Aleksanterinleivokset

Aleksanterinleivokset
TehnytValio KoekeittiöValio Koekeittiö
Valio

Aleksanterinleivokset

Aleksanterinleivokset

Venäjän keisarin Aleksanteri I:n (1777-1825) mukaan, nimetty suorakaiteen muotoisen murotaikinaleivoksen täytteenä on vadelmahilloa ja pintaa peittää sokerivesikuorrute. Erään tarinan mukaan leivoksen kehitti keisarin hovissa vieraillut Antonin Carême, toisten tietojen mukaan sen loivat sveitsiläiset sokerileipurit.

Valmistusaika

Työaika
35 min
uunissa
18 min
Yhteensä
53 min

Vaikeustaso

Kokenut leipoja
55 arvostelua

Ainekset15 annosta

15 annosta

Pohja

200 g
1 dl
sokeria
4 dl
vehnäjauhoja
1
keltuainen tai 1 pieni muna

Täyte

1 dl
vadelmahilloa

Vaalea kuorrutus

4 dl
tomusokeria
1 rkl
sitruunamehua
n. 1 1/2 rkl
vettä

Punaiset kuorrutusraidat

½ dl
tomusokeria
n. 2 - 3 tl
punaista mehua , esim. vadelmamehua

Ohje

  1. Nypi huoneenlämpöinen voi, sokeri ja jauhot murumaiseksi seokseksi. Lisää keltuainen tai pieni muna. Sekoita taikina tasaiseksi.
  2. Kauli taikina n. 1/2 cm:n paksuiseksi, suorakaiteen muotoiseksi levyksi kahden leivinpaperiarkin välissä. Siirrä pellille. Jätä leivinpaperi alle, mutta ota päällimmäinen paperi pois.
  3. Paista uunin keskiosassa 175 asteessa n.18 min tai kunnes levy on kypsä ja saanut hiukan väriä. Käännä peltiä tarvittaessa, jotta levy kypsyisi tasaisesti. Anna jäähtyä hieman. Leikkaa levy kahtia.
  4. Irrota pohjalevyt leivinpaperista vetämällä niiden alta ohuella teräslastalla tai palettiveitsellä. Levitä toisen levyn pintaan vadelmahillo. Nosta toinen levy päälle 2 - 3 lastan avulla.
  5. Tee sekä vaalea kuorrutus että punainen raitaseos valmiiksi. Lisää vesi / mehu vähitellen tomusokerin joukkoon eli käytä sitä vain sen verran, että saat sopivan notkean seoksen. Laita punainen raitaseos pieneen minigrip-pussiin. Leikkaa sen alakulmaan pienen pieni reikä (1 - 2 mm).
  6. Levitä vaalea kuorrutus leivoslevyn pintaan kuumaan veteen kastetulla lastalla tai leveällä veitsellä. Pursota heti sen jälkeen punaista kuorrutusta ohuiksi raidoiksi joko pitkittäis- tai poikittaissuunnassa n. 3 cm:n välein valkoisen kuorrutteen pintaan. Huom. Toimi nopeasti. Jos valkoinen kuorrutus ehtii kuivaa, raidat eivät onnistu toivotulla tavalla.
    Levitä vaalea kuorrutus leivoslevyn pintaan kuumaan veteen kastetulla lastalla tai leveällä veitsellä. Pursota heti sen jälkeen punaista kuorrutusta ohuiksi raidoiksi joko pitkittäis- tai poikittaissuunnassa n.  3 cm:n välein valkoisen kuorrutteen pintaan.  Huom.  Toimi nopeasti. Jos valkoinen kuorrutus ehtii kuivaa, raidat eivät onnistu toivotulla tavalla.
  7. Vedä cocktailtikulla kevyesti poikittaisviivat punaisten raitojen yli siten, että syntyy marmorikuvio. Anna kuorrutteen kovettua.
    Vedä cocktailtikulla kevyesti poikittaisviivat punaisten raitojen yli siten, että syntyy marmorikuvio. Anna kuorrutteen kovettua.
  8. Leivos leikkautuu helpommin siisteiksi paloiksi, kun torttu on saanut vetäytyä / tasoittua muutaman tunnin. Tasoita reunat. Leikkaa paloiksi (n. 4 x 8 cm). Pyyhi veitsi talouspaperilla puhtaaksi jokaisen viillon jälkeen.
Vinkki

Vinkki

* Tee tilkka punaista mehua näin: kiehauta 1 - 2 rkl vettä. Lisää 1/2 dl vadelmia. Anna kiehua 1 - 2 min samalla sekoittaen. Puserra mehu marjoista siivilän läpi. Jäähdytä.Tee kuorrute mansikanmakuisesta tomusokerista ilman marmoriraitoja. Näin saat vaaleanpunaisen kuorrutteen. Koristele halutessasi nonparelleilla.

Reseptin ravintosisältö / 100g

Energia
409 kcal
Proteiini
4 g
Hiilihydraatit
59 g
Rasva
17 g
Tyydyttynyt rasva
10 g
Ravintokuitu
1 g
Suola
0,2 g

Tiedot ovat suuntaa antavia.

Kysyttävää reseptistä?

Voit lähettää palautetta ja kysymyksiä <a>Valio kuluttajapalvelun</a> kautta.

Etkö löytänyt sopivaa?

Hae parhaat reseptit onnistuvaan kotikokkaukseen kattavasta reseptihausta. Löydä reseptit erilaisiin ruokavalioihin, ajankohtaisiin sesonkeihin, satokauden raaka-aineisiin, ruoanlaittoon ja leivontaan.