Siirry sisältöön
Urheilu ja ravinto

Urheilijan lautasmalli

Urheilijan lautasmalli
Hanna Kautiainen
ETM, ravitsemusasiantuntija

Perhe-elämästä ja mökkeilystä innostuva ruokaharrastaja, joka nyhjää vaikka tyhjästä päivällisen pöytään.

Haluatko koostaa aterian, joka tukee sekä hyvinvointia että liikkumista? Lautasmalli näyttää helposti, mitä lautaselle kannattaa laittaa, ja liikkujan versiossa korostuvat erityisesti hiilihydraatit ja proteiini.

Lautasmalli on suunniteltu helpottamaan aterioiden koostamista ja näyttämään, mistä perusaineksista suositusten mukainen ruokavalio muodostuu. Hyviä hiilihydraatin lähteitä ovat täysjyvävilja, peruna, juurekset sekä hedelmät ja marjat. Proteiinia kannattaa nauttia jokaisella aterialla esimerkiksi maitotuotteiden, lihan, kalan, kanan, kananmunien tai kasvikunnan proteiinilähteiden muodossa. Rasvan saannista ei ole hyvä tinkiä liikaa: se on tärkeää liikunnan aikaisessa energiantuotossa sekä välttämättömien rasvahappojen ja rasvaliukoisten vitamiinien lähteenä. Suosi erityisesti pehmeitä rasvoja.

Liikkujan lautasmalli korostaa hiilihydraatteja ja proteiinia

Kolmasosa lautasesta varataan hyville hiilihydraatin lähteille, kuten perunalle, pastalle tai riisille. Kasvikset kuuluvat joka aterialle: ne tarjoavat monipuolisesti liikunnassa tarvittavia ravintoaineita. Tuoreille ja kypsennetyille kasviksille voi varata helposti yhden lautasen kolmanneksen – kasviksia voi syödä myös reilumman annoksen. Loput kolmasosasta täytetään proteiinipitoisilla ruoilla, kuten lihalla, kalalla, kanalla tai kasvikunnan proteiinilähteillä.

Hiilihydraatteja ja proteiinia saa myös juomista, kuten maidosta, piimästä tai kasvipohjaisista vaihtoehdoista. Kasvipohjaisten juomien kohdalla kannattaa tarkistaa, että ne on täydennetty kalsiumilla, D-vitamiinilla ja jodilla, joita ne eivät luonnostaan sisällä.

Jos ateria tuntuu liian pieneltä suhteessa energiantarpeeseen, sitä voi täydentää täysjyväleivällä, hedelmillä ja marjoilla jälkiruokana. Proteiinia saa lisää esimerkiksi raejuustosta, rahkasta, soijatuotteista tai salaattiin lisätyistä pähkinöistä ja siemenistä.

Esimerkkejä ruoka-ainevalinnoista:

Kolmasosa kasviksiaKolmasosa hiilihydraatin lähteitäKolmasosa proteiinin lähteitäRuokajuoma
Vihersalaattia, tomaattia, kurkkua, paprikaa, ananastaKeitettyä täysjyväpastaaKalaa (esim. lohta, seitä, ahventa, kuhaa, siikaa, haukea, äyriäisiä)Valio rasvaton maito tai piimä tai Valio Plus™ rasvaton maito
Tuoreita kasviksia ja juureksia: parsa- tai kukkakaalia, porkkanaa, lanttuaKeitettyä tummaa riisiä, ohraa tai kvinoaaBroilerin, porsaan tai naudan kokolihaa
(Salaatin päälle 1 rkl öljypohjaista salaatinkastiketta)Keitettyjä, höyrytettyjä tai uunissa kypsennettyjä perunoitaValio Mifu® suikaleita, Gold&Green nyhtökauraa, Gold&Green Härkis® härkäpapumurua, tofua, soijaa tai palkokasveja (herne, linssi, papu)
Tip icon

Välipalojen kokoamisessa kannattaa myös noudattaa lautasmallia:

  • 1/3 osa kasviksia, juureksia, hedelmiä tai marjoja
  • 1/3 osa hiilihydraattia: täysjyväleipää, puuroa, muroja tai mysliä
  • 1/3 osa proteiinia: maitovalmisteita, lihaa, kalaa, kananmunaa tai kasviproteiinia
  • ripaus rasvaa kasviöljyistä, levitteistä, siemenistä tai pähkinöistä

Proteiinipitoisia välipaloja