Siirry sisältöön
Testattu Valio koekeittiössä

Kinkun paistaminen

Joulukinkun paisto on usein miesväen kunniatehtävä jouluna. Kinkun paisto ei ole vaikeaa, mutta siinä näppituntuma ja kokemus on valttia. Nappaa ohjeesta oikea paistolämpötila ja laske sopiva paistoaika niin onnistut mehevässä lopputuloksessa.

Kinkun paistaminen
Kinkun paistaminen

Ainesosat

joulukinkku

Huomioi: Annosmäärän muutos perustuu tekniseen laskukaavaan. Laskuri saattaa muuttaa mitan grammoiksi täsmällisen määrän ilmoittamiseksi. Varmista alkuperäisestä ohjeesta raaka-aineiden mittasuhteet tarvittaessa. Annosmäärän muuttaminen on itse huomioitava mm. paistoastian koossa ja paistoajassa. Huomioi ohjetekstiä lukiessa, että teksti ei muutu annosmäärän mukaisesti.

Lue lisää annosmäärien muuttamisesta
  • n. 5-12 kg harmaa- tai tuoresuolattua kinkkua, pakaste
  • paistopussi

Ohje

  1. Hanki kinkku viimeistään 4 - 5 päivää ennen paistamista. Sulata kinkku pakkauksessaan ulkona/auton takakontissa reunallisessa astiassa (esim. uunipannussa, jossa kinkun voi myös paistaa). Mikäli ulkona on paukkuu kova pakkanen, kinkun voi sulattaa jääkaapissa. Sulamiseen menee kinkun koosta riippuen n. 0°C lämpötilassa 2 - 3 päivää.
  2. Ota kinkku huoneenlämpöön vuorokausi ennen paistamista, uuniin laitettaessa kinkun sisälämpötilan tulisi olla n. 10 °C.
  3. Käytä toimivaa paistolämpömittaria kypsymisen tarkkailuun. Paina paistolämpömittari lihan paksuimpaan kohtaan, ei kuitenkaan kiinni luuhun tai rasvaan.
  4. Halutessasi voit käyttää paistopussia. Paistopussi estää paistoliemen höyrystymisen uunin reunoille ja valumisen uunin pohjalle. Kinkku pysyy pussissa mehevänä ja paistoliemi on helppoa ottaa talteen kastikkeen pohjaksi. Noudata paistopussipakkauksen kyljessä olevia ohjeita.
  5. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Paista kinkkua ensin koosta riippuen ½ - 1 h, jotta kinkun pinnalla olevat bakteeri kuolevat. Alenna lämpötila 110 - 125 asteeseen.
  6. Ota kinkku pois, kun lämpömittari osoittaa 73 astetta. Jos pidät ylikypsästä kinkusta, anna lämpötilan kohota 78 asteeseen (nyrkkisääntönä 1 h / 1 lihakilo + 1 h). Paistoliemi kannattaa säästää kastikepohjaksi.
  7. Poista tarvittaessa verkko ja halutessasi ylimääräinen silava sekä nahka hieman jäähtyneen kinkun pinnalta. Kypsän, silavattoman kinkun päälle voi halutessaan tehdä kuorrutteen sinapista, korppujauhoista ja sokerista ja/tai painaa pintaan neilikoita. Kuorruta tällöin kinkkua 250 asteessa, kunnes pinta on kullanruskea ja rapea.
  8. Tarjoa kinkku lämpimänä tai kylmänä. Säilytä kinkku hyvin peitettynä jääkaapissa tai kuistilla/lasitetulla parvekkeella. Kinkku säilyy n. viikon riippuen kuinka pitkiä aikoja se on huoneenlämmössä tarjoilutilanteissa.

Reseptin ravintosisältö / 100 g

Energia 305 kcal
Proteiini 26,5 g
Hiilihydraatti 0 g
Rasva 22,3 g
Tyydyttynyt rasva 7,7 g
Ravintokuitu 0 g
Suola 1,6 g
Tiedot ovat suuntaa antavia.
Ravintosisältöarvot ovat suuntaa antavia, esim. kuidun määrä voi vaihdella eri valmisteissa

Kysyttävää reseptistä?

Voit lähettää palautetta ja kysymyksiä Valion kuluttajapalvelun kautta.

Etkö löytänyt sopivaa?

Hae parhaat reseptit onnistuvaan kotikokkaukseen kattavasta reseptihausta. Löydä reseptit erilaisiin ruokavalioihin, ajankohtaisiin sesonkeihin, satokauden raaka-aineisiin, ruoanlaittoon ja leivontaan.
Search