Siirry sisältöön
Testattu Valio koekeittiössä

Lihapiirakka

Lihapiirakka eli tuttavallisemmin lihis on suomalaisten pikaruokaklassikko. Tällä ohjeella valmistat perinteisen lihapiirakan. Täytettä on kuitenkin helppo maustaa ja varioida omaan makuun sopivaksi.

Lihapiirakka
Lihapiirakka

Ainesosat

piirakkaa

Huomioi: Annosmäärän muutos perustuu tekniseen laskukaavaan. Laskuri saattaa muuttaa mitan grammoiksi täsmällisen määrän ilmoittamiseksi. Varmista alkuperäisestä ohjeesta raaka-aineiden mittasuhteet tarvittaessa. Annosmäärän muuttaminen on itse huomioitava mm. paistoastian koossa ja paistoajassa. Huomioi ohjetekstiä lukiessa, että teksti ei muutu annosmäärän mukaisesti.

Lue lisää annosmäärien muuttamisesta

Taikina

  • ½ pkt (à 50 g) hiivaa
  • 5 dl
    Valio maitoa
    Valio vapaan lehmän kevytmaito tulee tiloilta, joissa lehmät saavat liikkua, mennä syömään ja levätä vapaasti…
    Valio vapaan lehmän kevytmaito 1 l
  • 2 tl suolaa
  • 2 rkl sokeria
  • 2 kananmunaa
  • 5 dl spelttijauhoja
  • 8-9 dl vehnäjauhoja
  • 75 g
    Valio voita
    Kun Valio vuonna 1905 perustettiin voinvientiliikkeeksi, maailma oli hyvin erilainen kuin nyt. Valio voi kirnutaan…
    Valio voi 500 g normaalisuolainen

Täyte

  • 400 g sika-nauta jauhelihaa
  • 1 iso sipuli
  • 1½ dl puuroriisiä
  • 3 dl lihalientä
  • 1 tl suolaa
  • ½ tl rouhittua mustapippuria
  • 1 rkl kuivattua meiramia

Paistamiseen

  • 2 l rypsiöljyä

Ohje

  1. Liota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää suola, sokeri ja munat. Sekoita.
  2. Lisää jauhot vähitellen samalla hyvin vaivaten. Lisää lopuksi sulatettu voi. Alusta taikinaa, kunnes se on kimmoisaa ja irtoaa kulhon reunoista.
  3. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi peitettynä lämpimässä ja vedottomassa paikassa.
  4. Valmista sillä aikaa täyte: laita jauheliha, hienonnettu sipuli, riisit ja lihaliemi kattilaan. Sekoita ainekset. Anna kiehua keskilämmöllä, kunnes riisit ovat kypsiä. Mausta.
  5. Vaivaa taikinasta ilmakuplat pois. Jaa 15:een osaan ja pyöritä palloiksi. Kauli taikinapallot ohuehkoiksi soikioiksi. Jaa täyte soikioiden keskelle.
  6. Taita taskuiksi. Voitele reuna munalla ja nipistele hyvin kiinni. Nosta leivinpaperin päälle. Peitä leivinliinalla ja anna kohota.
  7. Kuumenna öljy isossa kattilassa tai valurautapadassa n. 180 asteiseksi. Öljy on riittävän kuumaa, kun siihen tiputettu leipäpala pysyy öljyn pinnalla.
  8. Friteeraa piirakat öljyssä molemmin puolin, kunnes kauniin ruskeita. Valuta ylimääräinen rasva nostamalla kypsä piirakka hetkeksi talouspaperin päälle.

Vinkki

Voit maustaa täytteen makusi mukaan, esim. chilillä, savustetulla paprikajauheella, yrteillä tai valkosipulilla.

Reseptin ravintosisältö / 100 g

Energia 490 kcal
Proteiini 4,8 g
Hiilihydraatti 16,8 g
Rasva 45,3 g
Tyydyttynyt rasva 4,2 g
Ravintokuitu 0,9 g
Suola 0,5 g
Tiedot ovat suuntaa antavia.
Ravintosisältöarvot ovat suuntaa antavia, esim. kuidun määrä voi vaihdella eri valmisteissa

Kysyttävää reseptistä?

Voit lähettää palautetta ja kysymyksiä Valion kuluttajapalvelun kautta.

Etkö löytänyt sopivaa?

Hae parhaat reseptit onnistuvaan kotikokkaukseen kattavasta reseptihausta. Löydä reseptit erilaisiin ruokavalioihin, ajankohtaisiin sesonkeihin, satokauden raaka-aineisiin, ruoanlaittoon ja leivontaan.

Search