Valion tuotantolaitokset Suomessa
Valio valmistaa Suomessa tuotteita 12 paikkakunnalla ympäri maan. Eri tuotantolaitokset ovat erikoistuneet eri tuotteiden korkealaatuiseen valmistamiseen. Tiesitkö, että meijereiden ja juustoloiden lisäksi Valiolla on oma hillotehdas Suonenjoella ja mehutehdas Helsingissä? Korkea laatu, hyvä maku ja vahva osaaminen ovat kuitenkin yhteistä kaikille Valion tehtaille.
Haapaveden tehdas
Valion Haapaveden tehdas vihittiin käyttöön 1965. Aluksi tuotanto keskittyi maitojauheeseen, ja juustola aloitti toimintansa 1974. Vuonna 1993 käynnistettiin Haapavedellä uuden sukupolven tehdas, josta tuli Valio Oltermanni® juustojen koti. Vuonna 2009 tehdas kasvoi uudella hapatekeskuksella. Hapate takaa Valio Oltermanni® juuston tasaisen laadun ja lempeän kermaisen maun, josta niin moni pitää.
Joensuun tehdas
Joensuun tehdas valmistaa kolmanneksen kaikista Valion juustoista. Tehtaan vuosittainen tuotantomäärä on noin 25 miljoonaa kiloa juustoharkkoja, kuluttajapakattuja juustoja, tuorejuustoja ja maitojauheita. Joensuun tehtaan päätuotteita ovat Valio Polar® juustot, Valio Salaneuvos® juustot ja Valio Viola® tuorejuustot.
Oulun tehdas
Oulun Maikkulan meijerissä valmistetaan tuoremaitotuotteita yli 30 vuoden kokemuksella. Tehtaan erityisalaa ovat hapanmaitotuotteet perinteisestä piimästä trendikkääseen kefiiriin. Vankka osaaminen takaa paitsi laadukkaat tuotteet, myös sen että uusiin haasteisiin voidaan vastata nopeasti.
Seinäjoen tehdas
Tuoretuotteita Seinäjoella tehdään lähes 30 miljoonaa, maitojauheita 34 miljoonaa kiloa ja voita sekä levitteitä 64 miljoonaa kiloa vuodessa. Tuotteiden valmistuksessa ja muissa tehtävissä työskentelee yhteensä 370 valiolaista. Etelä-Pohjanmaalla maitotilayrittäjien kautta tehtaan työllistävä vaikuttavuus kasvaa yli 3 700 henkilöön ja taloudellinen vaikuttavuus 160 miljoonaan.
Suonenjoen tehdas
Valion hillotehdas Suonenjoella Pohjois-Savossa on Suomen suurin marjojen ostaja ja jalostaja. Kesän aikana Valiolle ostetaan noin neljä miljoonaa kiloa marjoja Valion tuotteiden ainesosiksi ja muulle teollisuudelle myytäviin tuotteisiin. Valion Suonenjoen tehdas on perustettu jo vuonna 1974. Silloin SOK jalosti siellä muun muassa kaalin lehtiä kaalikääryleisiin. Valio osti tehtaan ja pakastamon vuonna 1984.
Äänekosken tehdas
Äänekoskella toimii yksi Valion juustoloista. Tehtaalla on pitkät perinteet juuston valmistuksessa, mutta kaikki alkoi voista. Valio aloitti Äänekoskella voin valmistamisen vuonna 1952, ja pari vuotta myöhemmin alkoi emmentaljuuston valmistus. 60-luvun alussa tehtaaseen pystytettiin tilat myös maitojauhetuotannolle. Nykyään tehtaan tähtituote on juustojen aatelinen, Valio AURA®.