Kokeile talven sesonkihedelmää: persimonia

Persimon, persimoni, kaki ja sharon – rakkaalla sesonkiherkulla on monta nimeä, ja myös monta käyttömahdollisuutta. Syö sellaisenaan, herkuttele jogurtin kera, kokeile leivonnassa tai käytä kermaisen juuston kaverina persimonsalaatissa.

Iloisen oranssit persimonit kiinnittävät monen huomion kauppojen hedelmäosastoilla. Mikäs tämä hedelmä on ja mihin sitä voi käyttää? Vai voiko sen syödä sellaisenaan, ihan kuorineen? Tässä persimonin syönnin abc sekä vinkit herkullisiin käyttömahdollisuuksiin!

Nimi riippuu kotimaasta

Persimon, kaki ja sharon kasvavat kaikki eri maissa, mutta ovat samaa lajiketta. Persimoneja viljellään Espanjassa ja sharoneja Israelissa. Kakit tulevat Suomeen Aasiasta, pääasiassa Japanista ja Kiinasta. Eri maissa kasvavien hedelmien sesongit ajoittuvat hieman eri kohtiin, mutta parhaimmillaan persimonsesonki on loppusyksystä alkuvuoteen.

Milloin persimon on kypsä?

Kypsä persimon on pinnaltaan pehmeä, koostumukseltaan silkkinen ja maultaan makea. Kypsän persimonin makua voi kuvailla myös luumuiseksi, persikkaiseksi tai jopa hunajaiseksi. Jos haluat nauttia persimonisi erityisen makeina, odota, että persimonin pintaan ilmestyy pieniä ruskeita pisteitä, kuten kypsässä banaanissa.

Voit nopeuttaa persimonien kypsymistä säilyttämällä niitä huoneenlämmössä runsaasti etyleeniä erittävien hedelmien, kuten omenoiden tai banaanien vieressä.

Hurmaavan hyvät persimonreseptit

Persimon sopii sekä makeaan että suolaiseen: pastaan, salaatteihin, leivontaan, aamupalaksi ja jopa moderneihin joulutorttuihin. Lisäksi persimonit ovat mainio lisä juustojen kaveriksi sekä juustotarjottimelle – ja tietenkin syötäväksi ihan sellaisenaan. Persimoneja ei tarvitse kuoria, huolellinen pesu ennen herkuttelua riittää.

Tiesitkö tätä persimoneista?

  • Virallisesti persimonit eivät ole hedelmiä vaan marjoja. Persimoneja kuitenkin käytetään tavallisesti kuin hedelmiä, joten siksi puhumme niistä tässäkin tekstissä hedelminä.
  • Persimonien sesonki on varsin lyhyt, vain lokakuusta vuodenvaihteeseen.
Raaka-aine
Makoisa bataatti
Raaka-aine
Väriä lautaselle punajuuresta
Raaka-aine
Rakastu sitrushedelmiin