Näin kokoat juhlien noutopöydän

Noutopöytä, seisova pöytä tai buffet – juhlien vakiovieras on monipuolinen myös nimeltään. Tässä ohjeet noutopöydän kokoamiseen sekä reseptit noutopöydän herkkuihin.

Noutopöytä on suosittu tapa järjestää tarjoilut etenkin suuremmissa juhlissa. Näin jokainen vieras voi valita lautaselleen syötävää oman makunsa mukaan. Hyvin suunniteltu buffettarjoilu antaa myös isäntäväelle enemmän aikaa juhlista nauttimiseen.

Noutopöydän perusteet

Seisovan pöydän suunnittelu kannattaa aloittaa pohtimalla juhlien luonnetta. Jos kyseessä on vapaamuotoinen tilaisuus, johon kukin vieras osallistuu oman aikataulunsa mukaan, lämmin ruoka ei välttämättä ole tarpeen. Ruokaisat salaatit, suolaiset piiraat ja voileipäkakut varmistavat, että vieraiden vatsat tulevat täyteen. Täyttävyyttä tarjoiluihin voi tuoda myös erilaisilla leivillä ja levitteillä, jotka eivät vie paljoa kylmäsäilytystilaa.

Seisovan pöydän suunnittelu kannattaa aloittaa pohtimalla juhlien luonnetta.

Miten noutopöytä katetaan?

Noutopöytä kannattaa sijoittaa niin, että sen ympärille jää riittävästi tilaa kulkea ja ottaa ruokia lautaselle. Sopiva etäisyys muista kalusteista tai seinistä on n. 80 cm pöydän joka puolella. Jos tilaa ja vieraita on vähän, pöydän voi sijoittaa seinää vasten.

Yleensä pöytää kierretään myötäpäivään. Kata ruoat siinä järjestyksessä, kun ne on tarkoitus ottaa lautaselle. Mieti myös makuja: miedot ruoat katetaan ennen voimakkaan makuisia, kylmät ruoat ennen lämpimiä ja kalaruoat ennen lintu- tai liharuokia. Juomat kannattaa asettaa tarjolle eri pöytään.

Suolaisten ruokien kattaus

Muista varata jokaiselle ruokalajille omat ottimet. Näin allergiaa aiheuttavat ruoka-aineet eivät siirry ruoasta toiseen, ruokien maut eivät sekoitu ja niiden ottaminen etenee sujuvasti. Tarjoiluvadit kannattaa täyttää jo ennen kuin ruokalaji ehtii loppua kokonaan. Jos ruoka syödään seisaaltaan, valitse tarjolle sellaisia ruokia, jotka voi syödä käsin tai pelkällä haarukalla. Myös lautasen reunaan kiinnitettävät lasinpidikkeet helpottavat seisaaltaan ruokailua.

1. lautaset, lautasliinat, aterimet 2. kalat 3. kastikkeet kaloille 4. salaatit 5. lihaleikkeleet, juustot 6. kastikkeet ja lisäkkeet lihaleikkeleille 7. lämpimät ruoat

Jälkiruokien kattaus

Tilan määrästä ja juhlien luonteesta riippuen suolaiset ja makeat tarjottavat voi kattaa ja asettaa tarjolle joko yhdessä tai erikseen. Pienemmissä, rennoissa juhlissa kaikki tarjottavat voivat olla samaan aikaan pöydässä ja kukin voi valita suolaisia ja makeita ruokia oman mielensä mukaan. Jos vieraita ja tarjottavia on paljon, suolaiset ja makeat on järkevää kattaa eri pöytiin.

1. leipälautaset 2. lautasliinat 3. kahvileivät 4. täytekakku 5. kukat 6. kahvilautaset, kahvi- ja teekupit, kahvilusikat 7. sokeri 8. kerma 9. makeutusaineet 10. teepussit

Kuinka paljon ruokaa ja juomaa?

