Näin käytät liivatetta
Katso videolta, miten liivatetta kannattaa käyttää juustokakun valmistuksessa.
Hedelmäinen mangojuustokakku, raikas sitruunajuustokakku, tuhti amerikkalainen cheesecake… Saavatko nämä juustokakkusuosikit sinullakin veden herahtamaan kielelle?
Juustokakut kuuluvat suomalaisten suosikkileivonnaisiin. Mainion tarjottavan niistä tekee monipuolisuus, sillä makumaailmaa voi muunnella lähes rajattomasti. Ikisuosikkeja ovat hedelmät, marjat ja suklaa. Viime aikoina niiden rinnalle ovat nousseet myös karkeilta, kekseiltä ja juomilta makunsa lainanneet kakut, kuten Daim- ja Irish cream -juustokakut.
Juustokakku on helppo tehdä erilaisiin erityisruokavalioihin sopivaksi, esimerkiksi gluteenittomana tai ilman liivatetta. Kakun voi hyvin tehdä valmiiksi jo tarjoamista edeltävänä päivänä, sillä se on parhaimmillaan levättyään jääkaapissa yön yli tai ainakin useamman tunnin.
Juustokakkuja on käytännössä kahdenlaisia: hyydytettyjä ja paistettuja. Hyydytetyn juustokakun täyte tehdään yleensä tuorejuuston ja kermavaahdon tai rahkan seoksesta, joka hyydytetään moussemaiseksi liivatteen avulla. Pohjana on useimmiten keksimuru-voiseos, joka jähmettyy jääkaapissa tiiviiksi ja helposti leikattavaksi.
Raikkaissa hyydykejuustokakuissa maistuvat hedelmät ja marjat, kuten mansikat, vadelmat, lime, raparperi ja passionhedelmä. Muita suosikkeja ovat täyteläiset suklaa- ja kinuskijuustokakut. Kermasta ja rahkasta valmistettu valkosuklaahyytelökakku ei varsinaisesti kuulu juustokakkuihin, mutta sopii tarjottavaksi juustokakkujen tapaan.
Monelle paistettu juustokakku on yhtä kuin New York cheesecake, jonka maussa on vivahdus sitruunaa. Paistettujen juustokakkujen täyte syntyy suunnilleen samoista aineksista kuin hyydytettyjenkin, mutta liivatteen sijaan mukana on kananmunaa ja rakenne on hyydytettyjä kakkuja tiiviimpi. Pohjana toimii keksimuru-voiseos tai murotaikina.
Japanilainen juustokakku on hieman erilainen uunissa paistettu juustokakku, sillä sen rakenne on kevyt ja kuohkea. Meidän reseptissämme taikinaan on lisätty vielä hieman jauhettua vihreää teetä, matchaa.
Valion maustetut rahkat kuuluvat monien kakkuleipurien luottotuotteisiin. Niiden avulla saat täytteeseen helposti esimerkiksi sitruunan, vaniljan tai mansikan makua. Katso kaikki rahkajuustokakkureseptit ja löydä uusi suosikkisi!
Katso rahkajuustokakutLiivatetta tarvitaan juustokakun täytteen ja kiilteen hyydyttämiseen. Sen käyttö voi jännittää etenkin aloittelevia leipureita, mutta ei syytä huoleen. Alla olevilla vinkeillä onnistut!
Katso videolta, miten liivatetta kannattaa käyttää juustokakun valmistuksessa.
Tasainen kiille viimeistelee juustokakun pinnan. Huoneenlämpöinen kiille lisätään vasta jäähtyneen kakun pinnalle, ja se kannattaa kaatamisen sijaan lusikoida kakun päälle pieni määrä kerrallaan. Lue tästä Valio Koekeittiön Annan vinkit, joilla saat kiilteen onnistumaan.
Jokainen juustokakun leipoja haluaa kakkuunsa kauniit, sileät reunat. Kun kakkua irrottaa irtopohjavuoasta, riskinä on, että reunaa jää vuokaan kiinni. Hyviä niksejä irrottamiseen on kaksi: kuuman palettiveitsen tai reunakalvon käyttäminen. Katso videolta vinkit kumpaankin keinoon.
Tässä vinkit, joilla juustokakun irrotus vuoasta sujuu vaivatta.