Hyvää makua huolella valituista appelsiineista

Appelsiinit ovat sydäntalvella parhaimmillaan, mehukkaina ja makeina. Ne sopivat syötäviksi sellaisenaan tai raaka-aineeksi monenlaisiin ruokiin. Appelsiini maistuu myös monissa Valion tuotteissa, esimerkiksi mehuissa.

Puusta pöytään

Hedelmien matka kohti Valiota ja kuluttajan ruokapöytää alkaa yleisimmin Brasilian viljelystiloilta. Valio käyttää tuotteissaan myös kreikkalaisia ja meksikolaisia appelsiineja. Tilat valitsevat sopivimmat appelsiinilajikkeet viljeltäviksi maantieteelliset olosuhteet huomioiden. Puiden kasvua seurataan tarkasti ja kunto tarkastetaan kuukausittain. Hedelmien kypsyessä niistä kerätään näytteitä laadun varmistamiseksi. Kypsyneet ja vaatimukset täyttävät hedelmät poimitaan puista käsin kangassäkkeihin. Pienet säkit tyhjennetään suurempiin, joista hedelmät siirretään edelleen kuorma-autoihin ja kuljetetaan välivarastointipaikalle. Sieltä appelsiinien matka jatkuu rekoilla appelsiinitehtaalle.

Appelsiinitehtaalla hedelmien laatu tarkastetaan näytteillä. Vasta sitten appelsiinit ovat valmiita puristettaviksi. Tehdas valmistaa appelsiineista muun muassa mehutiivistettä, joka pakastetaan, jotta raaka-aine säilyy laadukkaana lopputuotteeseen asti. Valmis mehutiiviste testataan vielä kerran. Tehtaalta säiliöautot kuljettavat appelsiinitiivisteen satamaan, josta raaka-aineen matka jatkuu meriteitse Hollannin kautta Suomeen ja Valiolle.

Valio Hedelmätarha® appelsiinitäysmehun valmistuksessa käytetään mehutiivisteen lisäksi kreikkalaista tuorepuristettua appelsiinitäysmehua, joka matkaa Valiolle tynnyreissä laivalla.

Huolellisesti valitut toimittajat

Valio valitsee raaka-aineidensa, myös appelsiinitiivisteen, toimittajat huolella.

– Toimittajien valinnassa kriteereinä ovat tuotelaatu, toimitusvarmuus, hinta ja kokonaispalvelukyky. Edellytämme valituilta toimittajilta panostamista tuoteturvallisuuteen ja ympäristöystävällisyyteen sekä eettisten tavoitteiden huomioimista omassa toiminnassaan, appelsiinitiivisteen hankinnasta vastaava Heidi Vatka Valiolta kertoo.

Valio tekee yhteistyötä vain hyväksyttyjen toimittajien kanssa. Se tarkoittaa sitä, että raaka-aineen toimittajien tulee täyttää monipuoliset toimittaja- ja tuotetietokyselyt hyväksytysti. Valio tekee appelsiinitiivisteen hankintasopimukset vaihteleviksi ajanjaksoiksi sato- ja markkinatilanteen mukaan. Ennen ensimmäistäkään toimitusta toimittajan tulee lähettää Valiolle raaka-ainenäyte, jonka on läpäistävä testit.

Jatkuvaa valvontaa

Valio valvoo appelsiinitiivisteen laatua ja toimittajan toimintaa jatkuvasti. Valintavaiheessa luvatut asiat pitää hoitaa mallikkaasti. Näin varmistetaan maukkaat ja laadukkaat tuotteet kuluttajille.

Raaka-aineen laadun on aina oltava vähintään yhtä hyvä kuin toimittajan valinnan yhteydessä saadussa hyväksytyssä näytteessä. Raaka-aineen tulee täyttää Valion määrittämät kriteerit, joista on sovittu toimittajan kanssa.

– Saamme jokaisen toimituksen mukana eräkohtaiset analyysitodistukset. Lisäksi tehtaamme valvovat tuotelaatua omalta osaltaan, Heidi Vatka selvittää.

Valio auditoi raaka-aineen toimittajiaan erillisen suunnitelman mukaisesti.

– Olemme esimerkiksi käyneet paikan päällä Brasiliassa kahden eri appelsiinitoimittajan viljelyksillä ja tehtaalla tutustumassa niiden toimintaan, viimeksi vuonna 2012. Tarkastelimme tuolloin myös sataman toimintaa. Vuonna 2014 vierailimme uuden kreikkalaisen appelsiinitoimittajan luona, Heidi Vatka kertoo.

– Vuosittain tehtävässä toimittajanarvioinnissa appelsiinitiivisteen toimittajien on todettu täyttävän kriteerit hyvin. Reklamaatioita ei esimerkiksi viime vuonna tehty lainkaan.

Appelsiinitiivisteen matkan vaiheet

 1. Sopimus appelsiinitiivisteen toimittamisesta tehdään hyväksytyn toimittajan kanssa.
 2. Appelsiinitiloilla hedelmien laatua valvotaan säännöllisesti kasvun aikana.
 3. Kypsyneet appelsiinit kerätään käsin puista pieniin kangassäkkeihin.
 4. Ja pakataan ne edelleen suurempiin säkkeihin.
 5. Säkeistä hedelmät siirretään kuorma-autoihin ja kuljetetaan välivarastointipaikalle.
 6. Ja edelleen appelsiinitehtaalle.
 7. Appelsiinitehdas tarkastaa appelsiinien laadun ja valmistaa hedelmistä mehutiivistettä, joka pakastetaan.
 8. Ja kuljetetaan satamaan säiliöautoilla.
 9. Sitten lasti kuljetetaan meriteitse Suomeen ja Valiolle. Matkan aikana mehutiivisteen laatua valvotaan monta kertaa.
 10. Valion tehtailla raaka-aineen laatu tarkastetaan ja se varastoidaan pakasteena.
 11. Tuote, esimerkiksi mehu tai jogurtti, valmistetaan, varastoidaan ja viedään kauppoihin.
 12. Kuluttaja nauttii tuotteen.
Tämä verkkopalvelu käyttää evästeitä käyttökokemuksen parantamiseen, tilastoimiseen sekä mainosten näyttämiseen.Lisätietoja ›