Kalakukko

Kalakukko
Tehnyt AnnaValio KoekeittiöValio KoekeittiöstäTehnyt Anna Valio Koekeittiöstä

Kalakukko

Kalakukko on savolainen perinneruoka. Ruiskuoren sisälle kätkeytyy runsaasti tuoretta muikkua ja rasvaista siankylkeä, mikä pitää täytteen mehevänä. Kukon tarjoilussa on kaksi tapaa: leikata se siivuiksi tai leikata päälle aukko ja kaivaa täytettä leipäkuoren päälle. Koko komeus kruunataa voilla.

Valmistusaika

Työaika
30 min
vetäytyminen
3 h
uunissa
5 h 45 min
Yhteensä
9 h 15 min

Vaikeustaso

Leivonnan harrastaja
00 arvostelua

Ainekset1 iso kukko

1 iso kukko

Kuoritaikina

5 dl
vettä
1 dl
vehnäjauhoja
n. 800 g (9 dl)
ruisjauhoja
100 g
1 rkl
suolaa

Täyte

1 - 1,2 kg
muikkuja
400 g
sian kylkeä
2 tl
suolaa

Voiteluun

50 g

Ohje

  1. Perkaa muikut ja kuivaa hyvin.
  2. Sekoita kylmään veteen vehnäjauhot, suurin osa ruisjauhoista, voisula ja suola. Vaivaa käsin loput ruisjauhot joukkoon, taikinasta tulee kiinteää.
  3. Kauli taikina pyöreäksi, reilun sentin paksuiseksi levyksi, joka ohenee reilusti reunoja kohti.
  4. Ripottele levyn keskelle vähän jauhoja ja lado päälle ensin kerros muikkuja ja sitten muutama siivu sian kylkeä, ripottele suolaa väliin. Toista kerrokset siten, että päällimmäiseksi jää reilusti siankylkeä.
  5. Taita taikinan reunat täytteen päälle ja muotoile kukko märillä käsillä.
  6. Paista kukkoa ensin 250 asteessa n. 45 min. Voitele kukko voisulalla ja paista 125 asteessa n. 5 h. Jos kukko meinaa kuivua, sen voi peittää leivinpaperilla ja foliolla.
  7. Kun otat kukon uunista, kääri se esim. pyyhkeeseen tai villapaitaan ja anna vetäytyä väh. 3 h.

Reseptin ravintosisältö / 100g

Energia
215 kcal
Proteiini
11 g
Hiilihydraatit
18 g
Rasva
10 g
Tyydyttynyt rasva
4 g
Ravintokuitu
4 g
Suola
1,1 g

Tiedot ovat suuntaa antavia.

Kysyttävää reseptistä?

Voit lähettää palautetta ja kysymyksiä <a>Valio kuluttajapalvelun</a> kautta.

Etkö löytänyt sopivaa?

Hae parhaat reseptit onnistuvaan kotikokkaukseen kattavasta reseptihausta. Löydä reseptit erilaisiin ruokavalioihin, ajankohtaisiin sesonkeihin, satokauden raaka-aineisiin, ruoanlaittoon ja leivontaan.