Muutamia vinkkejä juhlien suunnittelijalle
Vanha sanonta on, että hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Jos juhlastressi uhkaa iskeä, laadi lista suunnitellen tehtävät. Näin saat itsellesi levon nauttia varsinaisista juhlista vieraiden kanssa seurustellen.
Juhlien tarjottavien ja menun suunnittelun voit aloittaa ajoissa.
Valitse tarjottavia niin, että varsinaiselle juhlapäivälle jäisi mahdollisimman vähän ruoanlaittoa, lähinnä ruokien asettamista tarjolle sekä koristelua. Ota suunnitelmissasi huomioon myös käytössäsi olevat kylmäsäilytystilat. Voileipäkakku tai täytekakku ei voi olla huoneenlämmössä koko päivää, jolloin parempi ratkaisu on tehdä monta pienempää kakkua kuin yksi suuri.
Suunnittelemalla ostoslistan voit hankkia tarvittavia raaka-aineita sekä tarjottavia hyvissä ajoin. Osan tarjottavista voi valmistaa etukäteen ja esimerkiksi pakastaa.
Joskus tuntuu että oikean ruoka- tai juomamäärän arvioiminen on haastavaa. Tässä avuksesi muutamia nyrkkisääntöjä:
- yhdestä kuohuviinipullosta riittää 5-6 onnittelumaljaan
- buffetpöytään voi varata ruokaa noin 400g per vieras
- karjalanpiirakoita tai suolaisia pasteijoita voit varata 1-2 per henkilö. Karjalanpiirakat ovat usein erityisesti lapsivieraiden mieleen.
- varaa kahvia kaksi kuppia per henkilö. Suunnittele etukäteen, tarjoatteko myös teetä.
Huomioi juhlatarjoiluissa vieraiden ruokavaliot. Esimerkiksi valmistamalla kaikki tarjoilut laktoosittomana huomioit tyylikkästi laktoosi-intolerantikot. Varaudu tarjoiluissa myös gluteenittomiin tai vegaanisiin tarjottaviin ja kysele kutsuvieraiden ruokavalioita jo etukäteen.
Kata kahvipöytä niin, että ensin voidaan ottaa lautaselle suolaisia tarjottavia ja sen jälkeen pullaa, kahvikakkua, pikkuleipiä, täytekakkua tai kääretorttua. Noutopöydän päähän tai viereiselle pöydälle voit laittaa esille kahvi- ja teekupit sekä mehu- tai juomalasit juomineen.