Pumpernikkelit

Pumpernikkelit

12 h 50 min
keskitaso
373 kcal / 100g
1
1

Pumpernikkelillä on kolme merkitystä: se voi olla joko pikkuleipä, tumma, saksalaistyyppinen makea ruokaleipä tai keksien ja/tai leivän muruista tehty leivonnainen. Nämä pumpernikkelit tehdään piparitaikinasta. Tavallista piparkakkua isommat soikiot koristellaan värikkäiksi tomusokerikuorrutuksella.

Ainekset

20 kpl
100 g
1 dl
siirappia
1 ½ dl
fariinisokeria
1 rkl
piparkakkumaustetta
1 dl
2
kananmunaa
6 dl
vehnäjauhoja
1 dl
mantelijauhetta
1 tl
ruokasoodaa

Kuorrutus

3 dl
mansikanmakuista tomusokeria
n. 3 rkl
valkuaista
keltaista karamelliväriä
nonparelleja

Ohje

  1. Mittaa kattilaan voi, siirappi, fariinisokeri ja piparkakkumauste. Kiehauta sekoittaen. Nosta levyltä ja anna jäähtyä hetken.
  2. Sekoita joukkoon kerma. Kun seos on haaleaa, lisää munat vatkaten.
  3. Lisää jauho-mantelijauhe-soodaseos. Sekoita taikina nopeasti tasaiseksi.
  4. Ripota hiukan jauhoja taikinan pinnalle, peitä kelmulla. Nosta taikina jääkaappiin yön ajaksi.
  5. Kauli jauhotetulla pöydällä n. puolen sentin paksuista levyä. Ota siitä soikealla tai pyöreällä muotilla pikkuleipiä. Nosta pellille leivinpaperin päälle.
  6. Paista uunin keskiosassa 175 asteessa n.10 min tai kunnes kypsiä ja tasaisen ruskeita. Tarkkaile paistumista, käännä tarvittaessa peltiä.
  7. Sekoita tomusokeriin sen verran munanvalkuaista, että saat sopivan notkean, levitettävän seoksen.
  8. Levitä kuorrutusta leivonnaisten pinnalle. Ripota nonparelleja. Anna kovettua.

Vinkki

Pumpernikkeleitä voi tehdä erilaisilla muoteilla, mutta tällä ohjeella tehdyt pumpernikkelit ovat 12 x 8,5 cm:n kokoisia.

Reseptin ravintosisältö / 100g

Energia
373 kcal
Proteiini
6 g
Hiilihydraatit
56 g
Rasva
13 g
Suola
0,1 g
Ravintokuitu
2 g
Kalsium
37 mg
D-vitamiini
0 µg

Ravintosisältö / 100g. Tiedot ovat suuntaa antavia.

Kommentit (1)

Nimetön13.2.2015 kello 3:22
Kokeilin tehdä puppernikkeleitä, mutta musta vaikuttaa, ettei taikina oikein ollut niin kuin olisi pitänyt olla. Se venyi kaulitessa, oli vähän elastisen tuntuista, ja uunissa mun puppernikkelit paisui paksuiksi. Makukaan ei ole ihan sellainen kuin muistin lapsuudesta. Mikähän tässä meni vikaan? Onneksi en ole vielä laittanut kuorrutetta, ettei mene sekin hukkaan. =)