Siirry sisältöön
Keittiössä nyt

10 iki-ihanaa reseptiä, jotka vievät sinut takaisin kotitaloustunneille 

Vispipuuro

Köksä, kotsa, husis ja hussa – rakkaalla oppiaineella on monta nimeä. Herätä henkiin kotitaloustuntien muistot näiden kymmenen nostalgisen reseptin avulla. 

Kotitaloustunneilla opitut taidot ovat monella muistissa ja käytössä vielä aikuisenakin: köksäntunneilla opeteltiin erottelemaan kananmunan keltuaiset ja valkuaiset, mankeloimaan lakanat, siivoamaan keittiö, suurustamaan kiisseli sekä keittämään perunoita. Parasta oli kuitenkin ruoanlaitto yhdessä koulukavereiden kanssa. Ihanimmat makumuistot ilahduttavat ja kotitaloustuntien helpot reseptit toimivat onneksi arjessa läpi elämän – voit myös koota kaverit koolle kokkaamaan yhdessä klassikkoreseptejä! 

1. Teeleivät

Erilaiset teeleivät ovat monen ensimmäisiä kotitaloustunnilta kotiin viemiä reseptejä, sillä klassikko-ohje on sekä kaikille maistuva että helppo. Uunituoreet leipäset eivät myöskään kaipaa kuin sipauksen voita päällensä. Teeleipiä voi valmistaa niin kaurapuuron jämistä kuin tämän reseptin tapaan juustoraastetta hyödyntämällä – erinomainen hävikkiherkku siis maukkautensa lisäksi!  

2. Muffinssit

Muffinssipäivä on paras päivä! Helppojen perusmuffinssien paistaminen kuuluukin satavarmasti jokaisen koulumuistoihin. Resepti on helposti muunneltavissa, ja kun perusmuffinssien teko alkaa tuntua helpolta, on seuraava askel mustikkamuffinssien valmistaminen.  

3. Katkarapurisotto

Kotitaloustuntien risotto ei monen mielessä välttämättä yhdisty ravintoloiden samettisen pehmeisiin risottoihin, mutta hyvällä perusreseptillä pääsee yllättävän pitkälle niin kotona kuin koulussakin. Moni muistaa lisänneensä risottoon herne-maissi-paprikasekoitusta. Tässä versiossa makumaailmaa hillitään hieman käyttämällä pelkkiä pakasteherneitä. Lisäpehmeyttä ruokaan tuo crème fraîche.  

4. Mannapuuro ja kiisseli

Sekä mannapuuro että kiisseli vievät monet muistoissa kotitalousluokkaan. Tässä reseptissä kaksi klassikkoa on yhdistetty yhteen jälkiruokaan. Helppotekoinen kirsikkakiisseli valmistuu talvella Valio Hehku -juomasta ja nokareesta kirsikkahilloa. Muina vuodenaikoina voit tehdä kiisselin suosikkimehustasi.   

5. Kauralastut

Rapeat kauralastut ovat ihastuttavan helppo keksiherkku. Keksien muotoilu ei aiheuta nuoremmillekaan kokeille päänvaivaa: taikina asetellaan ronskeina nokareina pellille, ja keksit leviävät uunissa hauskan muotoisiksi. Kauralastuilla voi myös koristella jälkiruokia tai niitä voi kokeilla myös jäätelökekseissä.

6. Kinkkukiusaus

Moni muistaa kotitaloustunneilta erilaiset kiusaukset, etenkin kinkkukiusauksen ja Janssonin kiusauksen. Kiusaukset ovatkin arkiruokien kunkkuja, sillä niihin tarvitsee vain muutaman raaka-aineen. Pehmeän kermainen vuokaruoka maistuu koko perheelle ja sujahtaa sukkelasti uuniin vain muutaman minuutin valmistelun jälkeen.  

7. Mokkapalat

Monen kotitalousopettajan useimmin kuulema kysymys lienee “koska tehdään mokkapaloja?” Tämä klassikkoleivonnainen on lumonnut kaikenikäiset, ja mokkapalat pysyvätkin vuodesta toiseen yhtenä suosituimmista resepteistämme ja löytyvät satavarmasti myös jokaisista koulumyyjäisistä. Eikä ihme – mokkapalojen valmistaminen onnistuu helposti lähes kaikenikäisiltä ja ne säilyvät hyvänä pitkään.  

8. Vispipuuro

Mannasuurimoista ja marjamehusta valmistettu vispipuuro on monille tuttu kotitaloustuntien lisäksi myös mummon keittiöstä. Kirpsakka puuro maistuu kaikkein parhaimmalta kylmän maidon tai kerman kera. Kun perinteinen, puolukoista tai punaherukoista tehty vispipuuro alkaa luonnistua, kannattaa kokeilla valmistaa myös makeanhapanta omenavispipuuroa

9. Lämpimät voileivät

Lämpimien voileipien paras piirre on niiden monipuolisuus. Täytevaihtoehtoja on lähes loputtomasti. Kotitaloustunneilla lämppäreiden täytteenä käytetään usein helppoja vaihtoehtoja, kuten palvikinkkua tai tonnikalaa. Jos haluat tuunata kotikeittiössä lämpimiin voileipiin uusia makuja, kokeile niiden päällä valmiiksi maustettua juustoraastetta.

10. Perunat ja jauhelihakastike

Jauhelihakastike on suomalainen kotiruokasuosikki, jonka reseptiä voi tarpeen mukaan muunnella tomaattipohjaiseksi tai lisätä joukkoon kasviksia. Perinteinen kotitaloustuntien ruskea jauhelihakastike valmistuu sopivasti samaan aikaan kun perunat kiehuvat. Tee ruoan kaveriksi simppeli salaatti köksäntuntien tyyliin vihersalaatista, kurkusta ja tomaatista.  


Search