Kinuskikastike

Kinuskikastike

25 min
helppo
382 kcal / 100g
2
1

Kinuskikastike on hyvää marjojen kanssa, hedelmäsalaatin kastikkeena tai jäätelön ja jäädykkeen höysteenä. Itse tehty kinuskikastike säilyy suljetussa astiassa jääkaapissa noin 1-2 viikkoa ja se sopii myös makeaksi tuliaiseksi.

Ainekset

5 dl
4 dl
2 dl
fariinisokeria

Mausteeksi

50 g
laktoositonta tummaa suklaata

Ohje

  1. Keitä kermaa ja fariinisokeria paksupohjaisessa kattilassa 5 - 10 min. (Keittoaika riippuu siitä, miten laakea kattila on ja miten voimakkaasti kinuski kiehuu.) Sekoita välillä, ettei seos kuohu yli.
  2. Kun seos alkaa aavistuksen saostua, lisää paloiteltu suklaa tai alkoholi. (Voit käyttää tumman suklaan tai alkoholin asemesta 50 g valkosuklaata, mutta silloin kastike ei ole enää laktoositon.) Sekoita kunnes seos on tasaista. Anna jäähtyä. Pakkaa purkkiin. (Saanto 4 1/2 dl.)
  3. TARJOILUVINKKEJÄ

  4. Tarjoa kinuskikastiketta * marjojen kanssa, myös happamien tai kirpeiden marjojen seurana * hedelmäsalaatin kastikkeena * jäätelön tai jäädykkeen kastikkeena.

Vinkki

* Kinuskikastike säilyy kannellisessa astiassa jääkaapissa 1 - 2 viikkoa.Halutessasi voit keittää kastiketta vielä kokoon jolloin se sopii kakun kuorrutukseksi. Kun seos alkaa saostua, testaa onko kinuski valmista: valuta kinuskipisaroita täytekakun päälle. Jos pisarat eivät imeydy vaan jäävät kuperiksi, kuorrutus on sopivan sakeaa. Nosta kattila levyltä. Kaada kinuskikuorrutus kakun päälle. Anna valua hiukan myös reunoille. Voit halutessasi pursottaa kakun reunoille laktoositonta kermavaahtoa. Annos riittää 4 munan kakkupohjalle.

Reseptin ravintosisältö / 100g

Energia
382 kcal
Proteiini
2 g
Hiilihydraatit
31 g
Rasva
28 g
Suola
0,1 g
Ravintokuitu
0 g
Kalsium
64 mg
D-vitamiini
0 µg

Ravintosisältö / 100g. Tiedot ovat suuntaa antavia.

Kommentit (1)

Nimetön11.6.2014 kello 18:40
Tein samano ohjeen vanhasta talouskoulun keittokirjasta: fariinisokeria ja kermaa saostetaan kattilassa. Tein mutakakkumuunnoksen kinuskimutakakkua ja lisäsin päälle pakastevadelmia ja ne hieman "hukkui" taikinaan. Se oli siinä tunnin uunissa, koska vadelmista tuli runsaasti nestettä, joten piti olla kauemmin uunissa kuin 20 minuutin mutakakku. Nam! Se oli tosi hyvääääää!!!!! Mieheni rakastui oitis , aluksi epäillen, mitä rouvansa on taas keksinyt ja kehitellyt uutta leipomuksia. ;) Lisäsin taikinaan omatekoisen (ensikokeilu) valkosuklaa- palan (ilman maitojauhetta tms.) ja desin kaakaonestettä (öh, 2tl tummaa kaakaota + 1dl kuumaa vettä) koska taikinasta tuli hieman liian paksu. Siis ei näy suklaata, kinuskia vain ja pinnalla vadelmia! Ihanan teen kera on lumoavaa nauttia kakusta! :D