Siirry sisältöön
Keittiössä nyt

Helpot munaruoat, jotka maistuvat maanantaista sunnuntaihin

Veera Pitkänen
Veera Pitkänen
Valio markkinointi

Veera luottaa keittiössä siihen, että parhaat asiat syntyvät laadukkaista raaka-aineista ajan kanssa.

Kananmunat kuuluvat keittiön vakiovarusteisiin. Edullinen kananmuna onkin äärettömän monipuolinen raaka-aine, josta valmistuvat herkut maistuvat paitsi aamiaisella ja brunssilla, myös lounaana, välipalana ja iltapalana.

Munaruoat ovat todellisia arjen sankareita, mutta myös hitaiden viikonloppuaamujen ehtymättömiä klassikoita. Vilkkaan arjen keskellä nopea munakas syntyy kätevästi mikrossa, pannulla tai uunissa. Vapaapäivänä sen sijaan maistuu samettinen munakokkeli tai pehmoinen uppomuna. Nämä reseptit tekevät kunniaa aina kaapista löytyvillä kananmunille.

Nakkimunakas on arjen pelastaja

Nakkimunakas on klassikko, jota jokainen on joskus maistanut. Paketillinen nakkeja, muutama kananmuna ja loraus ruokakermaa muuntuvat näppärästi koko perheen arkiruoaksi. Tästä nakkimunakkaasta erityisen mehevän tekee Juustomestarin cheddar-raaste. Kokoa munakkaan päälle runsaasti raikasta vihersalaattia ja nauti!

Kuppimunakas mikrossa

Kun arki yllättää kiireillään ja jääkaappi ammottaa tyhjyyttään, mikrossa valmistuva kuppimunakas pelastaa. Mikromunakkaaseen tarvitset kananmunan, juustoa ja lorauksen maitoa. Täytteeksi voit lisätä vaikkapa kirsikkatomaatteja ja leikkelettä. Kahdeksan minuutin mikromunakas on niin helppo, että se onnistuu sujuvasti koululaiseltakin. Täydellinen aamu-, väli- ja iltapala!

Tortillamunakas

Tortillamunakas on TikTokistakin tuttu näppärä munaruoka, jossa munakas hyydytetään tortillalettuun. Tämä versio valmistuu vaivattomasti uunissa. Pikantti Viola® meksiko tuorejuusto tuo tähän munakkaaseen runsaasti makua ja täyteläisyyttä. Koko komeus viimeistellään texmex-tyyliin rapeilla nachoilla.

Shakshuka on mehevä herkku

Shakshuka eli tomaattimuhennoksessa haudutetut kananmunat ovat taivaallinen herkku niin brunssilla kuin lounaallakin. Ripottele kuuman shakshukan päälle tuoreita yrttejä sekä mozzarella juustoraastetta tai murennettua salaattijuustoa. Nauti kuumana suoraan pannulta tai lusikoi rapean leipäviipaleen päälle.

Frittata – helppo munakas uunissa

Frittata eli uunimunakas on hurmaavan herkullinen ruoka. Tässä versiossa maistuvat pekoni ja metsäsienet. Jos sienisesonki ei ole parhaimmillaan, nappaa kaupasta haluamiasi sieniä tai kokeile kuivattuja sieniä. Raikas ranskankerma sekä mozzarella-fontal juustomuru tekevät tästä frittatasta erityisen maukkaan. AURA® juuston ystävä kokeilee myös AURA broccolinifrittataa. Nauti frittata hieman jäähtyneenä vihersalaatin kera.

Täytetyt kananmunat eli paholaisen munat

Täytetyt kananmunat, paholaisen munat, deviled eggs – rakkaalla ruoalla on monta nimeä. Täytetyt kananmunat maistuvat aamusta iltaan ja arjesta juhlaan. Kyseessä on varsin edullinen alkupala vaikkapa kevään juhlakattaukseen. Tässä reseptissä täyte valmistuu mausteisesta Viola® meksiko tuorejuustosta. Kokeile myös muita täytevaihtoehtoja.

Perinteinen munakokkeli

Munakokkeli on hotelliaamiaisiltakin tuttu munaruoka, johon on helppo rakastua kerta toisensa jälkeen. Samettisen munakokkelin salaisuus piilee valmistustavassa: munat vatkataan kevyesti kerman joukkoon ja seos hyydytetään pannulla matalahkolla lämmöllä. Munakokkelissa kananmunien ei tule ruskistua tai paistua kuivaksi – muista siis maltti! Kun munaseos on hyytynyt, nosta pannu pois liedeltä ja tarjoile munakokkeli heti vaikkapa paahdetun leipäviipaleen ja ruohosipulin kera.

Upea uppomuna

Uppomuna on kananmunien kruunaamaton kuningatar. Täydellisen uppomunan juju on valuvaksi jäävä keltuainen, joka toimii täyteläisenä kastikkeena rapeille leiville. Brunssipiirakassa uppomuna kuorrutetaan avokadolla, salaattijuustolla sekä tuoreilla yrteillä ja versoilla. Klassinen tapa tarjoilla uppomuna on Eggs Benedict eli Benedictin munat, jossa rapean leivän päälle kootaan uppomunan seuralaiseksi ilmakuivattua kinkkua ja hollandaisekastiketta. Kokeile myös chorizo-papupaistoksella ryyditettyä texmex brunssileipää.

Jos uppomunien keittäminen jännittää, kurkkaa vinkit ja tekniikkavideo täydellisten uppomunien valmistukseen.

Munavoista on moneksi

Munavoi on herkullinen seuralainen uunituoreille karjalanpiirakoille. Kokeile perinteisen munavoin sijaan ruskistettua munavoita, jossa on ihanan pähkinäinen maku. Ruskistettu munavoi maistuu karjalanpiirakoiden ohella myös saaristolaisleivälle sipaistuna. Munavoin voi tarjoilla myös kekseliäästi munavoilaudan muodossa. Dippailtavaksi sopivat cocktailpiirakoiden lisäksi muutkin leivät tai vaikkapa rapeat perunalastut.


Search