Mitä eroa on kuohu- ja vispikermalla? Entä täyteläisellä kuohukermalla?

Kuohukerma ja vispikerma kuuluvat leivonnan ja ruoanlaiton perusraaka-aineisiin. Kermat eroavat kuitenkin toisistaan niin rakenteen kuin ruoanlaitto-ominaisuuksiensa osalta. Valitse vinkkiemme avulla oikea kerma omaan tarpeeseen.

Kuohukerma on ruoanlaiton moniottelija, jota on aina hyvä löytyä jääkaapista. Vispikermasta tehty vaahto on kestävää ja se sopii siksi erityisen hyvin kakkujen koristeluun ja pursotuksiin. Kermahyllyyn on saapunut myös toivottu uutuus: Valio täyteläinen kuohukerma eli ”double cream”. Opi kermojen erot ja onnistu!

Kuohukerma sopii monipuoliseen ruoanlaittoon

Valio kuohukerma on ruoanlaiton ja leivonnan klassikkotuote.

 • Rasvapitoisuus 35 %.
 • Kuohukerma tuo täyteläisyyttä ja kerman makua suolaisiin ruokiin ja jälkiruokiin.
 • Vaahtoutuu melko nopeasti kuohkeaksi vaahdoksi. Tilavuus kasvaa vaahdotettaessa noin kaksinkertaiseksi.
 • Kestää hyvin kuumennusta.

Käytä lämpimään ruoanlaittoon, lämpimiin ja lämmitettäviin jälkiruokiin, esim. crème brûléehen, panna cottaan ja paahtovanukkaaseen sekä vaahdotettuna kylmiin jälkiruokiin.

P.S. Valio kuohukermaa on saatavilla myös luomuna!

Reseptit, joissa Valio kuohukerma on parhaimmillaan

Keitot, kuten suppilovahverokeitto, saavat kuohukermaa käyttämällä kermaisen pehmeyden. Kuohukerma on mehevän Janssonin kiusauksen ja klassisten valkosipulikermaperunoiden salaisuus. Janssonin kiusaus valmistuu helposti vain neljästä raaka-aineesta, mikä tekee siitä mitä parhainta arkiruokaa. Kuohukermaa ja maitorahkaa yhdistämällä syntyy pohja suomalaisten makujen sinfonialle — ruis-mustikkarahkalle. Myös karamellinen, täyteläinen fudge valmistuu kuohukermasta. Lakkatäytekakku on kahvipöydän klassikko, jossa kuohukerma pääsee oikeuksiinsa.

Vispikerma kestävään vaahtoon ja parhaisiin pursotuksiin

Vispikerma on parhaimmillaan vaahdotettuna leivonnassa, kakkujen koristelussa ja jälkiruoissa.

 • Rasvapitoisuus 38 %.
 • Iskukuumennuskäsittelyn ansiosta vispikerma säilyy avaamattomana pitkään.
 • Vispikerma vaahtoutuu hieman kuohukermoja hitaammin, mutta vaahto on kiiltävämpi ja kestävämpi.
 • Tilavuus kasvaa vaahdotettaessa yli kaksinkertaiseksi. Vispikerma ei vatkaudu helposti yli, joten sen käsittely on helppoa.
 • Vispikermassa on kaunis, valkoinen väri.

Käytä vispikermaa vaahdotettuna leivonnassa, kakkujen koristelussa ja jälkiruoissa. Vinkki: Pitkän säilyvyysaikansa ansiosta vispikerma on paras tuote esim. mökille tai veneeseen.

Parhaat reseptit Valio vispikermasta

Valio vispikerman vaahto kruunaa suosikkireseptit. Kermakakku ja mansikka-brita ovat juhlien klassikkoja, jotka onnistuvat Valio vispikermalla. Ikisuosikki mokkapaloista saa loihdittua kakun vispikerma-tuorejuustopursotuksilla. Vispikermasta ja tuorejuustosta valmistuu myös hurmaavan kuohkea lohimousse sekä porkkanamuffinien kuorrutus.

Valio täyteläinen kuohukerma luo viimeisen silauksen

Täyteläinen kuohukerma tunnetaan maailmalla nimellä "double cream".  Valio täyteläinen kuohukerma tuo tuhdin kerman ruoanlaitto-ominaisuudet ensi kertaa suomalaisiin keittiöihin.

 • Valio täyteläisen kuohukerman rasvapitoisuus on runsas, 48 %.
 • Jo loraus Valio täyteläistä kuohukermaa tuo hienostuneisuutta ja täyteläisyyttä ruokiin, joten tuote on ruoanlaitossa riittoisa.
 • Valio täyteläinen kuohukerma vaahtoutuu todella nopeasti tiiviiksi vaahdoksi. Kokeile kerman vaahtoutuvuutta ensimmäisen kerran käsin vispaamalla ja huomaat eron! Tilavuus kasvaa vaahdottaessa n. 1,5-kertaiseksi.
 • Kestää hyvin kuumennusta.

Käytä Valio täyteläistä kuohukermaa  lämpimään ruoanlaittoon tuomaan viimeinen silaus keittoihin, kastikkeisiin ja patoihin. Käytä vaahdotettuna tuomaan täyteläisyyttä jälkiruokiin ja leivonnaisten täytteisiin. Kokeile myös itse tehtyä jäätelöä!

Vinkki: saat pehmeän vaahdon aikaiseksi Valio täyteläisestä kuohukermasta myös ilman vatkainta, puolitäyttä purkkia ravistamalla.

Parhaat reseptit: Valio täyteläinen kuohukerma

Keväinen parsakeitto saa täyteläisestä kuohukermasta juhlavan tunnun. Mökkijälkiruoka syntyy ilman sen kummempia keittiövälineitä, kun täyteläisen vaahdon saa aikaiseksi puolitäyttä purkkia ravistamalla. Täyteläisestä kuohukermasta syntyy helposti itse tehty jäätelö, sillä rasvapitoisuutensa ansiosta kerma jäätyy hyvin.

Teemu Laurellin mielestä Valio täyteläinen kuohukerma sopii äärettömän hyvin liemipohjaisten kastikkeiden tekoon. Katso videolta miksi!

Voiko kerman korvata toisella?

Leivonnassa kannattaa aina käyttää reseptin mukaista kermaa. Oikean kerman käyttö on erityisen tärkeää, jos kerma vaahdotetaan, sillä eri kermoista tulee eri määrä vaahtoa. Jos taas käytät kermavaahdon sellaisenaan, voi kerman valita vapaammin.

Valitse oikea kerma ja onnistu!

Lisää vinkkejä ruoanlaittoon ja leivontaan:

Mika Parviaisen vinkit: kakkujen kuorrutus ja koristelu
Makea ja suolainen leivonta
Miksi kermaan lisätään karrageenia?
Arkiruokaa
Uutta makua ruokiin maustetuilla ruokakermoilla
Ruokavinkit