Karjalanpiirakat

Karjalanpiirakat

2 h 40 min
haastava
128 kcal / 100g
18
30

Karjalanpiirakat ovat karjalaisen keittiön hienoimpia herkkuja. Vuosikymmenien saatossa ne ovat levinneet kaikkialle Suomeen, ja karjalanpiirakoista on tullut erottamaton osa suomalaista ruokaperinnettä.

Ainekset

40 kpl

Taikina

2 dl
kylmää vettä
1 tl
suolaa
2 ½ dl
ruisjauhoja
2 ½ dl
vehnäjauhoja
25 g

Puuro

4 dl
vettä
4 dl
puuroriisiä
16 - 18 dl
Valio täysmaitoa
1 ¼ tl
suolaa

Voiteluun

75 g
2 dl
Valio täysmaitoa

Ohje

  1. Keitä puuro edellisenä päivänä. Käytä paksupohjaista kattilaa. Lisää kiehuvaan veteen riisit. Keitä kunnes vesi on imeytynyt. Lisää maito pienissä erissä. Sekoita koko ajan, ettei puuro pala pohjaan. Kun kaikki maito on lisätty ja puuro kiehuu, alenna lämpöä. Hauduta puuro kypsäksi kannen alla, sekoita välillä. Lisää suola. Jäähdytä.
  2. Valmista taikina sekoittamalla veteen muut ainekset. Alusta viimeiseksi joukkoon sulatettu voi. Taikinan tulee olla kiinteää ja sitkeää.
  3. Leivo taikinasta tanko. Jaa se 40 osaan. Pyöritä palat palloiksi ja taputtele kakkaroiksi. Lado päällekkäin ja peitä kelmulla kuivumisen estämiseksi.
  4. Kauli kakkarat piirakkapulikalla ohuiksi, pyöreiksi kuoriksi. Kokoa kuoret pinoon, ripottele väliin jauhoja ja peitä kelmulla.
  5. Levitä osa kuorista pöydälle. Poista liika jauho pullasudilla. Annostele puuroa 1 1/2 - 2 rkl / kuori. Levitä veitsellä yläreunasta alareunaan ja sivusuunnassa melkein reunoihin saakka. Taivuta kuoren reunat puuron päälle. Ummista etusormilla rypyttäen. Nostele suoraan pellille vieri viereen.
  6. Paista 275 - 300 asteessa kypsiksi, n.10 - 12 min.
  7. Voitele valmiit piirakat voi-maitoseoksella. Peitä leivinliinalla.
  8. GLUTEENITTOMAT JA LAKTOOSITTOMAT PIIRAKAT

  9. Korvaa vehnä- ja ruisjauhot tattarijauhoilla ja maitotuotteet Valio laktoosittomalla voilla ja Valio laktoosittomalla kevytmaitojuomalla. Voitele tattaripiirakat pelkällä voisulalla

Vinkki

* Leivinpaperia ei voi käyttää, koska se ei kestä 275 asteen lämpöä* Jos haluat piirakoihin enemmän rukiin makua, käytä suurempi osa ruisjauhoja taikinaan. * Jos haluat valmistaa cocktailpiirakoita eli pieniä karjalanpiirakoita, jaa taikina 60 osaan ja annostele kuorille riisipuuroa hieman vähemmän.
Lisukkeeksi
Lohi-ruohosipulilevite
10 min

Reseptin ravintosisältö / 100g

Energia
128 kcal
Proteiini
3 g
Hiilihydraatit
17 g
Rasva
5 g
Suola
0,5 g
Ravintokuitu
1 g
Kalsium
73 mg
D-vitamiini
1 µg

Ravintosisältö / 100g. Tiedot ovat suuntaa antavia.

Kommentit (0)