Kinkun paistaminen

Kinkun paistaminen
Tehnyt AnnaValio KoekeittiöValio KoekeittiöstäTehnyt Anna Valio Koekeittiöstä

Kinkun paistaminen

Kinkun paistaminen

Kinkun paistaminen on usein miesväen kunniatehtävä jouluna. Kinkun paistaminen ei ole vaikeaa, mutta siinä näppituntuma ja kokemus on valttia. Tähän ohjeeseen on kerätty vinkkejä, miten kinkun paistaminen onnistuu kokemattomaltakin paistajalta ja joulupöytää koristaa mehevä joulukinkku.

Valmistusaika

Työaika
30 min
sulatus
36 h
uunissa
10 h
Yhteensä
46 h 30 min

Vaikeustaso

Ruoanlaiton harrastaja
11 arvostelu

Ainekset1 joulukinkku

1 joulukinkku
n. 5 - 12 kg
harmaa- tai tuoresuolattua kinkkua , pakaste
1
( paistopussi )

Ohje

  1. Hanki kinkku viimeistään 4 - 5 päivää ennen paistamista. Sulata kinkku pakkauksessaan ulkona/auton takakontissa reunallisessa astiassa (esim. uunipannussa, jossa kinkun voi myös paistaa). Mikäli ulkona on paukkuu kova pakkanen, kinkun voi sulattaa jääkaapissa. Sulamiseen menee kinkun koosta riippuen n. 0°C lämpötilassa 2 - 3 päivää.
  2. Ota kinkku huoneenlämpöön vuorokausi ennen paistamista, uuniin laitettaessa kinkun sisälämpötilan tulisi olla n. 10 °C.
  3. Käytä toimivaa paistolämpömittaria kypsymisen tarkkailuun. Paina paistolämpömittari lihan paksuimpaan kohtaan, ei kuitenkaan kiinni luuhun tai rasvaan.
  4. Halutessasi voit käyttää paistopussia. Paistopussi estää paistoliemen höyrystymisen uunin reunoille ja valumisen uunin pohjalle. Kinkku pysyy pussissa mehevänä ja paistoliemi on helppoa ottaa talteen kastikkeen pohjaksi. Noudata paistopussipakkauksen kyljessä olevia ohjeita.
  5. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Paista kinkkua ensin koosta riippuen ½ - 1 h, jotta kinkun pinnalla olevat bakteeri kuolevat. Alenna lämpötila 110 - 125 asteeseen.
  6. Ota kinkku pois, kun lämpömittari osoittaa 73 astetta. Jos pidät ylikypsästä kinkusta, anna lämpötilan kohota 78 asteeseen (nyrkkisääntönä 1 h / 1 lihakilo + 1 h). Paistoliemi kannattaa säästää kastikepohjaksi.
  7. Poista tarvittaessa verkko ja halutessasi ylimääräinen silava sekä nahka hieman jäähtyneen kinkun pinnalta. Kypsän, silavattoman kinkun päälle voi halutessaan tehdä kuorrutteen sinapista, korppujauhoista ja sokerista ja/tai painaa pintaan neilikoita. Kuorruta tällöin kinkkua 250 asteessa, kunnes pinta on kullanruskea ja rapea.
  8. Tarjoa kinkku lämpimänä tai kylmänä. Säilytä kinkku hyvin peitettynä jääkaapissa tai kuistilla/lasitetulla parvekkeella. Kinkku säilyy n. viikon riippuen kuinka pitkiä aikoja se on huoneenlämmössä tarjoilutilanteissa.

Reseptin ravintosisältö / 100g

Energia
305 kcal
Proteiini
27 g
Hiilihydraatit
0 g
Rasva
22 g
Tyydyttynyt rasva
8 g
Ravintokuitu
0 g
Suola
1,6 g

Tiedot ovat suuntaa antavia.

Kysyttävää reseptistä?

Voit lähettää palautetta ja kysymyksiä <a>Valio kuluttajapalvelun</a> kautta.

Etkö löytänyt sopivaa?

Hae parhaat reseptit onnistuvaan kotikokkaukseen kattavasta reseptihausta. Löydä reseptit erilaisiin ruokavalioihin, ajankohtaisiin sesonkeihin, satokauden raaka-aineisiin, ruoanlaittoon ja leivontaan.