Parasta ennen -päivämäärä meni jo pari päivää sitten, pakkaus on pullistunut, maito maistuu oudolta. Mistä tietää, että maitotuote on mennyt pilalle?
Säilyvyyteen vaikuttaa muun muassa tuotetyyppi, mutta tärkeintä on muistaa oikea säilytyslämpötila ja turvautua tarvittaessa omaan haju- ja makuaistiin.
Maidon oikea säilytyslämpötila on alle +6 astetta. Säilytä siis maitoa jääkaapin sisäosan hyllyllä tai vihanneslokerossa valolta suojattuna. Maitoa ei kannata säilyttää jääkaapin ovessa, sillä ovi on kaapin lämpimin paikka. Huoneenlämmössä maitotölkkiä kannattaa pitää korkeintaan puoli tuntia, eikä silloinkaan suorassa auringonvalossa.
Parasta ennen -päivämäärä ei ole viimeinen käyttöpäivä. Oikein säilytettynä maitotuotteet voivat olla käyttökelpoisia myös päiväyksen jälkeen. Tuotteen käyttökelpoisuuden arvioinnissa kannattaa luottaa ennen kaikkea omaan näkö-, haju- ja makuaistiin.
Jos tuote vaikuttaa kaikin puolin hyvältä ja tuoreelta, sitä voi hyvin käyttää päiväyksen jälkeenkin. Sen sijaan paha haju ja maku kertovat pilaantuneesta tuotteesta, vaikka päiväystä olisikin vielä jäljellä. Maidon säilyvyys on kätevä tarkistaa kahvitestillä: jos maito saostuu kuumaan kahviin kaadettuna, sitä ei kannata enää käyttää.
Säilyvyys riippuu myös siitä, minkälainen maitotuote on kyseessä ja miten se on valmistettu. Esimerkiksi jogurtit, kefiirit, piimät ja muut hapanmaitotuotteet ovat huonoja kasvualustoja bakteereille happamuutensa takia, joten ne eivät pilaannu yhtä herkästi kuin tuore maito.
Suurimman osan maitotuotteista voi pakastaa, jogurttia, viiliä ja piimää lukuun ottamatta. Pakastaminen vaikuttaa kuitenkin usein tuotteiden makuun ja rakenteeseen, ja esimerkiksi pakkasessa käyneet juustot kannattaa käyttää ruoanlaittoon.
Rasvaa sisältävät tuotteet säilyvät pakastimessa makunsa puolesta huonommin kuin vähärasvaiset. Lyhytaikaisesti eli noin kuukauden ajan voi pakastaa kuohu- ja kahvikermoja, smetanaa, maitorahkaa, maitoa ja voita. Juustoja voi säilyttää pakkasessa noin kolme kuukautta. Kerran sulaneita tuotteita ei saa pakastaa uudelleen.
Jos maitoa on tullut ostettua liikaa, saat sen helposti uppoamaan pannukakkuun, lettuihin, puuroihin tai vohveleihin.