Täytetty kalkkuna

Täytetty kalkkuna

Kalkkuna on haastamassa kinkun joulupöydän kuninkaana. Kalkkunan paistaminen on periaatteessa helppoa. Tärkeää on muistaa valella kalkkunaa paiston aikana, ettei se kuivu liikaa. Paistonesteestä voit valmistaa herkullisen kastikkeen kalkkunalle.

4 h 40 min
keskitaso
168 kcal / 100g
4
11

Ainekset1 kalkkuna

1 kalkkuna
1 (n. 5 kg)
kokonainen kalkkuna
1 pkt (170 g)
pekonia
2
sipulia
6
valkosipulin kynttä
1 iso
omena
200 g
varsiselleriä
1 varsi
timjamia
4
laakerinlehteä

Yrttivoi

350 g
1
sitruuna
1 dl
lehtipersiljaa
½ dl
siirappia
1 tl
suolaa
mustapippuria myllystä

Ohje

  1. Sulata jäinen kalkkuna hitaasti jääkaapissa tai kylmiössä. Sulaminen kestää n. 2 vuorokautta. Ota kalkkuna hyvissä ajoin huoneenlämpöön ennen paistamista.
  2. Paloittele pekoni, sipulit, omenat ja varsiselleri. Kuullota niitä ja mausteita pannulla, kunnes omenat pehmenevät. Ota pannu liedeltä ja anna jäähtyä.
  3. Pehmennä voi mikrossa. Raasta sitruunan keltainen pintakuori ja purista mehu. Sekoita yrttivoin ainekset keskenään. Hiero seosta kalkkunan nahkan alle.
    Pehmennä voi mikrossa. Raasta sitruunan keltainen pintakuori ja purista mehu. Sekoita yrttivoin ainekset keskenään. Hiero seosta kalkkunan nahkan alle.
  4. Täytä kalkkuna pekoni-kasvisseoksella. Jätä vatsaonteloon hieman tilaa vesihöyrylle, joka estää kalkkunan kuivumista. Laita sitruunan puolikkaat täytteen tulpaksi.
    Täytä kalkkuna pekoni-kasvisseoksella. Jätä vatsaonteloon hieman tilaa vesihöyrylle, joka estää kalkkunan kuivumista. Laita sitruunan puolikkaat täytteen tulpaksi.
  5. Kalkkunan sitominen ja paistaminen

  6. Sido puuvillalangalla kalkkunan koivet ja siivet siten, että ne ovat tiiviisti kalkkunaa vasten paiston ajan. Nosta uunivuokaan.
    Sido puuvillalangalla kalkkunan koivet ja siivet siten, että ne ovat tiiviisti kalkkunaa vasten paiston ajan. Nosta uunivuokaan.
    Sido puuvillalangalla kalkkunan koivet ja siivet siten, että ne ovat tiiviisti kalkkunaa vasten paiston ajan. Nosta uunivuokaan.
  7. Paista uunin alaosassa 175 asteessa n. 3 1/2 tuntia. (Varaa paistoaikaa n. 45 min kiloa kohti.) Valele lintua usein paistamisen aikana siitä irtoavalla paistonesteellä. Pistä paksun lihan kohdalta cocktail-tikulla, jos reiästä tuleva neste on kirkasta, kalkkuna on kypsää. Ota uunista ja peitä foliolla.
  8. Poista sitruuna ja langat. Nosta tarjolle

Reseptin ravintosisältö / 100g

Energia
168 kcal
Proteiini
19 g
Hiilihydraatit
1 g
Rasva
10 g
Tyydyttynyt rasva
4 g
Ravintokuitu
0 g
Suola
0,4 g
Kalsium
12 mg
D-vitamiini
1 µg

Ravintosisältö / 100g. Tiedot ovat suuntaa antavia.

Kommentit (0)