Tarjottavien määrää suunnitellessa kannattaa muistaa kaksi nyrkkisääntöä: ruokaa kannattaa olla mieluummin hieman liikaa kuin liian vähän ja sitä tulisi varata jokaista vierasta kohti noin 300–400 g. Menekki riippuu juhlien luonteesta. Esimerkiksi lakkiaisissa vieraat kiertävät usein saman päivän aikana useita juhlia, jolloin ruokaa menee vähemmän.

Juhlat aloitetaan usein alkumaljalla, joka voi olla kuohuviiniä, shamppanjaa tai boolia. Sitä varataan noin desi vierasta kohti. Alkuruoan kanssa viiniä varataan yksi lasi vierasta kohti ja pääruoan kanssa yhdestä kahteen lasillista. Alkoholipitoisten juomien lisäksi tarjolla tulee aina olla myös alkoholiton vaihtoehto.

Jälkiruoan kanssa maistuu kahvi, jota tulisi varata yhtä vierasta kohden kaksi kupillista. Esimerkiksi puolen kilon kahvipaketista riittää 25 vieraalle. Muista varata teetä ja kylmiä juomia niille, joille kahvi ei maistu.

Muista erityisruokavaliot

Muista huomioida tarjoilujen suunnittelussa myös erityisruokavaliot. Varaa riittävästi vaihtoehtoja kasvissyöjille ja gluteenitonta ruokavaliota noudattavalle. Kaikki maitotuotteita sisältävät ruoat on kätevä valmistaa laktoosittomista Valio Eila® tuotteista. Kattausvaiheessa erityisruokavalioihin sopivat ruoat kannattaa merkitä pienillä kylteillä.

Aloita valmistelut ajoissa

  • Kun juhliin on kuukausi, voit aloittaa valmistelut. Leivo leivät, kakut sekä kakkupohjat pakastimeen, osta juhlajuomat ja hanki kahvit, teet, sokerit sekä muut hyvin säilyvät kuivatuotteet valmiiksi.
  • Kun juhliin on kaksi viikkoa, leivo ja pakasta täytetyt piiraat. Myös pikkuleivät voi leipoa valmiiksi ja säilyttää ilmatiiviissä rasiassa.
  • Juhlia edeltävänä päivänä voit laittaa juomat kylmenemään sekä täyttää pikkuleivät, kakut ja voileipäkakut. Valmistele mahdollisimman paljon etukäteen esimerkiksi pilkkomalla ja pakkaamalla salaatin ainekset omiin rasioihinsa jääkaappiin. Voit myös viipaloida lihat, valmistaa levitteet ja kastikkeet. Pakastimessa olevat leivonnaiset voi ottaa sulamaan jo edellisenä päivänä, mutta esimerkiksi sämpylät, pullat ja kahvikakut ehtivät sulaa myös juhlapäivänä, kun ne otetaan tarjolle pari tuntia ennen tarjoilua.
  • Juhlapäivänä tarvitsee enää kuorruttaa ja koristella kakut. Aseta ruoat tarjolle ja muista nauttia hyvin järjestetystä juhlapäivästä!

P.S. Juhlista ylijäävää ruokaa ei kannata heittää pois. Monet ruoat voi pakastaa tai hyödyntää ruoanlaitossa seuraavina päivinä. Hyvin säilyviä ruokia, kuten pikkuleipiä, voi myös pakata viimeisille vieraille mukaan. Vinkkejä juhlien hävikkiruoan hyödyntämiseen löydät täältä.

Maistuvaa tarjottavaa moneen makuun

Valion reseptiarkisto pursuaa herkullisia ideoita juhlabuffetin suunnitteluun. Tässä herkullisia ideoita juhlaviin hetkiin!

Pikkusuolaisia ja leivonnaisia

Leivät ja levitteet

Ruokaisat salaatit

Lämpimät ruoat

Pienet makeat

Kakut joka makuun

Gluteenittomat ohjeet

Sesonki
Erityisruokavaliot kesäjuhlien tarjoiluissa
Sesonki
Pitopöydän perinneruoat
Keittiössä nyt
Näin katat juhlapöydän