Juustokakku joka makuun

Hedelmäinen mangojuustokakku, raikas sitruunajuustokakku, tuhti amerikkalainen cheesecake… Saavatko nämä juustokakkusuosikit sinullakin veden herahtamaan kielelle?

Juustokakut kuuluvat suomalaisten suosikkileivonnaisiin. Mainion tarjottavan niistä tekee monipuolisuus, sillä makumaailmaa voi muunnella lähes rajattomasti. Ikisuosikkeja ovat hedelmät, marjat ja suklaa. Viime aikoina niiden rinnalle ovat nousseet myös karkeilta, kekseiltä ja juomilta makunsa lainanneet kakut, kuten Daim- ja Irish cream -juustokakut.

Juustokakku on helppo tehdä erilaisiin erityisruokavalioihin sopivaksi, esimerkiksi gluteenittomana tai ilman liivatetta. Kakun voi hyvin tehdä valmiiksi jo tarjoamista edeltävänä päivänä, sillä se on parhaimmillaan levättyään jääkaapissa yön yli tai ainakin useamman tunnin.

Hyydytetyt juustokakut ilman uunia – raikasta ja maukasta

Juustokakkuja on käytännössä kahdenlaisia: hyydytettyjä ja paistettuja. Hyydytetyn juustokakun täyte tehdään yleensä tuorejuuston ja kermavaahdon tai rahkan seoksesta, joka hyydytetään moussemaiseksi liivatteen avulla. Pohjana on useimmiten keksimuru-voiseos, joka jähmettyy jääkaapissa tiiviiksi ja helposti leikattavaksi.

Raikkaissa hyydykejuustokakuissa maistuvat hedelmät ja marjat, kuten mansikat, vadelmat, lime, raparperi ja passionhedelmä. Muita suosikkeja ovat täyteläiset suklaa- ja kinuskijuustokakut. Kermasta ja rahkasta valmistettu valkosuklaahyytelökakku ei varsinaisesti kuulu juustokakkuihin, mutta sopii tarjottavaksi juustokakkujen tapaan.

Katso lisää juustokakkuja

Uunissa paistettu juustokakku on täyteläinen nautinto

Monelle paistettu juustokakku on yhtä kuin New York cheesecake, jonka maussa on vivahdus sitruunaa. Paistettujen juustokakkujen täyte syntyy suunnilleen samoista aineksista kuin hyydytettyjenkin, mutta liivatteen sijaan mukana on kananmunaa ja rakenne on hyydytettyjä kakkuja tiiviimpi. Pohjana toimii keksimuru-voiseos tai murotaikina.

Japanilainen juustokakku on hieman erilainen uunissa paistettu juustokakku, sillä sen rakenne on kevyt ja kuohkea. Meidän reseptissämme taikinaan on lisätty vielä hieman jauhettua vihreää teetä, matchaa.

Katso lisää juustokakkuja

Maustetuilla rahkoilla juustokakku syntyy helposti

Valion maustetut rahkat kuuluvat monien kakkuleipurien luottotuotteisiin. Niiden avulla saat täytteeseen helposti esimerkiksi sitruunan, vaniljan tai mansikan makua. Katso kaikki rahkajuustokakkureseptit ja löydä uusi suosikkisi!

Katso rahkajuustokakut

Juustokakku ilman gluteenia, laktoosia, liivatetta tai kananmunaa?

  1. Gluteeniton juustokakku onnistuu helpoiten valmiilla reseptillä. Lisäksi tavallinenkin juustokakkuresepti taipuu gluteenittomaksi, kun käytät kakun pohjassa gluteenittomia keksejä tai jauhoja tavallisen keksi- tai piirakkapohjan tapaan. Huomaa kuitenkin, että gluteenitonta jauhoseosta tarvitaan resepteissä hiukan (n. 20%) vehnäjauhoja vähemmän. Gluteenittoman pohjan voi tehdä myös mantelimassasta tai popcorneista.
  2. Laktoositon juustokakku syntyy helposti laktoosittomia tuotteita käyttämällä. Valitse kaupassa Valio Eila® logolla varustettu tuote ja varmista, ettei koristeiden tai pohjan raaka-aineissa ole laktoosia.
  3. Kananmunaton juustokakku on helppo toteuttaa, sillä useimmissa hyydytettyjen kakkujen täytteissä ei ole kananmunaa. Muista kuitenkin varmistaa myös pohjan raaka-aineiden munattomuus. Herkullinen vaihtoehto on esimerkiksi Irish coffee -juustokakku.
  4. Liivatteen voi korvata hyydytetyissä juustokakuissa kasviperäisellä agar-agarilla tai Vegegelillä. Huomaa kuitenkin, etteivät ne ole ominaisuuksiltaan aivan liivatteen kaltaisia. Juustokakku ilman liivatetta on resepti, jossa täyte ei tarvitse hyydytysainetta lainkaan.

Liivatteen käyttö juustokakussa

Liivatetta tarvitaan juustokakun täytteen ja kiilteen hyydyttämiseen. Sen käyttö voi jännittää etenkin aloittelevia leipureita, mutta ei syytä huoleen. Alla olevilla vinkeillä onnistut!

  • Näin käytät liivatetta

    Katso videolta, miten liivatetta kannattaa käyttää juustokakun valmistuksessa.

Onnistunut kiille kakkuun

Tasainen kiille viimeistelee juustokakun pinnan. Huoneenlämpöinen kiille lisätään vasta jäähtyneen kakun pinnalle, ja se kannattaa kaatamisen sijaan lusikoida kakun päälle pieni määrä kerrallaan. Lue tästä Valio Koekeittiön Annan vinkit, joilla saat kiilteen onnistumaan.

Juustokakun irrottaminen vuoasta

Jokainen juustokakun leipoja haluaa kakkuunsa kauniit, sileät reunat. Kun kakkua irrottaa irtopohjavuoasta, riskinä on, että reunaa jää vuokaan kiinni. Hyviä niksejä irrottamiseen on kaksi: kuuman palettiveitsen tai reunakalvon käyttäminen. Katso videolta vinkit kumpaankin keinoon.

  • Näin kakku irtoaa vuoasta helposti

    Tässä vinkit, joilla juustokakun irrotus vuoasta sujuu vaivatta.

Leivonta
Marjakoristelu kruunaa kakun
Sesonki
Juhlitaan valmistuneita
Ruokavinkit
Liivatteen käyttö leivonnassa: näin onnistut!