Juustotasting kotona — näin onnistut

Aivan kuten viinejä ja oluita, myös juustoja voi maistella tasting-hengessä. Juustonmaistelu on hauska idea esimerkiksi illanistujaisiin. Maistelu ei vaadi mitään erityisiä välineitä, aikaisempaa kokemusta tai asiantuntijuutta, vaan kiinnostus juustoja kohtaan riittää. Lue parhaat vinkit onnistuneeseen juustotastingiin.

Juustojen valinta: monta vai yhtä lajia?

Juustojen maistelu on helpointa aloittaa erilaisia juustoja kokeilemalla. Valitse lautaselle 3–5 maultaan, pehmeydeltään ja voimakkuudeltaan erilaista juustoa. Vinkit juustojen valintaan löydät näppärästä juustotarjottimen perusohjeesta. Muista ottaa kypsytetyt juustot huoneenlämpöön vähintään tuntia ennen tarjoilua, jotta niiden aromit pääsevät esiin. Tuorejuustot tuodaan pöytään suoraan jääkaapista.

Jos erilaiset juustot ja niiden maistelu on jo tutumpaa, voi maisteluillan järjestää myös yhden juustotyypin ympärille. Esimerkiksi erilaisista sinihomejuustoista ja goudajuustoista löytyy suuriakin eroja niin maun kuin rakenteen suhteen.

Maistamisen viisi vaihetta

1. Katso: Leikkaa juustosta pala ja tarkastele sen ulkonäköä: rakennetta, väriä, kolojen kokoa ja muotoa.

2. Tunnustele: Kokeile juuston rakennetta kevyesti käsin: tuntuuko juusto kovalta vai pehmeältä, tahmealta vai kiinteältä? Jos juusto napsahtaa taivutettaessa poikki, sanotaan sitä rakenteeltaan lyhyeksi. Jos juusto venyy, on se rakenteeltaan pitkä.

3. Haista: Juuston tuoksulla on suuri vaikutus makuelämykseen. Suulla maistettavia perusmakuja tunnetaan vain viisi – suolainen, makea, karvas, hapan ja umami – mutta esimerkiksi pitkään kypsytetyssä emmentalissa voi olla satakin erilaista tuoksuvaa aromiainetta. Tuoksun merkitystä makuelämykseen voi havainnoida maistamalla juustoa nenästä kiinni pitäen.

4. Maista: Aloita maistelu miedoista juustoista ja etene vahvempiin. Juuston voimakkuuden voi päätellä tuoksusta, väristä ja rakenteesta. Usein vaaleat, pehmeät ja miedon tuoksuiset juustot ovat maultaankin miedompia kuin syvän väriset, kovat ja voimakkaan tuoksuiset juustot. Pureskele juustoa hitaasti ja anna maun muodostumiselle aikaa: se voi olla hyvinkin erilainen ensipuraisulla ja jälkikäteen.

5. Arvioi: Kun juustoa on maisteltu, voidaan sitä arvioida yhdessä ja vertailla mielipiteitä mausta. Miltä juusto tuntui suussa: tahmealta, kiteiseltä, kovalta? Mitä aromeja juustosta löytyi? Millä sanoilla niitä kuvailisi parhaiten? Yleisiä aromeja ovat esimerkiksi hedelmäisyys, karamellimaisuus, sipulisuus ja pähkinäisyys. Maun arvioinnissa ei kuitenkaan ole oikeita tai vääriä vastauksia, sillä jokaisen makuaisti on yksilöllinen.

VINKKI!

Ennen seuraavan juuston maisteluun siirtymistä makuaisti kannattaa niin sanotusti nollata, jotta suu on taas valmis uusien aromien erottamiseen. Makupaletin saa puhtaaksi vedellä ja neutraalin makuisella vesikeksillä tai vaalealla leivällä.

Kattaus, lisukkeet ja juomien valinta viimeistelevät makuelämyksen

Lisukkeet ja juustojen kanssa nautittavat juomat kruunaavat juustomaistelun. Katso lisää vinkkejä seuraavista artikkeleista.

Kuinka paljon juustoja kannattaa varata? Mitä lisukkeita ja juomia niihin voi yhdistää? Katso vastaukset Näin kokoat juustotarjottimen -artikkelista >

Juusto ja viini ovat klassinen yhdistelmä. Myös olut maistuu juuston seurana. Lue vinkit Juusto ja olut parhaat yhdessä -artikkelista >

Kaipaatko lisätietoa erilaisista juustoista? Katso lisätietoja Juustotyypit meillä ja maailmalla -artikkelista >

Vinkit juustojen maisteluun antoivat Valion juustomestari Anja Pölönen ja juustojen tuotekehittäjä Saara Pitkänen. Heidän mielestään juustojen maistelussa tärkeintä on hauskanpito ja rento asenne.

Tuotteen takana
Juustotyypit meillä ja maailmalla
Ruokavinkit
Näin kokoat juustolautasen
Ruokavinkit
Sommelierin viinisuositukset Valion juustoille
Ruokavinkit
Paraneeko juusto vanhetessaan? Juustoasiantuntijan vinkit kypsyysasteiden maisteluun
Ruokavinkit
Juusto ja olut – parhaat yhdessä
Ruokavinkit
Ideoita juustotarjottimelle makupareista