Siirry sisältöön
Painonhallinta

Miksi paino ei putoa?

Miksi paino ei putoa?
Anne-Mari Ottelin
TtM, laillistettu ravitsemusterapeutti

Aamu-urheilua ja kasvisruokaa rakastava ravitsemusterapeutti, jonka lasten lempiruokaa on lihapullat.

Painonpudotus lähtee hyvin käyntiin, kilot karisevat tasaiseen tahtiin, kunnes laihtuminen yhtäkkiä tyssää. Tilanne on monelle laihduttajalle tuttu. Mikä neuvoksi, kun painonpudotus jumittaa?

Aineenvaihdunta – ja siten myös laihtuminen – on yksilöllistä

Painonpudotus on aineenvaihduntalaji. Ihmisen aineenvaihduntaan taas vaikuttaa moni tekijä, muun muassa lihaskunto, perimä sekä laihdutushistoria. Aineenvaihdunta ja laihtuminen ovat siis yksilöllisiä.

Painonpudotus ei aina etene toivotusti, ja joskus syömisten vähentämistä ja liikunnan lisäämistä ei seuraakaan painon lasku. Laihduttaessa tällaiset painonlaskun pysähdykset ovat kuitenkin normaaleja, sillä paino putoaa harvoin tasaisesti. Tasaiset vaiheet menevät useinkin ohi itsestään. Jos painonpudotus on pysähtynyt, kannattaa kuitenkin tarkistaa muutamia perusasioita.

Pidä yllä energiankulutusta

Kyllä, laihduttaja voi syödä liian vähän! Jos olet kiristänyt kalorimäärän ruokavaliossasi liian tiukalle, etenkin alle 1500 kaloriin päivässä laihtumisen nopeuttamiseksi, voi keho mennä säästöliekille. Tällöin paino ei laske kovin helposti vaan kroppa pitää kiinni saamastaan energiasta.

Myös runsas liikunta voi lisätä kulutusta niin paljon, että keho pyrkii säästämään energiaa, jos kokonaisenergiansaanti jää liian pieneksi – ja säästöliekillä on todella vaikeaa laihtua.

Tällöin kannattaa kokeilla lisätä syömistä, jotta aineenvaihdunta pääsee taas normaalisti käyntiin ja elimistö pääsee pois säästöliekiltä.

Search