Siirry sisältöön
Testattu Valio koekeittiössä

Saaristolaisleipä

Saaristolaisleipä, Nauvon limppu valmistetaan piimään. Sen maku on parhaimmillaan päivä, pari valmistuksesta. Säilytä leipä jääkaapissa.

Saaristolaisleipä
Saaristolaisleipä

Ainesosat

vuokaleipää

Huomioi: Annosmäärän muutos perustuu tekniseen laskukaavaan. Laskuri saattaa muuttaa mitan grammoiksi täsmällisen määrän ilmoittamiseksi. Varmista alkuperäisestä ohjeesta raaka-aineiden mittasuhteet tarvittaessa. Annosmäärän muuttaminen on itse huomioitava mm. paistoastian koossa ja paistoajassa. Huomioi ohjetekstiä lukiessa, että teksti ei muutu annosmäärän mukaisesti.

Lue lisää annosmäärien muuttamisesta
  • 1 l
    Valio piimää
    Valio rasvaton piimä valmistetaan raikkaasta suomalaisesta maidosta perinteiseen tapaan hapattamalla. Se maistuu ruokajuomana koko perheelle.…
    Valio rasvaton piimä 1 l
  • 75 g hiivaa
  • 3 dl mämmi-leipämaltaita, esim. Laihian Mallas
  • 1½ dl tummaa siirappia
  • 1½ dl fariinisokeria
  • 1 rkl suolaa
  • 220 g (4 dl) ruisjauhoja
  • 585 g (9 dl) vehnäjauhoja
  • 3 dl vehnärouhetta, esim. Korpela

Voiteluun

  • ½ dl kahvia
  • ½ dl tummaa siirappia

Ohje

  1. Liuota kädenlämpöiseen piimään hiiva. Lisää maltaat.
  2. Lisää siirappi, fariinisokeri ja suola. Sekoita hyvin. Lisää lopuksi ruis- ja vehnäjauhot sekä vehnärouhe. Alusta taikinaksi. Ripota pinnalle vähän jauhoja.
  3. Anna taikinan kohota liinalla peitettynä lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi, n. 1,5 t.
  4. Voitele huolella ja korppujauhota 3 pitkänomaista leipävuokaa (tilavuus n. 1,3 l). Voit käyttää halutessasi myös 1,5 litran vetoista, alumiinista kertakäyttövuokaa (esim. Eskimo). Jaa taikina vuokiin.
  5. Kypsennä uunin alimmalla ritilätasolla 175 asteessa ensin 1 t 20 min. Valele leipien pinta lämpimällä kahvi-siirappiseoksella. Peitä leivät kevyesti alumiinifoliolla.
  6. Laita leivät takaisin uuniin ja kypsennä vielä 40 min.
  7. Ota uunista ja anna jäähtyä hetken aikaa.
  8. Kumoa leivät vuoista. Laita ritilälle jäähtymään liinalla peitettynä.
  9. Leivän maku on parhaimmillaan 1 - 2 päivän kuluttua valmistuksesta. Tarjoa voin ja Valio Salaneuvos juuston kanssa. Säilytä leipä jääkaapissa.

Reseptin ravintosisältö / 100 g

Energia 213 kcal
Proteiini 6,1 g
Hiilihydraatti 42,4 g
Rasva 0,8 g
Tyydyttynyt rasva 0,1 g
Ravintokuitu 4,1 g
Suola 0,6 g
Tiedot ovat suuntaa antavia.
Ravintosisältöarvot ovat suuntaa antavia, esim. kuidun määrä voi vaihdella eri valmisteissa

Kysyttävää reseptistä?

Voit lähettää palautetta ja kysymyksiä Valion kuluttajapalvelun kautta.

Etkö löytänyt sopivaa?

Hae parhaat reseptit onnistuvaan kotikokkaukseen kattavasta reseptihausta. Löydä reseptit erilaisiin ruokavalioihin, ajankohtaisiin sesonkeihin, satokauden raaka-aineisiin, ruoanlaittoon ja leivontaan.

Search