Siirry sisältöön
Sesonki

Viisi herkullista tapaa nauttia blinejä 

Blinit

Reunoilta rapeat ja sisältä kuohkeat blinit ovat talviruokaa parhaimmillaan. Kokeile blinejä perinteisen tyylin lisäksi myös aamiaisella, pannukakkuna, cocktailpaloina tai slaavilaiseen tapaan osana zakuska-pöytää. 

Klassisen blinitaikinan hieman hapan maku syntyy hiivan, kermaviilin ja tattarijauhojen yhdistelmästä. Jos haluat pieniä blinejä, paista ne reilussa voissa valurautaisella lettupannulla. Voit paistaa blinit myös ohuiksi letuiksi. Perinteisiä blinitäytteitä ovat esimerkiksi sienisalaatti, smetana, suolakurkut ja hunaja sekä erilaiset kalatäytteet, kuten graavilohi ja mäti silputun punasipulin kera. Mikä on sinun suosikkisi?

Aamiaisblinit 

Aloita kiireetön viikonloppuaamu aamiaisblineillä. Yön yli jääkaapissa tekeytyvä blinitaikina on juuri sopivan hapan ja mehevä. Aamiaiselle sopivat perinteisten blinitäytteiden sijaan esimerkiksi tillipestolla maustettu salaattijuusto sekä reilu keko savulohta.

Blinipannukakku 

Jos paistat blinejä isommalle porukalle, kokeile blinipannukakkua. Näin aikaa ei kulu yksittäisten blinien paistamiseen ja jokainen syöjä saa blinit kuumina samaan aikaan lautaselleen. Kiertoilmauunissa teet blinipannareita useamman pellillisen kerralla.

Alkupalablinit

Pikkuiset blinit sopivat mainiosti juhlavan illallisen alkupalaksi. Alkupalablinien täyttäminen jokaisen ruokailijan lempitäytteillä on mukavaa yhteistä puuhaa, jonka äärellä vierähtää helposti hetki jos toinenkin. Tarjoile blinit suoraan pannulta höyryävän kuumina.

Blinipalat

Uunipellin kokoista blinipannaria kannattaa hyödyntää talven juhlissa cocktailpalojen pohjana. Sivele juuri uunista otettu blinilevy voisulalla ja leikkaa levystä pieniä neliöitä tai kuvioita piparimuotin avulla. Tarjoa erilaisten täytteiden kanssa naposteltavina tai alkupaloina.

Zakuska-pöytä

Venäläisestä ruokakulttuurista tuttu zakuska-pöytä on mainio tapa tarjoilla blinejä osana isompaa ateriaa. Zakuska-pöytä on eräänlainen slaavilainen tapaspöytä, johon katetaan blinien lisäksi kattaus monenlaisia täytteitä ja muita suolaisia pikkuherkkuja. Kokoa kuumat blinit, sienisalaatti, täytetyt munat ja smetanakurkut tarjottimelle. Täydennä tarjoilua graavatulla lohella tai siialla, savukaloilla, leikkeleillä, hapankaalilla ja pikkelöidyillä kasviksilla.

Näin valitset blineille sopivan juoman

Tee blininautinnosta täydellinen ja tarjoa blinien kanssa harkiten valittuja juomia. Yleisenä ohjenuorana voi pitää sitä, että juoman kannattaa olla hapokas: hapokkuus leikkaa sopivasti blinien ja niiden täytteiden rasvaisuutta. Oluiden, kuohuviinien ja valkoviinien joukossa on myös mainioita alkoholittomia vaihtoehtoja, jotka sopivat hyvin blinien kanssa nautittaviksi.

Olut

Olut sopii blinijuomaksi erityisen hyvin, sillä monet blinitaikinat sisältävät olutta. Kala- ja kasvistäytteiden kanssa sopivat etenkin vaaleat vehnäoluet ja kevyet lagerit, lihatäytteiden kanssa tummemmat lagerit. 

Kuohuviini

Kuohujuoman valinnassa kannattaa painottaa hapokkaan sitruksisia, kevyen hedelmäisiä ja mineraalisia kuohuviinejä. Valitse pöytään esimerkiksi ranskalainen crémant tai espanjalainen cava.

Valkoviini

Valkoviiniksi blinien kylkeen sopivat raikkaat ja hapokkaat viinit, kuten riesling- ja chablis-valkoviinit.


Search