Hyötyliikuntaa vai harrastuksia?

Kaikki liikunta on hyväksi, joten arkiset, pienetkin liikuntamahdollisuudet kannattaa aina käyttää hyödyksi. Ja mikä parasta, liikkumisen voi halutessaan yhdistää myös ystävien tapaamiseen.

Arkinen hyötyliikunta, kuten työmatkapyöräily tai siivoaminen, on yhtä hyödyllistä kuin mikä tahansa hieman hengästyttävä liikunta. Jos kävelet 15 minuuttia työpaikalle ja toiset 15 minuuttia takaisin viitenä päivänä viikossa, niin kestävyyskuntoa kehittävän liikunnan suositusaika (2,5 tuntia viikossa) on saavutettu – etkä ehkä edes ajatellut liikkuvasi! Käytä lisäksi portaita, jää bussista pois yhtä pysäkkiä aiemmin, kipaise viemään roskat tai taukojumppaa töissä. Pelkästä hyötyliikunnasta kertyy viikon mittaan yllättävän monta askelta.

Vaikka auto ja mukavuudenhalu ajavat monesti hyötyliikunnan ohi, niin suomalaisten liikuntaharrastuksiin käyttämä aika on kasvussa. Liikunnan ilo näkyy muun muassa monipuolisina harrastusmahdollisuuksina ja jatkuvasti lisääntyvänä lajitarjontana. Jos kaipaat uutta kipinää liikunnan harrastamiseen, kokeile rohkeasti eri vaihtoehtoja, jotta löydät juuri sinulle sopivan lajin. Kun mieleinen harrastus löytyy, liikkumaan lähteminen tuntuu velvollisuuden sijaan mielekkäältä ja hauskalta.

Kiireiseenkin arkeen voi hyötyliikunnan lisäksi sovittaa pieniä pyrähdyksiä, jotka eivät vie paljoa aikaa, mutta piristävät kummasti. Nopea fillarilenkki tai sarja lihaskuntoliikkeitä kahvakuulalla laittaa veren kiertämään. Tai mitä jos ehdottaisit ystävälle kahvittelun sijasta kävelyä? Saatte kuulumisten vaihdon lomassa happihyppelyn ja hyvän olon koko loppupäiväksi. Liikkumaan lähteminen helpottuu, jos otatte sen yhteiseksi tavaksi puolison, ystävän tai vaikkapa naapurin kanssa.

Lukuisia harrastusmahdollisuuksia miekkailusta naurujoogaan

Kun liikuntakärpänen puraisee, on lajien ja harrastusmahdollisuuksien valikoima lähes loputon. Onneksi liikunnallisen elämäntavan aloittaminen ei ole koskaan liian myöhäistä, ja uuden suosikkilajin voi löytää milloin tahansa. Koukkuun jääminen on sallittua, jopa suotavaa!

 • Kiireiselle: kotijumppa kahvakuulan kera tai kehonpainotreeni timerin avulla, työmatkapyöräily, rullaluistelu, hiit-treeni
 • Stressaantuneelle: jooga, hölkkä, kuntonyrkkeily
 • Hellävaraista keholle: vesijumppa, pyöräily, venyttely
 • Parisuhteen hoitoon: yhteiset kävelylenkit, tanssi, golf
 • Painonhallintaan ja kiinteytymiseen: reipas sauvakävely, uinti, kuntosaliharjoittelu, porrastreeni
 • Uusia elämyksiä etsivälle: kiipeily, miekkailu, afrotanssi
 • Vauvan vanhemmille: vaunulenkkeily, pyöräily, vauvajumppa
 • Tee yhdessä lapsen kanssa: temppuradat, lumileikit, metsäretket
 • Talvella: hiihto, laskettelu, lumikenkäkävely, luistelu
 • Ryhmäliikkujalle: aerobic, jalkapallo ja muut palloilulajit, tanssi
 • Hikistä menoa: spinning, intervallijuoksu, hot jooga
 • Eläinystävälle: ratsastus, agility, koiran kanssa ulkoileminen
 • Luonnossa: suunnistus, marjastus ja sienestys, vaeltaminen
 • Hauskaa liikuntaa: zumba, naurujooga, kickbike
 • Kesälomalaiselle: hyötyliikunta
HIIT-treenillä puristat tunnin treenin varttiin
Hanna Kautiainen

Kestävyyttä vai lihaskuntoa?

Erilaiset liikuntaharrastukset jaetaan tavallisesti kestävyyskuntoa tai lihaskuntoa kehittävään liikuntaan. Kehon hyvinvoinnin kannalta viisainta on harjoittaa tasapuolisesti molempia. Terveelle aikuiselle suositellaan kestävyyskuntoa kehittävää liikuntaa kaksi ja puoli tuntia viikossa. Jos kestävyysliikunta on todella raskastehoista, niin treeniajan voi puolittaa. Aloitteleville liikkujille suositellaan kuitenkin reipasta liikuntaa yhteensä 2,5 tuntia viikossa. Tämän lisäksi kaikille suositellaan lihaskuntoa ja liikehallintaa kehittävää liikuntaa kaksi kertaa viikossa.

Kestävyyskunto kohenee, jos liikunta hengästyttää. Tavallisimpia kestävyyskuntoa kehittäviä lajeja ovat kävely, pyöräily ja juoksu sekä liikunnalliset kotiaskareet, kuten haravointi tai ikkunoiden peseminen. Kestävyysharjoittelu tekee hyvää sydämelle, keuhkoille ja verisuonille sekä auttaa painonhallinnassa.

Lihaskuntoa kehittävien lajien yhteydessä puhutaan usein liikehallinnasta. Lihaskuntoharjoittelun tavoitteena on kehittää tasapuolisesti sekä lihaksistoa että liikkuvuutta. Hyviä lihaskuntoa ja liikehallintaa parantavia lajeja ovat esimerkiksi kuntosali, jumpat, tanssi ja pallopelit. Harjoittelu tähtää paitsi lihasmassan kasvuun, mutta myös kehon tasapainon ja ryhdin paranemiseen.