Siirry sisältöön
Sesonki

Edulliset juhlatarjoilut, joista ei makua puutu 

Persikka-vadelmalevykakku

Juhlat tulossa, mutta kustannukset kauhistuttavat? Näillä vinkeillä loihdit juhliin runsaan kattauksen itse tehtyjä herkkuja, jotka eivät tee liian isoa lovea lompakkoon.   

Moni perinteinen juhlatarjottava on onneksi huokea ihan luonnostaan. Kotona leivotut karjalanpiirakat, vanhanajan pikkuleivät ja korvapuustit maistuvat kaikille ja valmistuvat näppärästi vain muutamasta edullisesta raaka-aineesta. Kahvileivän kaveriksi sopii suolainen piirakka, raikkautta tuo runsas salaatti ja juhlapöydän kruunaa kakku. Kurkkaa artikkelin lopusta myös vinkit siihen, miten voit säästää kustannuksissa suunnittelemalla tarjoilut hyvissä ajoin etukäteen.

Ruokaisat salaatit  

Peruna ja pasta ovat mainioita raaka-aineita sekä monipuolisuutensa että edullisuutensa vuoksi. Tuunaa tutut arjen apurit juhlakuntoon helposti kastikkeiden, rouskuvien vihannesten ja yrttien avulla. Saat hedelmäiseen pastasalaattiin lisäruokaisuutta broilerin avulla ja mukavaa raikkautta lisäämällä salaattiin omenaa ja säilykeananasta. Rouheassa maalaissalaatissa perunan pariksi pääsevät AURA®-juusto ja sesongin tomaatit, rapeassa perunasalaatissa tilli ja salaattijuusto.  

Suolaiset piirakat 

Salaatin seurana maistuvat suolaiset piirakat. Edullisimmat piirakkatäytteet löytyvät vihannesosastolta ja sipulihyllystä. Karamellisoitu sipulipiirakka on kahvipöydän kaunistus, joka tuo juhliin ripauksen Ranskaa. Vaikka taikinan tekeminen itse on yleensä valmistaikinan ostamista huokeampi vaihtoehto, kannattaa kaupasta napata matkaan iso paketillinen voitaikinaa ja käyttää sitä niin makeisiin kuin suolaisiin piirakoihin. Kaali-jauhelihapiiras on tuhti tarjottava, josta saa juhlavan taittelemalla taikinan hauskaksi ristikoksi.

Eikä keväisiä juhlia voi tietenkään juhlia ilman voileipäkakkua! Edullinen voileipäkakku syntyy kasviksia ja juureksia käyttämällä. Jos jäät kaipaamaan perinteisempää kalaversiota, voileipäkakkuun voi tuoda savulohen makua maustetun tuorejuuston avulla. Säästä arvokas lohi kakun pinnan koristeluun tai käytä koristeena merileväpohjaista mädin tyyppistä valmistetta.

Kakut 

Sokerikakkupohja on muuntautumiskykyinen perusta kaikenlaisille täytteille ja makuyhdistelmille. Kakkupohjan kokoa saa kasvatettua suuriinkiin juhliin hyvin pienin kustannuksin. Hyvää perusohjetta noudattamalla voit leipoa perinteisen mansikkakakun sijaan vaikkapa trendikkään levykakun. Valitse täytteiksi satokauden antimia sekä hillohyllyn edullisemman pään purnukat. Jos kaipaat vaihtoehtoa perinteiselle täytekakulle, britakakku valmistuu lähes samoista raaka-aineista ja maistuu raparperitäytteen kanssa ihanan keväiselle. Tuoreiden vadelmien maun saa kakkuihin näppärästi purkista maustetun rahkan avulla.

Pullat ja piirakat 

Pullat ja piirakat ovat ihanan monipuolisia leivonnaisia. Erityisen juhlavan näköinen pulla syntyy pullataikinasta ja helposta rahkatäytteestä. Letitetyt reunat voi koristella hieman hinnakkaampien mantelilastujen sijaan raesokerilla ja koko komeuden viimeistellä tuoreita marjoja edullisemmilla säilykehedelmillä. Helpon kesäpiiraan kokoaa alle vartissa valmiille voitaikinapohjalle. Täyte valmistuu maustetusta rahkasta sekä sesongin marjoista ja hedelmistä. Kevätjuhlan herkkupöytään kannattaa harkita myös kääretorttua, jonka sisuksiin voi kääräistä minkä tahansa mieleisensä hillon tai soseen.

Suunnittele ja säästä 

  • Hyödynnä kausituotteita ja käytä sesongin mukaisia raaka-aineita, sillä ne ovat usein edullisempia ja lisäbonuksena myös maistuvat mielettömän hyviltä. Kevään juhlien aikaan sesongissa ovat esimerkiksi raparperi, vesimeloni, kotimaiset kasvihuonekurkut ja -tomaatit, varhaiskaali, parsa, sipulit ja nokkonen. 
  • Suunnittele tarjoilut hyvissä ajoin etukäteen. Kun jaksotat juhlavalmistelut useammalle viikolle ennen juhlia, voit ostaa raaka-aineita tarjouksesta ja leipoa esimerkiksi pikkuleivät, kakkupohjat ja piirakkataikinat pakastimeen. Monia yllättäviäkin asioita voi pakastaa ja käyttää vasta juhlan tullen: esimerkiksi juustoraaste säilyy hyvänä pakastimessa muutaman kuukauden. 
  • Hyödynnä myös edellisen vuoden satoa ja sulata juhlia varten viimeisetkin pakastimen perukoilta löytyvät marjat. Voit tehdä niistä hilloa tai sosetta kakun ja kääretortun täytteeksi tai pyöräyttää mehevän marjapiirakan

Search