Erityisruokavaliot juhlatarjoiluissa

Juhlatarjoiluissa on kohteliasta huomioida vieraiden erityisruokavaliot ja ruoka-aineallergiat. Varmista, että pöydästä löytyy sopivaa syötävää jokaiselle juhlijalle.

Merkitse erityisruokavaliot tarjoilupöytään

Suuremmissa juhlissa, varsinkin jos tarjoilut katetaan noutopöytään, kannattaa erityisruokavaliot merkitä selkeästi. Pienillä lapuilla varmistat, etteivät erityisruokavaliota noudattavien annokset joudu vahingossa vääriin suihin. Säilytä myös tarjottavien tuotteiden pakkaukset juhlien ajan, jotta voit tarvittaessa tarkistaa tietyn tuotteen pakkausmerkinnät.

Erityisruokavaliot kannattaa merkitä selkeästi noutopöydässä.

Valmista juhlaruoat ilman laktoosia

Voit hyvin valmistaa koko juhlamenun laktoosittomista tuotteista, jolloin sinun ei tarvitse erikseen miettiä ruokien sopivuutta laktoosi-intoleranteille. Osalle laktoosi-intoleranteista käyvät vähälaktoosiset Valio Hyla® tuotteet, mutta varminta on käyttää täysin laktoosittomia tuotteita, jotka tunnistat pakkauksessa olevasta pyöreästä Eila® merkistä. Myös kypsytetyt juustot ovat luontaisesti laktoosittomia ja näin ollen sopivat laktoosittomaan ruokavalioon.

Valion reseptihausta löydät paljon laktoosittomia reseptejä. Tarvittaessa voit korvata reseptissä käytettävät tavanomaiset maitotuotteet laktoosittomilla tuotteilla.

Juhlatarjoilut ilman gluteenia

Keliaakikot ovat yliherkkiä gluteenille, joten keliaakikon ruokavalio ei saa sisältää lainkaan vehnää, ruista, ohraa tai tavallista kauraa. Gluteenitonta ruokavaliota voidaan noudattaa myös monesta muusta syystä, kuten herkän vatsan takia. On kuitenkin eri asia valmistaa gluteeniton vaihtoehto herkän vatsan kuin keliakian vuoksi. Keliaakikon kohdalla gluteenittomuus on aina ehdotonta ja myös mahdolliset kontaminaatioriskit on huomioitava.

Reseptihaustamme löydät paljon gluteenittomia ohjeita.

Kasvissyöjä arvostaa lihattomia tarjoiluja

Huomioithan juhlatarjoiluissa myös kasvissyöjät. Kasvisruokavaliota noudattavalta on hyvä tarkistaa, millaista kasvisruokaa hän syö. Maitotuotteita ruokavaliossaan käyttävien laktovegetaristien tarjoiluihin sopii hyvin maitotuotteet sekä Valio MiFU® maitoproteiinituotteet.

Lakto-ovo-vegetaristien ruokavalioon sopivat kasvikunnan ja maitotuotteiden lisäksi myös kananmuna. Löydät lakto-ovo-vegetaariset reseptit myös reseptihausta. Suolaisiksi tarjottaviksi sopivat esimerkiksi kasvis-linssipiirakka, paprikapiirakka tai hummusvoileipäkakku.

Vegaaniruokavalioon ei kuulu mitään eläinperäistä. Valion reseptipankki tarjoaa ideoita myös vegaaniruokavalioon sopiviksi tarjoiluiksi. Valio Oddlygood® tuoteperhe sisältää täysin kasviperäisiä välipaloja ja juomia, joita voi käyttää myös leivonnassa ja lämpimässä ruoanlaitossa. Katso vinkit reseptipankistamme.

Leivo ilman kananmunaa

Kananmuna-allerginen ei siedä kananmunaa. Kananmuna kuohkeuttaa kakut ja sitoo taikinat, mutta tarvittaessa kananmuna on korvattavissa hapanmaitotuotteilla, kuten piimällä, maitorahkalla, jogurtilla tai hedelmäsoseilla. Pullataikina ei vaadi munaa, joten voit vaan jättää pullataikinasta kananmunan pois ja käyttää voiteluun munan sijasta maitoa.

Katso kananmunattomia leivonnaisia ja ohjeita reseptihaustamme.

Ota pähkinäallergia huomioon tarjoiluissa

Pienikin määrä pähkinää tai mantelia saattaa aiheuttaa pähkinäallergiselle voimakkaan allergiareaktion. Lue suklaiden sekä valmiskeksien tuoteselosteet tarkkaan, sillä monesti ne saattavat sisältää pähkinää. Monissa valmiskekseissä voi olla jäämiä pähkinästä, joten myös juustokakun pohja kannattaa valmistaa itse.

Leivo juhlapöytään esimerkiksi herkullinen New York cheese cake eli juustokakku tai näyttävä vadelma–valkosuklaatäytekakku. Itse tehdyt perinteiset lusikkaleivät tai kaneliässät sopivat myös pähkinäallergisille.

Maitoallerginen ei siedä maitotuotteita

Varaa juhlapöytään myös täysin maidottomia tarjottavia, mikäli vieraiden joukossa on maitoallergisia. Huomiothan, että maitoallergisen tulee välttää kaikkea maidosta peräisin olevaa, myös maitojauhetta, maitoproteiinia, heraa, kaseiinia sekä kaseinaattia. Korvaa leivonnassa maito vedellä tai Valion mehuilla ja mehujuomilla.

Ruokavinkit
Keliakia ja juhlat – gluteenitonta juhlatarjottavaa
Ruokavaliot
Ruoka-allergiat