Siirry sisältöön
Ruokavinkit

Kuusi klassikkokastiketta, jotka jokaisen olisi hyvä osata 

Kastikkeiden avulla teet arjesta juhlaa ja muutat tavallisenkin ruoan astetta maukkaammaksi.  Listasimme kuusi klassista kastiketta, jotka opettelemalla pääset jo pitkälle.

Kastike tekee kaikesta parempaa. Kastikkeen avulla voit tasapainottaa ruoan makuja, lisätä siihen uusia tekstuureja tai yhdistää erilaisia raaka-aineita herkulliseksi kokonaisuudeksi. Opettele pyöräyttämään esimerkiksi kermainen bearnaise, raikas kermaviilikastike tai monikäyttöinen valkokastike. Pääset hyvin alkuun jo muutamalla peruskastikkeella, kun opit yhdistämään oikean kastikkeen juuri sille sopivan ruokalajin kanssa.  

Ruskea kastike 

Ruskea kastike on hyvä joka kodin peruskastike, joka toimii kastikkeena ihan sellaisenaan tai pohjana erilaisissa ruoissa. Kastikkeen ruskea väri tulee jauhoista, jotka kypsennetään voissa paahteisen ruskeiksi. Lisäämällä ruskeaan kastikkeeseen esimerkiksi paistettua jauhelihaa, nyhtökauraa, lihasuikaleita, soijarouhetta, siankylkeä tai nakkeja saat helposti maukasta arkiruokaa. Ruskea kastike maistuu mainiolta etenkin perunoiden tai spagetin kera.  

Valkokastike 

Maitoon tehtävä valkokastike eli ranskalaisittan béchamel on monipuolinen peruskastike, johon voi lisätä mausteita tai muita raaka-aineita sen mukaan, minkä ruokalajin kanssa se tarjotaan.  Valkokastike on monille tuttu joulupöydästä, jossa sitä tarjoillaan lipeäkalan lisukkeena. Valkokastikkeesta saa valmistettua helposti myös juustokastikkeen, joka sopii lasagneen, juustomakaroni mac’n’cheeseen sekä erilaisiin kuorrutuksiin ja gratiineihin, kuten kukkakaaligratiiniin.  

Kananmunakastike 

Valkokastikkeesta voi pienellä tuunauksella jatkojalostaa maukkaan kastikkeen kalalle, perunoille ja kasviksille. Kananmunakastike syntyy valkokastikkeesta vähällä vaivalla lisäämällä siihen keitettyjä kananmunia ja tilliä. Kouluajoilta tuttu lisuke jakaa mielipiteitä, mutta kananmunakastikkeen fanit rakastavat sitä etenkin uusien perunoiden kanssa.  

Hollandaise

Hollandaise on samettisen pehmeä ja voimakkaan makuinen kastike, joka sopii erityisesti parsan kaveriksi tai Eggs Benedict -aamiaisleivän päälle. Kastikkeen valmistuksessa käytetään etikkaista maustelientä, keltuaisia, voita ja sitruunamehua. Hollandaisen valmistaminen vaatii hieman kärsivällisyyttä, mutta lopputulos on ehdottomasti vaivan arvoinen. Löydät reseptin ohesta valmistusvideon, jonka nikseillä teet täydellisen hollandaisen joka kerta. 

Bearnaise

Bearnaise-kastike on ranskalaisen keittiön klassikkokastike.  Se on eräänlainen hollandaise-kastikkeen serkku, johon lisätään valmistuksen loppuvaiheessa rakuunaa ja kirveliä. Bearnaise sopii erityisen hyvin grillatun naudanlihan, pihvien, broilerin ja uppomunien lisukkeeksi.  

Kermaviilikastike

Helppo kermaviilikastike on mainio kylmä lisuke kalalle, toimii dippinä ja sopii erinomaisesti myös salaatinkastikkeeksi. Mikä parasta, kastike valmistuu muutamassa minuutissa. Perusohje toimii hyvin pohjana monelle muulle kastikkeelle, ja voit lisätä siihen oman makusi mukaan esimerkiksi Valio AURA® murua ja persiljaa, ketsuppia, hienonnettuja yrttejä ja valkosipulia tai vahvaa sinappia ja lehtipersiljaa. 

Näin pelastat juoksettuneen kastikkeen

Voipohjainen kastike, kuten hollandaise tai bearnaise, saattaa juoksettua monesta eri syystä: liesi on liian kuumalla, voi on lisätty kastikkeen joukkoon liian nopeasti tai valmis kastike joutuu odottelemaan syöjiä. Myös liian vähäinen vatkaaminen saattaa aiheuttaa juoksettumisen. 

Jos kastikkeesi näyttää hyvästä yrityksestä huolimatta siis juoksettuneelta, älä heitä sitä pois! Voit kokeilla muutamaa kikkaa kastikkeen pelastamiseksi. Soseuta juoksettunutta kastiketta hetki sauvasekoittimella, jolloin kastike saa kuohkeutta ja lopputulos on sileän vaahtomainen. Voit myös kokeilla lisätä kastikkeeseen pienen määrän kylmää vettä tai pari jääpalaa samalla voimakkaasti sekoittaen. Kolmantena keinona on laittaa puhtaaseen kulhoon keltuainen, vatkata sekaan pari ruokalusikallista juoksettunutta kastiketta ja lisätä sitten joukkoon loput kastikkeesta koko ajan vatkaten.


Search