Kinuskikissan donitsi-macaronit

Reseptiyhteistyö: kinuskikissa

Kinuskikissan donitsi-macaronit

Reseptiyhteistyö: kinuskikissa

4 h

Macaronit saavat donitseista tutun ulkonäön, kun taikinan pursottaa rinkuloiksi ja koristelee strösselillä. Täytteen jouluinen makuvivahde syntyy luumu-kanelirahkasta.

Ainekset

Taikina

125 g
mantelijauhetta
230 g
tomusokeria
1 ½ tl
kanelia
1 tl
jauhettua kardemummaa
3 kpl
keskikokoisen munan valkuaista (100 g)
¼ tl
suolaa
½ dl
sokeria

Pinnalle

strösseliä tai nonparelleja

Luumu-kanelitäyte:

300 g
Valio maustettua rahkaa luumu-kaneli
½ dl
vaniljakreemijauhetta

Ohje

  1. Sekoita mantelijauhe ja tomusokeri keskenään. Pyöräytä seos tehosekoittimessa jauhomaiseksi. Sekoita joukkoon kaneli ja kardemumma. Erottele valkuaiset ja laita kulhoon suolan kanssa.
  2. Vatkaa valkuaisia keskiteholla, kunnes ne ovat saaneet kuohkeutta. Lisää samalla sokeri muutamassa erässä. Jatka vatkaamista keskiteholla. Älä vatkaa ”kankeaksi”, kovaksi vaahdoksi, vaan jätä notkeaksi ja kiiltäväksi.
  3. Siivilöi mantelijauheseos valkuaisvaahdon joukkoon parissa erässä nuolijalla sekoittaen. Jätä pois se osa mantelijauheesta (korkeintaan pari ruokalusikallista), joka ei mene siivilän läpi. Sekoituksen voi tehdä ronskein ottein, jotta saat kuivat aineet uppoamaan marenkivaahtoon tehokkaasti. Valmis taikina on sileää ja tasaista.
  4. Kaada taikina pursotuspussiin, jossa on pyöreä tylla (voit käyttää myös kertakäyttöistä pussia, jonka päähän leikataan aukko). Sulje toinen pää pussinsulkijalla. Pursota pellille leivinpaperin päälle rinkuloita (halkaisija noin 5 cm). Jätä pursotusvaiheessa rinkulan keskelle noin euron kolikon kokoinen aukko. Aukko pienenee hieman taikinan levitessä.
  5. Koristele puolet kuorista ripottelemalla pinnalle strösseliä. Anna kuorien kuivua pellillä noin 45 minuuttia, kunnes ne ovat pintakuivia.
  6. Kypsennä uunissa 130 asteessa 15-20 minuuttia. Käännä pelti paiston puolivälissä, jotta paistotulos on tasainen. Anna kuorien jäähtyä ja irrota ne sitten leivinpaperista tarvittaessa paperin alapuolelta painaen.
  7. Sekoita rahkan joukkoon vaniljakreemijauhe. Laita täyte pursotus- tai pakastuspussiin ja leikkaa päähän aukko. Pursota rinkula täytettä kuoren sileälle puolelle ja paina toinen kuori kanneksi. Säilytä leivokset jääkaapissa.
Tämä on yhteistyökumppanin tekemä resepti. Valio Koekeittiö ei ole testannut reseptiä, eikä Valio voi siksi taata reseptin toimivuutta.
Reseptiyhteistyö