Katso ohjeet videolta
Kuinka kalan ruodot nypitään? Entä, miten valmis graavikala leikataan ohuiksi siivuiksi? Katso videolta keittiömestari Jani Lamminperän opit kalan graavaukseen.
Jaana
Valio Koekeittiö
Reseptejä työkseen kehittelevä Jaana ammentaa ideansa ajankohtaisista ruokailmiöistä.
Ohueksi siivutettu sokerisuolattu lohi on juhlapöytien klassikko, joka sopii niin jouluun kuin juhannukseen. Älä arastele valmistaa graavattu kala itse. Kun perusasiat ovat hallussa, kalan graavaaminen sujuu helposti myös kotikeittiössä.
Graavaaminen on kalan raakakypsyttämistä suolalla. Perinteiseen graavikalaan riittää suolan lisäksi tuore tilli ja ripaus sokeria. Jos kaipaat kalaan lisämakua, maustamiseen sopivat myös erilaiset marjat, hedelmät ja gini sekä konjakki.
Yksi graavauksen tärkeimmistä vaiheista tapahtuu jo kaupassa: valitse ostoskoriin aina pyyntituoretta kalaa. Tuore kala tuoksuu raikkaalta, ja fileen pinta on kiinteä sekä kiiltävä. Pidä myös huolta, ettei kala pääse lämpenemään pitkällä ostosreissulla.
Reseptin lohen graavaukseen ja kaveriksi sopivaan rucola-sinappikastikkeeseen löydät myös tästä.
Kuinka kalan ruodot nypitään? Entä, miten valmis graavikala leikataan ohuiksi siivuiksi? Katso videolta keittiömestari Jani Lamminperän opit kalan graavaukseen.
Perinteisen suolan ja tillin lisäksi graavikalan maustamiseen sopivat erilaiset pippurit, marjat, hedelmät ja alkoholit. Marjat tuovat kalaan Suomen luonnon parhaita makuja ja värjäävät kalan pinnan kauniiksi. Konjakki ja gini puolestaan antavat kalaan hienostunutta aromia kalan omaa makua peittämättä.
Lohen lisäksi siika on mainio kala graavattavaksi. Hienostunut graavisiika valmistuu helposti, ja maustuu jääkaapissa vielä lohta nopeammin. Nämä kekseliäästi maustetut kalaherkut muistetaan, ja reseptejä kysellään vielä seuraavissakin juhlissa.
Jos et halua tai ehdi valmistaa kalaa itse, kaupan valmiin kalan rinnalle voi valmistaa herkullisen kastikkeen. Näin saat ripauksen omaa kädenjälkeä juhlapöytään.