina, kolmas kattaa pöydän. Lopuksi kilistellään kesälle ja nautitaan maailman mauilla höystettyjä grilliherkkuja kotimaisista raaka-aineista.  

Käteen sopivia katuruokia grilliin 

Katuruokaklassikot ympäri maailman sopivat hyvin naposteltaviksi grilliherkuiksi. Cevapcicit eli savupaprikalla maustetut jauhelihakebakot ovat kotoisin Balkanin seudulta ja maistuvat erityisen ihanilta paahdetun munakoiso-paprikatahnan eli ajvarin kanssa. Jättikatkaravut ovat hauskaa sormiruokaa ja kypsyvät grillissä muutamassa minuutissa. Rapujen kaveriksi sopii pehmeän vaniljainen chilidippi. Grillikanan ystävän kannattaa puolestaan kokeilla kananuijia, joiden hunajainen maustekastike karamellisoituu grillissä juuri sopivan paahteiseksi ja jättää sormet herkullisen tahmaisiksi.

Tuttuja ruokia napostelutyyliin 

Grilli on siitä upea kapistus, että se tekee tutuistakin ruokalajeista astetta maukkaampia. Grillattu pizza on mitä mainioin naposteltava, kun leikkaat siitä käteen sopivia palasia tai grillaat valmiita pikkupizzoja. Grillissä pizzapohjasta tulee mukavan rapea, ja erilaisia täytevaihtoehtoja tarjoamalla jokainen voi löytää oman kesäpizzasuosikkinsa. Myös uudet perunat kypsyvät grillissä herkullisen paahtuneiksi. Paahtamisen aikana perunoita hyrskytellään maustevoissa. Kokeile grillata myös kreikkalaisten leipien pohjana toimivaa maalaisleipää. Kasaa täytteet grillissä paahtuneen leivän päälle.  

Kasviksia kolmella tapaa  

Grillatessa ei kannata unohtaa kasviksia. Varhaiskaali on ihanan lempeän makuinen kasvis, jonka uloimmat lehdet muuttuvat grillissä juuri sopivan rapsakoiksi samalla, kun sisus pysyy mukavan mehevänä. Etikkainen sinappismetana viimeistelee koukuttavan hyvän kaalin. Napostelun kuninkaiden eli espanjalaisten tapaspöydistä löytyvät pienet Pimientos De Padrón -paprikat ovat jokakesäinen hittiherkku, joiden sisään kannattaa piilottaa Koskenlaskijaa. Kasviskimaran viimeistelevät grillatut maissit, jotka viimeistellään yrttisellä voisulalla. Ripottele maissin päälle meksikolaiseen tyyliin murusteltua juustoa.  

Napsi herkkuja vartaasta 

Sujauta lempimakusi vartaaseen! Grillivartaissa kypsennät monipuolisesti niin kasviksia, lihaa kuin kalaakin. Pikku palat kypsyvät nopeasti, ja vartaasta on helppo napsia ruokaa suuhun vaikka ilman lautastakin. Aasialaistyyppisissä vartaissa mausteinen satay-kastike maustaa Mifun ja kukkakaalin. Kasvisvartaiden kanssa dippinä maistuu turkkilainen luomujugurtti. Kuhavartaiden salaisuus on mukaan pujotettu sitruunalohko, joka paahtuu kalan kanssa samaan aikaan. Lämmössä sitruuna muuttuu sopivan pehmeäksi ja maku hienostuneen paahteiseksi. Nautiskele kalavartaat lämpimän sulatejuustodipin kanssa.  


Search