Valio valmistaa Suomessa tuotteita 12 paikkakunnalla ympäri maan. Eri tuotantolaitokset ovat erikoistuneet eri tuotteiden korkealaatuiseen valmistamiseen. Tiesitkö, että meijereiden ja juustoloiden lisäksi Valiolla on oma hillotehdas Suonenjoella ja mehutehdas Helsingissä? Korkea laatu, hyvä maku ja vahva osaaminen ovat kuitenkin yhteistä kaikille Valion tehtaille.
Pitäjänmäellä, vain muutaman kilometrin päässä Helsingin keskustasta on tehdas, joka valmistaa suomalaisten rakastamia, maukkaita mehuja ja marjakeittoja sekä joulunajan glögit. Valion mehutehdas, entinen Pitäjänmäen meijeri, on seisonut samoilla sijoilla jo yli 50 vuotta.
Joensuun tehdas valmistaa kolmanneksen kaikista Valion juustoista. Tehtaan vuosittainen tuotantomäärä on noin 25 miljoonaa kiloa juustoharkkoja, kuluttajapakattuja juustoja, tuorejuustoja ja maitojauheita. Joensuun tehtaan päätuotteita ovat Valio Polar® juustot, Valio Salaneuvos® juustot ja Valio Viola® tuorejuustot.
Seppälänkankaalla toimiva Valion Jyväskylän meijeri investoi 2000-luvun alussa erikoismaitojen valmistukseen. Siitä lähtien toiminta on laajentunut voimakkaasti. Seppälänkankaalta valmistuukin erikoismaitoja koko Suomen tarpeisiin.
Lapinlahdella, suomalaisen maidontuotannon ydinalueella, toimii moderni tehdas, joka tuntee maidonjalostuksen salat vuosikymmenten takaa. Valion Lapinlahden tehdas valmistaa maukkaita juustoja ja laadukasta lastenruokien raaka-ainetta sekä koti- että ulkomaisille markkinoille.
Oulun Maikkulan meijerissä valmistetaan tuoremaitotuotteita yli 30 vuoden kokemuksella. Tehtaan erityisalaa ovat hapanmaitotuotteet perinteisestä piimästä trendikkääseen kefiiriin. Vankka osaaminen takaa paitsi laadukkaat tuotteet, myös sen että uusiin haasteisiin voidaan vastata nopeasti.
Valion Riihimäen meijerissä on osattu jogurtin valmistus jo 1960-luvun lopulta lähtien. Riihimäellä vanhan tehtaan rinnalle nousi vuonna 2017 uusi, moderni välipalatehdas. Jogurttien, maidon ja kerman lisäksi Riihimäellä valmistetaan kasvipohjaisia Oddlygood® -välipaloja ja leivontatuotteita.
Tuoretuotteita Seinäjoella tehdään lähes 30 miljoonaa, maitojauheita 34 miljoonaa kiloa ja voita sekä levitteitä 64 miljoonaa kiloa vuodessa. Tuotteiden valmistuksessa ja muissa tehtävissä työskentelee yhteensä 370 valiolaista. Etelä-Pohjanmaalla maitotilayrittäjien kautta tehtaan työllistävä vaikuttavuus kasvaa yli 3 700 henkilöön ja taloudellinen vaikuttavuus 160 miljoonaan.
Valion hillotehdas Suonenjoella Pohjois-Savossa on Suomen suurin marjojen ostaja ja jalostaja. Kesän aikana Valiolle ostetaan noin neljä miljoonaa kiloa marjoja Valion tuotteiden ainesosiksi ja muulle teollisuudelle myytäviin tuotteisiin. Valion Suonenjoen tehdas on perustettu jo vuonna 1974. Silloin SOK jalosti siellä muun muassa kaalin lehtiä kaalikääryleisiin. Valio osti tehtaan ja pakastamon vuonna 1984.
Turengin tehtaassa Janakkalassa on valmistettu lastenruokia jo 1970-luvulta lähtien. Vielä pidempi historia tehtaalla on iskukuumennettujen UHT-tuotteiden valmistuksessa. Niitä on tehty Turengissa jo vuodesta 1967. Lisäksi Turengissa tehdään kasvipohjaisia Oddlygood Barista® -tuotteita.
Valion Vantaan tehdas valmistaa kaikki Valion Suomessa myytävät sulatejuustot ja myös ison osan vientiin menevistä sulatejuustoista. Vantaalla valmistetaan myös kasvipohjaiset Valio Oddlygood® Veggie -tuotteet. Vantaan tehdas tuo työtä pääkaupunkiseudulle ja tarjoaa hyviä makuja yli Suomen rajojen.
Äänekoskella toimii yksi Valion juustoloista. Tehtaalla on pitkät perinteet juuston valmistuksessa, mutta kaikki alkoi voista. Valio aloitti Äänekoskella voin valmistamisen vuonna 1952, ja pari vuotta myöhemmin alkoi emmentaljuuston valmistus. 60-luvun alussa tehtaaseen pystytettiin tilat myös maitojauhetuotannolle. Nykyään tehtaalla valmistetaan rakastettua Valio AURA® sinihomejuustoa.
Valion Haapaveden tehdas vihittiin käyttöön 1965. Aluksi tuotanto keskittyi maitojauheeseen, ja juustola aloitti toimintansa 1974. Vuonna 1993 käynnistettiin Haapavedellä uuden sukupolven tehdas, josta tuli Valio Oltermanni® juustojen koti. Vuonna 2009 tehdas kasvoi uudella hapatekeskuksella. Hapate takaa Valio Oltermanni® juuston tasaisen laadun ja lempeän kermaisen maun, josta niin moni pitää.