Ei tarvita sieniekspertin taitoja, että koriin päätyy mukava sienisaalis loppukesän ja syksyn metsästä. Opettelemalla esimerkiksi nämä seuraavat yleiset ja helposti tunnistettavat sienet pääset jo pitkälle.
Kantarellit eli keltavahverot ovat monien mielestä kaikkein herkullisimpia ruokasieniä. Ne ovat usein toukattomia ja helppoja tunnistaa sienen keltaisesta väristä. Kantarellin lakin alapinnalla on selkeät heltat. Sieniveitsen tupsupäälle löytyy usein käyttöä lakin puhdistamisessa. Isoimmista roskista puhdistaminen kannattaa tehdä jo metsässä, jotta likaiset sienet eivät sotke puhtaitakin sieniä korissa.
Kantarellit viihtyvät koivujen seurassa, mutta niitä voi löytää myös havumetsistä. Jos törmää kantarelliesiintymään kerran, kannattaa sinne palata: sienet kasvavat vuodesta toiseen hyvin samoissa paikoissa.
Puhdistetut sienet paloitellaan tarvittaessa ja kuumennetaan pannulla keskilämmöllä. Sienistä irtoavan nesteen haihduttua ne voidaan maustaa ja valmistaa ruoaksi. Käytä herkullista kantarellia vaikkapa piirakan täytteissä, lämpimissä voileivissä, keitoissa, salaateissa ja risotoissa. Ne sopivat myös kuivattavaksi sekä pakastettavaksi.
Tatit ovat pillisieniä eli tattien lakin alapinnassa on pillistö. Tatteja löytyy jo kesällä, mutta alkusyksy on tattien varsinaista satokautta. Tatit kannattaa perata huolella jo metsässä. Siistikin lakki tai jalka voi olla matoinen, joten halkaise ne tarkistaaksesi sienen kunto ennen koriin laittamista. Tatin lakin alla olevaa pillistöä ei tarvitse poistaa, jos se on moitteettomassa kunnossa. Jos lakin pinta on kovin limainen, kannattaa se poistaa sieniveitsellä. Tatit valmistetaan ja käytetään kantarellien tavoin.
Tatit on helppo tunnistaa pillistön ansiosta. Tattien joukossa on vain yksi selkeästi pahan makuinen yksilö, sappitatti. Jos epäröit poimineesi sellaisen, maista sienestä pieni pala – maistat kyllä, jos kyseessä on sappitatti. Yleisimpinä ruokasieninä tateista käytetään herkku- ja voitatteja sekä punikkitatteja. Herkkutatin tunnistat tummanruskeasta lakista ja todella kiinteästä koostumuksesta. Voitatin lakki on ruskea, mutta pillistö ja jalka vaaleankeltaiset. Hyvänä tuntomerkkinä voi pitää jalan ympärillä olevaa vaaleaa rengasta ja usein aika limaista lakin pintaa. Punikkitatti on lakin päältä ruskea, ja sen valkoinen jalka on täynnä mustia pisteitä.
Rouskut ovat perussieniä suolasieniksi ja niitä käytetään paljon esimerkiksi sienisalaateissa. Yleisimmät ja helpoimmin tunnistettavat rouskut ovat kangasrousku, karvarousku ja haaparousku. Kangasrouskun (kangassienen) ruskean lakin löytää lähes jokaisesta kuivasta kangasmetsästä. Karvarousku on nuorena koko lakin alueelta ja vanhempana lakin reunaosilta karkean karvan peitossa. Haaparousku puolestaan on lakin pinnalta harmaa. Kaikki nämä rouskut tunnistaa sienen leikkauspinnalle tihkuvasta valkoisesta maitiaisnesteestä.
Ryöppäys eli sienten esikäsittely keittämällä poistaa rouskujen kirpakan maun. Puhdistetut sienet keitetään runsaassa vedessä noin 5 minuutin ajan ja huuhdellaan kylmässä vedessä. Karvarousku vaatii pidemmän, noin 10 minuutin ryöppäämisen. Sienet voi säilöä suolasieninä tai vaikkapa marinoimalla.
Suppilovahverot ovat herkullisia ja monin tavoin helppoja ruokasieniä. Ne ovat puhtaita ja esiintyvät usein runsaslukuisesti. Niitä on myös nopea kerätä ja puhdistaa: poista vain multainen tyvi. Suppilovahverot viihtyvät sammalikoissa, usein samoissa metsäpaikoissa kuin mustikatkin. Kun löydät yhden suppilovahveron, mene kyykkyyn ja katso tarkkaan ympärillesi. Ehkäpä kyykit keskellä suurta sienisaalista! Löydettyään yhden suppilovahveron, alkaa yleensä nähdä ympärillä niitä lisää. Suppilovahveroita voi kerätä ensipakkasiin saakka.
Suppilovahvero paistetaan pannulla miedolla lämmöllä kuten kantarellikin. Jos suppilovahverosato on runsas, voit kuivattaa sieniä ja käyttää ne myöhemmin vaikka jauhettuna mausteen tapaan esimerkiksi keitoissa ja kastikkeissa. Kuivatun sienijauheen maku on voimakas – lisää sitä vähän kerrallaan ja maistele valmistaessa, jottei sienen maku tule ruoassa liian voimakkaaksi.
Jos syksyn sienisato jää vähäiseksi, kaupoista saa viljeltyjä sieniä ympäri vuoden. Herkkusienet ja siitakkeet ovat hyvä vaihtoehto korvaamaan metsäsienet monissa resepteissä. Selaa siis huoletta herkullisia sienireseptejämme, vaikket edes ehtisi sienimetsään. Vierailu ruokakaupassa voi toimia talven pelastajana.