Kananmunien keittäminen – näin onnistut

Keitetty kananmuna sopii aamupalaksi, leivän päälle, salaattiin ja munavoihin. Mutta, miten täydellinen kananmuna keitetään? Katso vinkit!

Kananmunan keittoaika

Kananmunien keittoaika riippuu keittotavasta ja munan halutusta kovuudesta. Kananmunat voi lisätä joko kylmään tai kiehuvaan veteen tai hauduttaa kypsiksi.

Kananmunien kovuus kannattaa valita käyttötarkoituksen ja oman maun mukaan: ensimmäiset haluavat kananmunansa löysänä, toiset pehmeänä ja kolmannet kovana. Munavoita varten kananmunat kannattaa keittää koviksi, leivän päälle sopii hieman pehmeämpikin muna.

Jos lisäät kananmunat kylmään veteen, keittoaika lasketaan siitä, kun vesi alkaa kiehua. Huomioi, että keittoaikaan vaikuttaa lieden teho. Erityisesti jääkaappikylmät kananmunat kannattaa lisätä aina kylmään veteen, jotta munien kuori ei halkea.

Kananmunien haudutus tapahtuu näin: kiehauta vesi, kaada vesi munien päälle ja anna veden jäähtyä kymmenisen minuuttia.

Kylmään veteen* Kiehuvaan veteen Hauduttaen
Löysä 2–3 min 4–5 min n. 10 min
Pehmeä 3–4 min n. 7 min n. 12 min
Kova 8–10 min n. 10 min

* Aika mitataan siitä, kun vesi alkaa kiehua.

Näin irrotat keitetyn kananmunan kuoren

Kananmunien kypsyminen jatkuu, jos munat jättää odottamaan kuumaan veteen. Siksi vesi kannattaa kaataa pois heti, kun keittoaika on tullut täyteen. Kuorimista puolestaan helpottaa kylmä kylpy: anna kananmunan kuoren ensin kuivahtaa ja upota munat sitten kylmään veteen.

Viisi tapaa käyttää keitettyjä kananmunia

  1. Syö sellaisenaan. Keitetty kananmuna on mainio aamu- tai välipala. Keitetyt kananmunat säilyvät jääkaapissa muutamia päiviä, joten voit keittää kerralla useamman munan.
  2. Tee munavoita. Munavoi sopii karjalanpiirakoiden lisäksi leivän ja rieskan päälle.
  3. Lisää salaattiin. Keitetyt kananmunat tuovat ruokaisuutta salaatteihin. Kokeile esimerkiksi herkullista vihreää salaattia, joka viimeistellään keitetyillä kananmunilla ja kermaisella kastikkeella.
  4. Valmista kananmunakastike. Kastike on täydellinen kaveri kalalle, vihanneksille ja potuille.
  5. Pistä leivälle. Testaa ainakin klassinen muna-anjovisleipä.

Älä keitä surumunaa

Tuliko keitetystä kananmunasta kuminen, mureneeko keltuainen ja näkyykö keltuaisen ympärillä vihertävä rengas? Olet keittänyt kananmunia liian kauan. Ylikeitetty kananmuna eli ”surumuna” on syömäkelpoinen, muttei parhaimmillaan. Vihertävä rengas syntyy, kun kananmunan valkuaisen rikkiyhdisteet reagoivat keltuaisen sisältämän raudan kanssa.