Koekeittiö
Sämpylät

Huomioithan, että vaihtaessasi annosmäärää raaka-aineet ja kypsennysajat eivät muutu samassa suhteessa. Lue lisää annosmäärien muuttamisesta.
Palaa takaisin alkuperäiseen kokoon.

Valmistusaineet

5  dl Valio Eila® Laktoositon maitojuomaa 3%
1 1/2  tl suolaa
2  rkl sokeria tai hunajaa
25 - 50 g hiivaa
3  dl kaurahiutaleita
n. 7 dl sämpyläjauhoja
1/2  dl Valio Oivariini® juoksevaa

Valmistusohje

Sekoita kädenlämpöiseen maitoon suola, sokeri ja hiiva. (Suuremmalla hiivamäärällä taikina nousee nopeammin.)
Lisää kaurahiutaleet ja vähitellen sämpyläjauhot. Alusta taikinaan lopuksi Oivariini. Taikina saa jäädä melko pehmeäksi, näin syntyy kuohkeita sämpylöitä. Peitä liinalla, anna kohota lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi.
Jaa taikina 18 osaan. Pyörittele paloista sämpylöitä. Kohota hyvin liinan alla. Jos haluat, voitele sämpylät maidolla ja ripota pinnalle kaurahiutaleita tai seesaminsiemeniä.
Paista uunin keskiosassa 225 asteessa n. 12 min.

VINKKI

* Korvaa kaurahiutaleet halutessasi sämpyläjauhoilla.
* Pakasta ylimääräiset sämpylät. Sulata mikrossa kerralla käyttämäsi määrä. Näin saat aina tuoreen makuisia sämpylöitä.
* Voit käyttää sämpylätaikinaan mitä tahansa Valio maitoa, esim. Valio kevytmaitoa.

SÄMPYLÄMUUNNOKSIA

Lisää taikinaan vaihtoehtoisesti 2 dl (100 g) Valio emmental raastetta TAI 2 porkkanaa hienona raasteena + sämpylöiden pinnalle seesaminsiemeniä TAI 2 dl vihreitä oliiviviipaleita (käytä suolaa vain 1 tl) TAI 1 dl aurinkokuivattuja tomaatteja hienonnettuna TAI 1 dl pähkinärouhetta TAI 1 dl auringonkukansiemeniä.
  • Käyttäjien kommentit (16)

  • Nimetön
    | 10.2.2012 kello 10:31
    Ilmoita asiaton viesti

    Mahtavia ! laitoin pinnalle auringonkukansiemeniä.

  • Nimetön
    | 30.8.2012 kello 13:32
    Ilmoita asiaton viesti

    hyvä ohje kiitos

  • Nimetön
    | 11.9.2012 kello 14:54
    Ilmoita asiaton viesti

    NAmnam! Ripottelin päälle juustoraastetta

  • Nimetön
    | 26.2.2013 kello 12:28
    Ilmoita asiaton viesti

    Oikein hyvä perusohje, tuli pehmeitä ja hyviä sämpylöitä.

  • Nimetön
    | 10.5.2013 kello 21:04
    Ilmoita asiaton viesti

    Tosi hyvä perusohje, pehmeitä ja kuohkeita sämpylöitä!

  • Nimetön
    | 10.5.2013 kello 21:06
    Ilmoita asiaton viesti

    Edellisessä väärin tähdet, siis täydet viisi ansaitsee!

  • pikkumansikka
    | 12.5.2013 kello 23:33
    Ilmoita asiaton viesti

    Pehmeitä ja vastustamattoman hyviä sämpylöitä!

  • Nimetön
    | 26.6.2013 kello 18:53
    Ilmoita asiaton viesti

    Erittäin kuohkeita ja maukkaita, kannattaa tosiaan jätää taikina suht löysäksi tai kuohkeus häviää.

  • Nimetön
    | 10.8.2013 kello 22:21
    Ilmoita asiaton viesti

    Suurella hiiva määrällä saa aikaan oikeen mojovia pieruja :))

  • Nimetön
    | 10.8.2013 kello 22:25
    Ilmoita asiaton viesti

    tietää koirakin pysyä pois sänkyni jalkopäästä hih hih

  • Nimetön
    | 10.8.2013 kello 22:32
    Ilmoita asiaton viesti

    niin herkullisia että en laittanut niitä uuniin ollenkaan :

  • Nimetön
    | 12.11.2013 kello 18:11
    Ilmoita asiaton viesti

    miksi minun sämpylät aina seuraavana päivänä maistuvat ihan hiivalle?

  • Valio Koekeittiö
    | 14.11.2013 kello 14:27
    Ilmoita asiaton viesti

    On hiukan vaikea veikata, mistä hiivan maku sämpylöissä on johtunut. On monia tekijöitä, jotka voivat vaikuttaa asiaan.

