Kiertoilma- ja tasalämpöuunin käyttö ruoanlaitossa ja leivonnassa

Monista uuneista löytyy nykyisin sekä kiertoilma- että tasalämpötoiminnot. Mutta mitä eroa näillä on? Entä mitkä ovat kiertoilmauunin edut ruoanlaitossa ja leivonnassa? Selvitimme kiertoilmauunin ja ”tavallisen” uunin erot, plussat ja miinukset.

Kiertoilmauuni löytyy nykyisin monen suomalaisen keittiöstä. Silti sen käyttöön tuntuu liittyvän paljon kysymysmerkkejä. Kannattaako sämpylät paistaa mieluummin kiertoilmatoiminnolla? Entä milloin kannattaa käyttää tasalämpöä? Tässä vastaukset yleisimpiin uunikysymyksiin.

Mitä eroa kiertoilma- ja tasalämpöuunilla on?

Perinteinen tasalämpöuuni uuni kuumenee uunin ala- ja yläosassa olevien sähkövastusten avulla. Uunista voi tavallisesti valita, haluaako käyttää sekä ylä- että alavastusta vai vain toista. Lisäksi uunissa voi olla muita toimintoja, kuten grillivastus.

Kiertoilmauunin sisällä on tuuletin, joka kierrättää lämmintä ilmaa. Siksi kiertoilmauunissa voi lämmittää ja kypsentää ruokaa useammassa tasossa samaan aikaan. Kiertoilman lisäksi uunissa on myös perinteinen tasalämpötoiminto. Kiertoilmaa käytettäessä uunin lämpötilaa voi laskea noin 25 astetta ohjeessa ilmoitetusta lämpötilasta.

Kiertoilmauunin plussat

  • Nopeus: kiertoilmauuni lämpenee nopeasti eikä sitä tarvitse esilämmittää.
  • Energiatehokkuus: nopea lämpeneminen ja matalampi lämpötila säästävät energiaa perinteiseen uuniin verrattuna.
  • Useamman tason käyttö samaan aikaan: kiertoilmauunissa voi paistaa uuniruokia, pullia, sämpylöitä, kakkupohjia ja muita leivonnaisia useammassa tasossa yhdellä kertaa.
  • Kuivaus: kiertoilmauuni sopii hyvin esimerkiksi sienten, tomaattien ja yrttien kuivattamiseen.

Kiertoilmauunin miinukset

  • Epätasaisuus: osassa kieroilmauuneja paistojälki voi olla epätasaista, sillä uuni saattaa paistaa nopeammin puhaltimen läheltä.
  • Ei taikinoiden kohottamiselle: kiertoilma ei ole paras valinta taikinoiden kohottamiseen, sillä puhallus aiheuttaa vetoa.

Perinteisen tasalämmön plussat

  • Tasaisuus: yhdellä tasolla paistaessa paistojälki on tasaista
  • Paistojälkeä on helppo säädellä: voit säädellä paiston voimakkuutta pinnalle tai pohjaan pellin sijaintia muuttamalla.

Perinteisen tasalämmön miinukset

  • Vain yhdessä tasossa: tasalämmöllä voi paistaa ruokaa ja leivonnaisia vai yhdessä tasossa. Toki ruokaa voi laittaa lämpenemään tasalämpöuuniin kahdessa tasossa, mutta silloin ylin kerros lämpenee vain päältä, alin alta.
  • Energiankulutus: tasalämpöuuni pitää esilämmittää, jolloin energiaa kuluu tavallisesti kiertoilmauunia enemmän.

Käytetäänkö Valion resepteissä kiertoilmaa vai tasalämpöä?

Ellei toisin mainita, Valio Koekeittiön ruokaohjeissa käytetään aina perinteisen tasalämpöuunin ylä- sekä alalämpöä (vaakasuorat viivat merkin ylä- ja alalaidassa). Lisäksi Valion resepteissä kerrotaan, jos valmistettava tuote on hyvä paistaa uunin ylä- tai alatasolla. Ruokaohjeidemme paistolämpötila ja paistoaika on testattu koekeittiön ”kotiuuneilla”. On kuitenkin hyvä huomioida, että kaikki uunit ovat erilaisia. Siksi esimerkiksi paistoaika saattaa hieman poiketa reseptissä ilmoitetusta.

Artikkelia varten on haastateltu Valio Koekeittiön ruoka-asiantuntijoita.

Leivonta
Itse tehdyt sämpylät maistuvat aina
Leivonta
Pehmoiset pullat
Sesonki
Arjen paras keksintö: vuoka- ja peltiruoka