Perinteiset lusikkaleivät

Perinteiset lusikkaleivät

1 h 25 min
keskitaso
446 kcal / 100g
56
67

Lusikkaleivät ovat pikkuleipien aatelia. Niitä leivotaan ympäri vuoden erilaisiin juhliin. Niiden hienostuneen maun salaisuus piilee voissa, joka ensin sulatetaan ja jonka annetaan sitten hiljaa poreillen kiehua aromikkaaksi ja väriltään aavistuksen punertavaksi.

Ainekset

30 kpl
200 g
Valio voita
1 ½ dl
sokeria
2 tl
vaniljasokeria
4 ½ dl
vehnäjauhoja
1 tl
ruokasoodaa

Väliin

n. 1 dl
omenamarmeladia tai vadelmamarmeladia

Pinnalle

hienoa sokeria

Ohje

  1. Mittaa voi teräskattilaan. Anna voin sulaa ja kiehahtaa. Sekoita. Keitä voisulaa hyvin alhaisella lämmöllä 10 - 15 min. Sekoita välillä. Voisula ei saa palaa, tarkkaile sen väriä.
  2. Kun voisula alkaa punertua / saada hiukan väriä, nosta kattila levyltä
  3. Mittaa sokerit voisulan päälle. Sekoita. Anna jäähtyä haaleaksi. Yhdistä jauhot ja sooda. Lisää siivilän läpi voi-sokeriseokseen, sekoita.
  4. Ota taikinaa teelusikkaan, painele se tasaiseksi, irrota ja aseta leivinpaperille pellille 1 cm:n välein kupera puoli ylöspäin. Paras lusikkamalli on pesältään syvä.
  5. Paista uunin keski- / yläosassa 175 asteessa vaaleanruskeiksi, 10 - 12 min.
  6. Levitä jäähtyneiden pikkuleipien tasaiselle pinnalle marmeladia. Paina vastakkain toisen puolikkaan kanssa.
  7. Kierittele lusikkaleivät hienossa sokerissa.

Vinkki

* Lusikkaleipiin saadaan herkullinen maku, kun voin annetaan hiljalleen poreilla kattilassa vielä sulamisen jälkeen. Teräskattilassa punertavan värin oikea sävy on helpompi havaita, kuin esim. tummassa teflonkattilassa. Jos voisula pääsee palamaan, se muuttuu maultaan kitkeräksi.* Pikkulusikan koko vaikuttaa siihen, kuinka monta valmista lusikkaleipää ohjeella saadaan.* Lusikkaleivät voi pakastaa. Pakkaa ne kannelliseen rasiaan, laita kerrosten väliin leivinpaperia. Lusikkaleivät sulavat melko nopeasti. Ota ne huoneenlämpöön n. 1 t ennen tarjoilua.*Lusikkaleipien leipomisessa voi käyttää myös Valio Oivariini® rasvaa (rasvapitoisuus 75%). Huomioi kuitenkin, että se on rakenteeltaan hiukan voita pehmeämpää. Siitä tehty taikina on aavistuksen pehmeämpää / murenevampaa kuin voilla tehty taikina.

Reseptin ravintosisältö / 100g

Energia
446 kcal
Proteiini
5 g
Hiilihydraatit
55 g
Rasva
23 g
Suola
0,4 g
Ravintokuitu
2 g
Kalsium
11 mg
D-vitamiini
0 µg

Ravintosisältö / 100g. Tiedot ovat suuntaa antavia.

Kommentit (67)

Nimetön17.5.2018 kello 12:18
Siro erikoishieno sokeri on paras sokerointiin.
Nimetön19.4.2018 kello 7:21
Miten jäätyneestä sulatettujen sokerointi on helpoin tehdä, että sokeri tarttuu tasaisesti, jos taikina on vähän murenevaista? Joutuuko yksittäin paperipussissa sokeroimaan? Mikä sokerilaatu on sopivan hienorakeinen?
Nimetön22.3.2018 kello 15:30
Tee mieluimmin ihan käsin kauhalla sekoittamalla eikä siis koneella.Sillä sain taikinan liian muruseksi.Kokemukseni on näin, mutta ihania niistä tuli