Takuuvarma kesän merkki: uudet perunat

Kesän ensimmäiset varhaisperunat ovat suven ykkösjuttuja. Päälle vain sipaisu voita ja ripaus tillisilppua. Täydellistä! Tässä parhaat varhaisperunareseptit sekä vinkit perunoiden keittämiseen.

Varhaisperunat, eli tutummin uudet perunat, ovat harvinaisen simppeli kesäruoka: perunoiden kaveriksi, kun riittää parhaimmillaan vain voi ja tuore tilli. Mutta tiedätkö, mihin kaikkeen varhaisperunat sopivat? Entä miten uudet perunat keitetään? Katso herkulliset reseptit sekä Valio Koekeittiön ammattilaisten vinkit perunoiden keittämiseen.

Uusien perunoiden keittäminen

  1. Jos mahdollista, valitse keitettäväksi mahdollisimman tasakokoisia perunoita.
  2. Pese perunat hyvin esimerkiksi juuresharjaa apuna käyttäen.
  3. Lisää kattilaan vesi, perunat ja suola (1 tl litraan vettä).
  4. Keitä perunoita hiljalleen kiehuvassa vedessä noin 8-15 minuuttia tai kunnes perunat ovat kypsiä. Keittoaika riippuu perunoiden koosta.
  5. Valuta keitinvesi pois kattilasta. Aseta perunoiden päälle talouspaperiarkki tai puhdas keittiöpyyhe ja sulje kattilan kansi.
  6. Kun perunat ovat kuivaneet, lisää perunoiden sekaan Valio voita, suolaa ja tuoretta, hienonnettua tilliä.
  7. Nauti uudet perunat esimerkiksi grilliruoan tai savustetun kalan lisukkeena.

Vastustamattoman hyvät varhaisperunareseptit

Vuoden ensimmäiset varhaisperunat maistuvat taivaallisilta ihan sellaisenaan, mutta kesän edetessä myös perunat alkavat kaivata uutta makua. Ja mikäs siinä, sillä uudet potut sopivat mainiosti grillattavaksi, perunasalaattiin ja todelliseen kesäklassikkoon: hyrskypottuihin.

Ihanalla maustevoilla viimeistellyt grillatut uudet perunat ovat oiva lisuke grilliruoalle tai savustetulle kalalle. Suomalaisten rakastama perunasalaatti puolestaan päivittyy raikkaaksi kesäversioksi, kun salaatin tekee varhaisperunoista, jogurtista ja vihreästä pestosta. Lisukkeiden kanssa kattilassa ravistetut hyrskypotut kaappaavat makumatkalle Savon sydämeen.

Uudet perunat vai varhaisperunat?

Pohditko, mitä eroa on varhaisperunalla, kesäperunalla ja uusilla perunoilla? Puhekielessä nämä kaikki kolme tuppaavat menemään iloisesti sekaisin, mutta virallisesti nimet eivät ole synonyymeja toisilleen.

Kesän ensimmäiset, maasta keskenkasvuisena nostettavat perunat ovat varhaisperunoita, jotka muuttuvat kesän edetessä ja pidempään kasvaessa kesäperunoiksi. Kesäperunan erottaa varhaisperunasta perunan kuorta hieraisemalla: varhaisperunan kuori irtoaa helposti, kesäperunan ei. Uusia perunoita puolestaan ovat syksyllä nostettavat sadon uudet perunat, jotka varastoidaan talvea varten.

Tiesitkö, että uudet perunat voi pakastaa?

Keitä uudet perunat puolikypsiksi, jäähdytä ja kuivaa. Laita perunat tiiviiseen pakastuspussiin ja pakasta. Kun perunahimo myöhemmin iskee, kiehauta vesi, laita jäiset perunat kiehuvaan veteen ja keitä kypsiksi. Herkuttele!

Sesonki
Kotimainen kala on kesän paras saalis
Sesonki
Helppoa mökkiruokaa