Uuden perheenjäsenen juhlapäivässä maistellaan vanhempien valitsemaa nimeä sekä makeita ja suolaisia herkkuja yhdessä sukulaisten ja kummien kera.
Ristiäisten ja nimiäisten tarjoiluissa ei useinkaan ole tiettyä kaavaa, joten pöytään voi valita perheen lempiherkut. Tavallista kuitenkin on, että esillä on ainakin kakku sekä jotain suolaista, jonka voimalla myös pidemmän matkan päästä tulleet jaksavat juhlia. Tarjoiluja voi täydentää pienemmillä makeilla herkuilla, kuten pikkuleivillä, pullilla tai kuivakakulla.
Näyttävä ja herkullinen kakku kruunaa juhlapöydän. Suosittuja ristiäis- ja nimiäiskakkuja ovat erilaiset täytekakut sekä täyteläiset juustokakut. Kesäjuhliin sopivat myös kepeät ja marjaiset marenkikakut, kuten mansikkabrita.
Kakun rinnalla ristiäisissä ja nimiäisissä maistuvat pienet makeat tarjottavat, kuten kuivakakut, pullat ja pikkuleivät. Jos juhlat pidetään parhaaseen marja-aikaan, tarjottavaksi voi leipoa myös marjapiirakkaa tai marjoilla viimeisteltyä kääretorttua.
Yksi juhlapöydän kestosuosikeista on voileipäkakku, joka on ollut mukana suomalaisten juhlissa jo vuosikymmenten ajan. Tarjolle kannattaa valita pari erilaista voileipäkakkua, jolloin syötävää löytyy jokaiselle juhlavieraalle. Hyvä yhdistelmä on erimerkiksi liha- tai kala- ja kasvisvoileipäkakut. Voileipäkakun kaveriksi sopii ruokaisa salaatti tai pari.
Voileipäkakkujen ja salaattien lisäksi tai tilalla juhlissa voi tarjota myös muuta suolaista, kuten karjalanpiirakoita, pieniä cocktailpaloja tai suolaista piirakkaa. Salaatin kaverina maistuu tuore leipä.
Ristiäisten tai nimiäisten järjestäminen tuntuu usein poikkeuksellisen suurelta ponnistukselta. Moni miettii, miten kaikista järjestelyistä selviytyy kunnialla. Kyllä niistä selviytyy, ja oman juhlanautintonsa kannalta vanhempien kannattaa tehdä asiat mahdollisimman helpoiksi itselleen.