Siirry sisältöön
Aleksanterinleivokset

Aleksanterinleivokset

Venäjän keisarin Aleksanteri I:n (1777-1825) mukaan, nimetty suorakaiteen muotoisen murotaikinaleivoksen täytteenä on vadelmahilloa ja pintaa peittää sokerivesikuorrute. Erään tarinan mukaan leivoksen kehitti keisarin hovissa vieraillut Antonin Carême, toisten tietojen mukaan sen loivat sveitsiläiset sokerileipurit.

Aleksanterinleivokset

Ainesosat

annosta

Huomioi: Annosmäärän muutos perustuu tekniseen laskukaavaan. Laskuri saattaa muuttaa mitan grammoiksi täsmällisen määrän ilmoittamiseksi. Varmista alkuperäisestä ohjeesta raaka-aineiden mittasuhteet tarvittaessa. Annosmäärän muuttaminen on itse huomioitava mm. paistoastian koossa ja paistoajassa. Huomioi ohjetekstiä lukiessa, että teksti ei muutu annosmäärän mukaisesti.

Lue lisää annosmäärien muuttamisesta

Pohja

  • 200 g
    Valio Eila® voita
    Kun Valio vuonna 1905 perustettiin voinvientiliikkeeksi, maailma oli hyvin erilainen kuin nyt. Valio voi kirnutaan…
    Valio Eila® voi 200 g laktoositon
  • 1 dl sokeria
  • 4 dl vehnäjauhoja
  • 1 keltuainen

Täyte

  • 1 dl vadelmahilloa

Vaalea kuorrutus

  • 4 dl tomusokeria
  • 1 rkl sitruunamehua
  • n. 1½ rkl vettä

Punaiset kuorrutusraidat

  • ½ dl tomusokeria
  • n. 2-3 tl punaista mehua, esim. vadelmamehua

Ohje

  1. Nypi huoneenlämpöinen voi, sokeri ja jauhot murumaiseksi seokseksi. Lisää keltuainen tai pieni muna. Sekoita taikina tasaiseksi.
  2. Kauli taikina n. 1/2 cm:n paksuiseksi, suorakaiteen muotoiseksi levyksi kahden leivinpaperiarkin välissä. Siirrä pellille. Jätä leivinpaperi alle, mutta ota päällimmäinen paperi pois.
  3. Paista uunin keskiosassa 175 asteessa n.18 min tai kunnes levy on kypsä ja saanut hiukan väriä. Käännä peltiä tarvittaessa, jotta levy kypsyisi tasaisesti. Anna jäähtyä hieman. Leikkaa levy kahtia.
  4. Irrota pohjalevyt leivinpaperista vetämällä niiden alta ohuella teräslastalla tai palettiveitsellä. Levitä toisen levyn pintaan vadelmahillo. Nosta toinen levy päälle 2 - 3 lastan avulla.
  5. Tee sekä vaalea kuorrutus että punainen raitaseos valmiiksi. Lisää vesi / mehu vähitellen tomusokerin joukkoon eli käytä sitä vain sen verran, että saat sopivan notkean seoksen. Laita punainen raitaseos pieneen minigrip-pussiin. Leikkaa sen alakulmaan pienen pieni reikä (1 - 2 mm).
  6. Levitä vaalea kuorrutus leivoslevyn pintaan kuumaan veteen kastetulla lastalla tai leveällä veitsellä. Pursota heti sen jälkeen punaista kuorrutusta ohuiksi raidoiksi joko pitkittäis- tai poikittaissuunnassa n. 3 cm:n välein valkoisen kuorrutteen pintaan. Huom. Toimi nopeasti. Jos valkoinen kuorrutus ehtii kuivaa, raidat eivät onnistu toivotulla tavalla.
  7. Vedä cocktailtikulla kevyesti poikittaisviivat punaisten raitojen yli siten, että syntyy marmorikuvio. Anna kuorrutteen kovettua.
  8. Leivos leikkautuu helpommin siisteiksi paloiksi, kun torttu on saanut vetäytyä / tasoittua muutaman tunnin. Tasoita reunat. Leikkaa paloiksi (n. 4 x 8 cm). Pyyhi veitsi talouspaperilla puhtaaksi jokaisen viillon jälkeen.

HELPOT ALEKSANTERINLEIVOKSET

  1. Tee kuorrute mansikanmakuisesta tomusokerista ilman marmoriraitoja. Näin saat vaaleanpunaisen kuorrutteen. Koristele halutessasi nonparelleilla.

Vinkki

Tee tilkka punaista mehua näin: kiehauta 1 - 2 rkl vettä. Lisää 1/2 dl vadelmia. Anna kiehua 1 - 2 min samalla sekoittaen. Puserra mehu marjoista siivilän läpi. Jäähdytä.

Reseptin ravintosisältö / 100 g

Energia 397 kcal
Proteiini 3,4 g
Hiilihydraatti 58,4 g
Rasva 16,2 g
Tyydyttynyt rasva 9,2 g
Ravintokuitu 1,1 g
Suola 0,2 g
Tiedot ovat suuntaa antavia.
Ravintosisältöarvot ovat suuntaa antavia, esim. kuidun määrä voi vaihdella eri valmisteissa

Kysyttävää reseptistä?

Voit lähettää palautetta ja kysymyksiä Valion kuluttajapalvelun kautta.


Etkö löytänyt sopivaa?

Hae parhaat reseptit onnistuvaan kotikokkaukseen kattavasta reseptihausta. Löydä reseptit erilaisiin ruokavalioihin, ajankohtaisiin sesonkeihin, satokauden raaka-aineisiin, ruoanlaittoon ja leivontaan.

Search