Ristiäiset tai nimiäiset: juhlat uudelle perheenjäsenelle

Uuden perheenjäsenen tunnelmallisessa juhlapäivässä maistellaan vanhempien valitsemaa nimeä sekä makeita ja suolaisia herkkuja sukulaisten ja kummien kanssa.

Ideoita kastejuhlien ja nimiäisten juhlapöytään

Näyttävä ja herkullinen kakku kruunaa juhlapöydän! Valitse juhlapöytään täytekakku, juustokakku tai marenkikakku. Kakun voi koristella näyttävästi  juhlan teeman mukaisesti.

Perinteisesti kakun lisäksi juhlapöydässä tarjoillaan muuta makeaa kuten kahvikakkua, pullaa, pikkuleipiä tai muita makeita leivonnaisia.

Mehevä voileipäkakku ja suolaiset tarjottavat

Yksi juhlapöydän kesto suosikeista on voileipäkakku, joka on ollut mukana suomalaisten juhlissa vuosikymmenien ajan.  Lisäksi erilaiset ruokaisat salaatit, maukkaat suolaiset piirakat ja pikkusuolaiset ovat suosittuja juhlaherkkuja. Valitse suosikkisi juhlapöytään.

Järjestä ristiäiset tai nimiäiset

Ristiäisten tai nimiäisten järjestäminen tuntuu usein poikkeuksellisen suurelta ponnistukselta. Moni harkitsee lapselle annettavaa nimeä viime hetkille asti. Pieni vauva tarvitsee paljon läheisyyttä ja hoitoa ympäri vuorokauden. Moni miettii, miten kaikista järjestelyistä selviytyy kunnialla. Kyllä niistä selviytyy, ja oman juhlanautintonsa kannalta vanhempien kannattaa tehdä asiat mahdollisimman helpoiksi itselleen.

Vinkit onnistuneisiin ristiäisiin tai nimiäisiin

  • Valitse sellaiset tarjoilut, joita voi tehdä valmiiksi hyvissä ajoin etukäteen pakastimeen

  • Keskity oleelliseen: Valitse juhlapöytään mieluummin vähän ja hyvää kuin sen seitsemän sorttia, joiden valmistaminen uuvuttaa vanhemmat jo ennen juhlia

  • Ota läheiset mukaan valmisteluihin ja juhlapäivän avuksi. Käsipareja tarvitaan kahvinkeittoon, juhlapöydän täydentämiseen ja astioiden keräämiseen.

  • Muista ottaa rennosti: pieni ihminen hurmaa juhlaväen ja lämmin tunnelma on joka tapauksessa taattu!

Rakkaalla lapsella on monta nimeä - nimilaki uudistui

Pikkuvauvan vanhempien kiperimpiä pohdinnan aiheita on usein uuden tulokkaan nimen valinta. Vuoden 2019 alussa liikkumavara asiasta kasvoi, kun nimilaki uudistui. Uudessa laissa lapsella voi olla entisen kolmen sijaan neljä etunimeä, ja mietintäaika piteni entisestä kahdesta uuden lain mukaiseen kolmeen kuukauteen.

Lapsen nimen valinnassa voi lähteä liikkeelle esimerkiksi vanhempien sukujen nimistöstä ja suosittujen lapsen nimien listauksista. Monilla vanhemmilla on jo ennakkosuunnitelmia lapsen nimestä, ja tutustuminen uuteen tulokkaaseen saattaa vahvistaa tai muuttaa näitä suunnitelmia.

Lue lisää uudistuksesta väestörekisterikeskuksen sivuilta

Katso lisää ideoita ja vinkkejä juhliin:

Juhlat joka makuun
Erityisruokavaliot juhlatarjoiluissa
Janita Bergström
Leivotaan
Tämä verkkopalvelu käyttää evästeitä käyttökokemuksen parantamiseen, tilastoimiseen sekä mainosten näyttämiseen.Lisätietoja ›