Miten maitotuotteet kannattaa säilyttää kotona?

Parasta ennen -päivämäärä meni jo pari päivää sitten, pakkaus on pullistunut, maito maistuu oudolta. Mistä tietää, että maitotuote on mennyt pilalle?

Säilyvyyteen vaikuttaa muun muassa tuotetyyppi, mutta tärkeintä on muistaa oikea säilytyslämpötila ja turvautua tarvittaessa omaan haju- ja makuaistiin.

Säilytä oikein ja luota aisteihisi

Maidon oikea säilytyslämpötila on alle +6 astetta. Säilytä siis maitoa jääkaapin sisäosan hyllyllä tai vihanneslokerossa valolta suojattuna. Maitoa ei kannata säilyttää jääkaapin ovessa, sillä ovi on kaapin lämpimin paikka. Huoneenlämmössä maitotölkkiä kannattaa pitää korkeintaan puoli tuntia, eikä silloinkaan suorassa auringonvalossa.

Parasta ennen -päivämäärä ei ole viimeinen käyttöpäivä. Oikein säilytettynä maitotuotteet voivat olla käyttökelpoisia myös päiväyksen jälkeen. Tuotteen käyttökelpoisuuden arvioinnissa kannattaa luottaa ennen kaikkea omaan näkö-, haju- ja makuaistiin.

Jos tuote vaikuttaa kaikin puolin hyvältä ja tuoreelta, sitä voi hyvin käyttää päiväyksen jälkeenkin. Sen sijaan paha haju ja maku kertovat pilaantuneesta tuotteesta, vaikka päiväystä olisikin vielä jäljellä. Maidon säilyvyys on kätevä tarkistaa kahvitestillä: jos maito saostuu kuumaan kahviin kaadettuna, sitä ei kannata enää käyttää.

Tuotetyyppi ratkaisee säilyvyyden ja säilytyksen

Säilyvyys riippuu myös siitä, minkälainen maitotuote on kyseessä ja miten se on valmistettu. Esimerkiksi jogurtit, kefiirit, piimät ja muut hapanmaitotuotteet ovat huonoja kasvualustoja bakteereille happamuutensa takia, joten ne eivät pilaannu yhtä herkästi kuin tuore maito.

  • Säilytä aina kylmässä Jääkaappi on lähtökohtaisesti kaikkien maitotuotteiden paras säilytyspaikka. Kypsytetyt juustot, voit ja rasvat kestävät säilytystä huoneenlämmössä muutamien tuntien ajan. Kovat, kypsytetyt juustot neuvotaankin usein ottamaan huoneenlämpöön tunti tai kaksi ennen tarjoilua, jotta niiden aromit pääsevät kunnolla esiin. Samaten voin ominaisuudet ovat leivonnassa usein parhaimmillaan huoneenlämpöisenä.
  • Säilytä huoneenlämmössä avaamiseen asti Monet iskukuumennetut UHT-tuotteet, kuten Valio HYLA® tuotteet säilyvät huoneenlämmössä avaamiseen asti. Avaamisen jälkeen ne säilyvät jääkaapissa noin neljä vuorokautta. Tarkista säilytysohjeet pakkauksesta.
  • Säilytä aina huoneenlämmössä Maitojauheet säilyvät huoneenlämmössä myös avaamisen jälkeen. Sulje pakkaus tiiviisti, jotta sen sisään ei pääse kosteutta. Jauhe kannattaa käyttää kolmen kuukauden sisällä avaamisesta.

Voiko maitotuotteita pakastaa?

Suurimman osan maitotuotteista voi pakastaa, jogurttia, viiliä ja piimää lukuun ottamatta. Pakastaminen vaikuttaa kuitenkin usein tuotteiden makuun ja rakenteeseen, ja esimerkiksi pakkasessa käyneet juustot kannattaa käyttää ruoanlaittoon.

Rasvaa sisältävät tuotteet säilyvät pakastimessa makunsa puolesta huonommin kuin vähärasvaiset. Lyhytaikaisesti eli noin kuukauden ajan voi pakastaa kuohu- ja kahvikermoja, smetanaa, maitorahkaa, maitoa ja voita. Juustoja voi säilyttää pakkasessa noin kolme kuukautta. Kerran sulaneita tuotteita ei saa pakastaa uudelleen.

Tarkistuslista maitotuotteille: käyttöön vai pois?

  • Tuotteen parasta ennen päiväys on mennyt Käyttöön/pois. Tarkista tuotteen laatu haistamalla ja maistamalla.
  • Voin tai rasvan pinnalla hapettunut, syvänkeltainen kerros Käyttöön. Hapettuneen kerroksen voi kuoria pois.
  • Tuotteen pakkaus on pullistunut säilytyksen aikana Pois. Pullistuminen kertoo pilaantumisesta. Huomaa kuitenkin, että Valio Gefilus® Kefir pakkauksissa pieni pullistuminen kuuluu asiaan.
  • Sileä rakenne on muuttunut kokkareiseksi Pois. Kokkareisuus kertoo pilaantumisesta.
  • Tuote haisee tai maistuu pahalta Pois. Muuttunut haju ja maku kertovat tuotteen pilaantumisesta.

Reseptivinkit ylimääräiselle maidolle

Jos maitoa on tullut ostettua liikaa, saat sen helposti uppoamaan pannukakkuun, lettuihin, puuroihin tai vohveleihin.