Ristiäiset tai nimiäiset

Uuden perheenjäsenen juhlapäivässä maistellaan vanhempien valitsemaa nimeä sekä makeita ja suolaisia herkkuja yhdessä sukulaisten ja kummien kera.

Ristiäisten ja nimiäisten tarjoiluissa ei useinkaan ole tiettyä kaavaa, joten pöytään voi valita perheen lempiherkut. Tavallista kuitenkin on, että esillä on ainakin kakku sekä jotain suolaista, jonka voimalla myös pidemmän matkan päästä tulleet jaksavat juhlia. Tarjoiluja voi täydentää pienemmillä makeilla herkuilla, kuten pikkuleivillä, pullilla tai kuivakakulla.

Kakku ristiäisiin tai nimiäisiin

Näyttävä ja herkullinen kakku kruunaa juhlapöydän. Suosittuja ristiäis- ja nimiäiskakkuja ovat erilaiset täytekakut sekä täyteläiset juustokakut. Kesäjuhliin sopivat myös kepeät ja marjaiset marenkikakut, kuten mansikkabrita.

Pienet makeat juhliin

Kakun rinnalla ristiäisissä ja nimiäisissä maistuvat pienet makeat tarjottavat, kuten kuivakakut, pullat ja pikkuleivät. Jos juhlat pidetään parhaaseen marja-aikaan, tarjottavaksi voi leipoa myös marjapiirakkaa tai marjoilla viimeisteltyä kääretorttua.

Voileipäkakut ja salaatit juhliin

Yksi juhlapöydän kestosuosikeista on voileipäkakku, joka on ollut mukana suomalaisten juhlissa jo vuosikymmenten ajan. Tarjolle kannattaa valita pari erilaista voileipäkakkua, jolloin syötävää löytyy jokaiselle juhlavieraalle. Hyvä yhdistelmä on erimerkiksi liha- tai kala- ja kasvisvoileipäkakut. Voileipäkakun kaveriksi sopii ruokaisa salaatti tai pari.

Pieniä suolaisia juhlatarjottavia

Voileipäkakkujen ja salaattien lisäksi tai tilalla juhlissa voi tarjota myös muuta suolaista, kuten karjalanpiirakoita, pieniä cocktailpaloja tai suolaista piirakkaa. Salaatin kaverina maistuu tuore leipä.

Vinkit onnistuneisiin ristiäisiin tai nimiäisiin

Ristiäisten tai nimiäisten järjestäminen tuntuu usein poikkeuksellisen suurelta ponnistukselta. Moni miettii, miten kaikista järjestelyistä selviytyy kunnialla. Kyllä niistä selviytyy, ja oman juhlanautintonsa kannalta vanhempien kannattaa tehdä asiat mahdollisimman helpoiksi itselleen.

  • Valitse sellaiset tarjoilut, joita voi tehdä valmiiksi hyvissä ajoin etukäteen pakastimeen.
  • Keskity oleelliseen: Valitse juhlapöytään mieluummin vähän ja hyvää kuin sen seitsemän sorttia, joiden valmistaminen uuvuttaa vanhemmat jo ennen juhlia.
  • Ota läheiset mukaan valmisteluihin ja juhlapäivän avuksi. Käsipareja tarvitaan kahvinkeittoon, juhlapöydän täydentämiseen ja astioiden keräämiseen.
  • Muista ottaa rennosti: pieni ihminen hurmaa juhlaväen ja lämmin tunnelma on joka tapauksessa taattu!
Leivonta
Täytekakku kruunaa juhlan
Leivonta
Pientä makeaa: keksit ja pikkuleivät
Sesonki
Näin kokoat juhlien noutopöydän