    Hiivan makua voi jäädä sämpylöihin, jos taikinaa on kohotettu liian kauan joko taikinana tai sämpylöinä. Tällöin hiiva käyttää kaiken taikinassa olevan sokerin ja alkaa lisääntyä. Leipomokielellä puhutaan ns. vanhasta taikinasta. Ilmiö tapahtuu nopeammin löysähkössä taikinassa, joten kohoamista kannattaa tarkkailla. Liian alhainen paistolämpötila ja toisaalta myös liian lyhyt paistoaika voivat vaikuttaa siihen että hiiva maistuu sämpylöissä.

    Oikea hiivan määrä on tärkeää. 25 g tuorehiivaa periaatteessa riittää 5 dl:n sämpylätaikinaan, mutta tällöin kohotukseen on käytettävä hiukan enemmän aikaa. Jos haluaa sämpylät valmiiksi nopeammin, voi tuohon taikinamäärään käyttää 50 g hiivaa. Sopiva kohotuslämpötila on 35 – 37 astetta. Kohota taikina ja leivonnaiset vedottomassa tilassa liinalla peitettynä.

    Joskus voi käydä niin, että hiiva on unohtunut jääkaappiin tiiviissä muovipussissa. Tällainen vanha, tummunut hiiva aiheuttaa virhemakuja.

    Kypsät sämpylät kannattaa säilyttää leivinliinalla peitettynä huoneenlämmössä. Tiivis muovipussi on huonoin vaihtoehto säilytykseen. Suosittelemme pakastamaan ylimääräiset, syömättä jääneet sämpylät heti uunituoreina, kun ne ovat jäähtyneet. Näin ne säilyvät lähes uunituoreen veroisina, kun niitä ottaa pakastimesta. Sämpylöiden säilytys jääkaapissa muovipussissa vanhentaa niitä.


  • Nimetön
    | 20.1.2014 kello 14:46
    Ilmoita asiaton viesti

    En käsitä miten taikinan saa irti sormista ja pöydästä tällä jauhomäärällä... Sitten kun lisää jauhoja niin paljon, että taikina ei jää joka paikkaan kiinni sämpylöistä tulee kuivia...
    Nyyh mä en osaa leipoa sämpylöitä tai pullaa... :(

  • Valio Koekeittiö
    | 27.1.2014 kello 16:48
    Ilmoita asiaton viesti

    Ei hätää, vaatii vain hiukan harjoitusta, näppituntumaa ja kärsivällisyyttä, niin kyllä sämpylät onnistuvat!

    Kokeile näitä vinkkejä:

    - Ennen kuin aloitat, varaa kaikki raaka-aineet valmiiksi pöydälle ja mittaa ne. Käytä jauhojen ja hiutaleiden mittaamiseen desilitran mittaa. Mittaa ainekset tasamittoina, ei kukkurallisina.

    - Voit sekoittaa taikinan kädellä tai halutessasi tukevalla puulastalla tai –haarukalla. Yleiskone käy myös, käytä siinä taikinakoukkua.

    - Kun kaikki aineet ovat kulhossa ja ainekset hyvin sekaisin, taputtele taikinan pinnalle vielä pari lusikallista jauhoja. Puhdista käsi taikinasta esim. ruokaveitsen hamarapuolella. Laita taikina kohoamaan mieluiten vedottomaan, lämpimään paikkaan liinalla peitettynä.

    - Sillä aikaa, kun taikina kohoaa, ota esille kaksi uunipeltiä. Vuoraa ne leivinpaperilla. Laita uuni kuumenemaan.

    - Ripota leivinpöydälle tai puhtaalle pöydälle reilusti vehnäjauhoja, noin 1-2 dl. Kaada kaksinkertaiseksi kohonnut taikina jauhojen päälle. Ripota myös pinnalle hiukan jauhoja. Vaivaa hiukan taikinaa jauhotetuin käsin. Jaa taikina kahteen osaan veitsellä.

    - Leivo molemmista taikinapaloista paksuhkoa tankoa. Jaa kumpikin tanko 9:ään osaan. Pyöritä jauhotetuilla käsillä sämpylöiksi. Voit halutessasi vain nostaa leikatut palat pelleille, niitä ei välttämättä tarvitse muotoilla pyöreiksi tai soikeiksi. Jätä hiukan kohoamisvaraa.

    - Kohota sämpylät liinan alla ja kypsennä ohjeen mukaan.

    Harjoitus tekee mestarin ja ihana tuoreen leivän tuoksu ja maku palkitsevat kotileipurin :)

  • JandeEka
    | 22.3.2014 kello 19:29
    Ilmoita asiaton viesti

    Vaikka kohonnut taikina oli löysään niin lisäilin jauhoja sen verran että sitä pystyi paremmin vaivaamaan mutta taikinaa jäi käsiini kiinni. Siitä pääsee jauhoilla eroon ja ne taikina paakut saa taikinaan takaisin.

  • Kiitos!

    Lähetämme sinulle sähköpostilla linkin, jota klikkaamalla kommenttisi julkaistaan.

    1 2 3 4 5 0 tähteä

    Osoitetta käytetään kommentin vahvistamiseen, sitä ei näytetä palvelussa.

