Siirry sisältöön
Sesonki

Millainen viini sopii joulupöytään?

Millainen viini sopii joulupöytään?

Onko joulupöydän paras viinivalinta perinteinen punaviini, raikas valkoviini vai kenties monipuolinen roseeviini? Tutustu viinimestari Markus Sillanpään vinkkeihin jouluruoan ja viinin yhdistämisestä.

Kruununa joulupöydässä komeilee usein hartaasti kypsennetty kinkku tai vaihtoehtoisesti kalkkuna.

– Perinteiselle kinkulle sopivia punaviinejä kannattaa etsiä kevyempien tai keskitäyteläisten viinien valikoimista. Liian tanniiniset tai täyteläiset punaviinit jyräävät helposti vaalean lihan maun, kertoo Viinimaan asiantuntija Markus Sillanpää.

– Kinkun kanssa tarjottavat perinteiset joululaatikot ovat myös maultaan melko herkkiä, joten usein joulupöydän yleisviiniksi sopii parhaiten aromaattinen kuiva tai puolikuiva Riesling tai monipuolinen roseeviini esimerkiksi Ranskasta.

Kannattaako joulun alkuruoille ja pääruoalle valita erilaiset viinit?

Joulun alkupalapöydässä koreilee usein graavikalaa, lohimoussea, mätiä, silliä, rosollia, saaristolaisleipää ja salaattia. Millainen viini on paras yhdistelmä niille?

– Useimmat meistä suomalaisista ovat tottuneet nauttimaan valkoviiniä kalaruokien kanssa, ja sama pätee hyvin myös joulun kaloissa. Lohelle sopivin viinivalinta on esimerkiksi kuiva Chardonnay-valkoviini Ranskasta. Se toimii hedelmäisyytensä ansiosta hyvin myös muiden alkuruokien kanssa.

Toinen turvallinen vaihtoehto on kuiva tai puolikuiva Riesling-rypäleestä tehty valkoviini esimerkiksi Saksasta, Sillanpää kertoo.

– Kannustan valitsemaan joulun alkuruokien, erityisesti lohen, sekä pääruokien eli kinkun tai kalkkunan kanssa rohkeasti roseeviiniä. Vaikka roseet mielletään kesäviineiksi, ne ovat erittäin monipuolisia viinejä ja niissä yhdistyvät valko- ja punaviinien parhaat puolet. Oma joulupöydän suosikkini on roseesamppanja, Markus vinkkaa.

Juustot & omena-timjamihilloke

Juustot & omena-timjamihilloke

Loppuvuoden ihanin juustolautanen syntyy Valio AURA® gold sinihomejuuston, Valio Keisarinna® goudan ja parmesaanin yhdistelmästä. Juustot tarjoillaan kirpsakan ja hennosti yrttisen omena-timjamihillokkeen kanssa. Katso ruokavaikuttaja Anni Paakkunaisen suunnittelema ohje!


Search