Siirry sisältöön
Jouluhalko

Ruokajuhlat

Jouluhalko sopii juhlapöytään

Perinteinen ranskalainen joululeivonnainen jouluhalko eli Bûche de Noël muistuttaa puuhalkoa ja on yllättävän helppo tehdä: kaarnamaisen koristelun alla piilee kaikille tuttu kääretorttu.

Näin teet jouluhalon

Perinteinen jouluhalko tehdään kääretortusta. Kääretortturulla muodostaa rungon, ja pari kääretortturullasta leikattua palaa muodostavat oksantyngät rungon sivuille.

Ruskeaa kaarnaa muistuttava kuorrutus syntyy suklaasta, Valio Keittiön maustetusta rahkasta ja vispikermasta. Kuorrutuksen voi levittää tortun pintaan vaikkapa veitsellä. Oksantynkien leikkauspinta kannattaa jättää kuorruttamatta, sillä kääretortun kerrokset muistuttavat hauskasti puun vuosirenkaita. Kun kuorrutus on levitetty, jouluhalon koristelu viimeistellään haarukalla. Viimeistely on rentoa puuhaa: reilusti aaltoileva käsiala saa aikaan puun kaarnaa muistuttavan pinnan.

Jos haluat valmistaa jouluhalon etukäteen, voit leipoa kääretortun jo hyvissä ajoin. Jääkaapissa kääretorttu säilyy hyvin yön yli, ja pakastimessa reilusti pidempään. Pakastettaessa kuorrutus ja koristelu kannattaa kuitenkin jättää vasta tarjoilupäivälle.

Jouluhalossa vain mielikuvitus on rajana

Suomalaisen talvimaiseman tunnelmaa joulupöytään tuovat koivuhalkoleivokset, joissa maistuvat viikunahillo sekä luumu-kanelirahka. Kokeile myös jouluhalkoa Baked Alaskan muodossa. Tässä versiossa on kinuskinen ja vadelmainen makumaailma.

Päästä luovuus valloilleen

Halon voi täyttää myös oman maun mukaan. Jos rakastat reseptien soveltamista, kokeile täytteessä tai kuorrutteessa Valio Keittiön leivontakreemejä ja maustettuja rahkoja. Maustetussa rahkassa luumu-kanelin lisäksi talveen sopivia makuja ovat appelsiini-suklaa ja rommi-rusina.

Vai ehkä sittenkin suolaisena?

Suolainen jouluhalko on kuin voileipäkakku jouluhalon muodossa: sisällä herkullista kylmäsavulohitäytettä ja suolaista mätiä, ulkonäkö kuin jouluhalossa. Veikkaamme, että tämä leivonnainen varaa paikkansa joulupöydän vakiovieraana! Kääretorttupohjan valmistuksessa ei käytetä ollenkaan jauhoja, joten suolainen jouluhalko sopii myös gluteenitonta ruokavaliota noudattaville.