Kirjaudu tai luo tunnukset
Kirjaudu sisään
Virheellinen sähköpostiosoite.
Antamasi käyttäjätunnus ja salasana eivät täsmää. Ole hyvä ja yritä uudelleen.
Kirjautuminen epäonnistui teknisen vian takia.
Antamasi käyttäjätunnus on poistettu. Ole hyvä ja ota yhteyttä kuluttajapalveluun.
Muista minut
Unohtunut salasana

Anna sähköpostiosoitteesi niin lähetämme Sinulle linkin jolla pääset vaihtamaan salasanasi

Virheellinen sähköpostiosoite.
Kiitos,
tarkista sähköpostisi!

Lähetämme sinulle sähköpostilla linkin, jota klikkaamalla pääset vaihtamaan salasanasi.

Jatka
Luo uusi tunnus
Rekisteröityminen ei ole sallittu tästä sähköpostiosoitteesta.
Sähköpostin lähetys epäonnistui.
Antamasi sähköpostiosoite on jo käytössä.
Virheellinen sähköpostiosoite.
Rekisteröityminen on toistaiseksi estetty sivustolla.
Kiitos,
tarkista sähköpostisi!

Lähetämme sinulle sähköpostilla linkin jota klikkaamalla pääset jatkamaan palvelun käyttämistä normaalisti.

Jatka
Kirjaudu Facebook-tunnuksillasi

Voit kirjautua sisään valio.fi-palveluun liitetyillä Facebook-tunnuksillasi. Voit myös rekisteröityä uudeksi
käyttäjäksi suoraan Facebook-tunnuksillasi.

Kirjaudu Facebook-tunnuksillasi

Oma kauppalista

muokkaaTyhjennä lista

    Kauppalistasi on tyhjä

    Lisää ainekset suoraan resepteistä. Voit myös lisätä muita aineksia tai muistiinpanoja.

      Lisää tuotteita kauppalistalle

      Lisää
      Tyhjennä lista

        Kauppalista on myös matkapuhelimessasi osoitteessa m.valio.fi

        sulje

        Esikatselu

        Jaa kauppalista

        Jaa kauppalista ystävillesi käyttämällä sähköpostiosoitetta tai valio.fi-käyttäjän omaa käyttäjätunnusta.

        Lisää vastaanottaja

        Vastaanota jaettu kauppalista

         haluaa jakaa kanssasi kauppalistan “”.

        Vastaanota lista

        Kun vastaanotat listan, lisäät kauppalistan “” omiin kauppalistoihisi.

        Kieltäydy
        KAUPPALISTAT

          Oma keittokirja

          Reseptit
          Kaikki reseptit
          Ateriat

          Kaikki reseptit

          muokkaa
          LISÄÄ
          Mikäli haluat että Omaan Keittokirjaan lisäämäsi reseptit tallentuvat, tulee sinun kirjautua palveluun >

          Digitaalinen leikekirja keittiösi aarteille

          • Oma keittokirja on sinun sähköinen arkistosi, jonne voit tallettaa kaikki suosikkisi. Luo kansioita, joiden alle saat helposti lajiteltua reseptit ja ideat teemoittain.
          • Seuraa, mitä muut käyttäjät resepteistäsi kommentoivat (jos olet antanut ne julkiseen käyttöön).
          • Toisin sanottuna Valio tarjoaa nyt jokaiselle kotiruoanlaittajalle digitaalisen leikekirjan keittiön aarteille. Luo tunnukset ja rakenna omasi!
          Mikäli haluat että Omaan Keittokirjaan lisäämäsi reseptit tallentuvat, tulee sinun kirjautua palveluun >

          Mikäli sinulla ei ole vielä Valion tunnuksia voit tallentaa Omaan Keittokirjaan lisäämäsi reseptit luomalla tunnukset tästä antamalla sähköpostiosoitteesi.

            Tallenna työsi tilaamalla itsellesi oma tunnus
            Oma ruokalista
            Kalorilaskuri
            • Edellinen
            • Päivä
            • Viikko
            • Seuraava

            Koekeittiön ehdotukset tälle viikolle

            Kokeile tällä viikolla myös

            Ilmoitus ei onnistunut

            Jos haluat ilmoittaa asiattoman viestin, sinun täytyy ensin kirjautua palveluun.

            Sulje
            sulje

            Huomio!

            Poista resepti Peruuta

            Huomio!

            Poista viikon reseptit Peruuta
            Vastaa kyselyyn!

            Auta meitä kehittämään Valio.fi-verkkopalvelua vastaamalla lyhyeen kyselyyn.

            Osallistu Ei kiitos
            Valitse mille päivälle haluat lisätä reseptin.
            Sulje

            Päivän ravintosisältö

            • Energia
              (kcal)
            • Hiilihydraatti
              (g)
            • Proteiini
              (g)
            • Rasva
              (g)
            • Kalsium
              (mg)
            • Kuidut
              (g)
            • D-vitamiini
              (µg)
            Ruokavalio on hyvä rakentua monipuolisista valinnoista (lisää tuote kauppalistaan klikkaamalla)
            Sulje
            Lisää tietosi
            kalorilaskuria varten