Vegaaniruokavalio

Vegaaniruokavalio rakentuu kokonaan kasvikunnan tuotteista. Vegaani ei syö mitään eläinperäisiä tuotteita eikä käytä myöskään mitään eläinperäisiä raaka-aineita.

Vegaaniruokavalio rakentuu kokonaan kasvikunnan tuotteista. Vegaani ei syö mitään eläinperäisiä tuotteita kuten lihaa, kanaa, kalaa, munia tai maitotuotteita, eikä käytä myöskään mitään eläinperäisiä raaka-aineita. Monipuolinen vegaaniruokavalio sisältää viljatuotteita, kasviksia, palkokasveja, sieniä, pähkinöitä sekä siemeniä, hedelmiä ja marjoja, kasvirasvoja sekä kasvipohjaisia juomia sekä muita kasvipohjaisia tuotteita.

Sopiiko vegaaniruokavalio kaikille?

Monipuolisesti ja huolellisesti koostettuna vegaaniruokavalio sopii myös raskaana oleville, imettäville, lapsille ja nuorille. Vegaaniruokavaliossa tulee huolehtia tavallista tarkemmin riittävästä ravintoaineiden sekä energian saannista syömällä 5–6 täysipainoista ateriaa päivässä. Vegaaniruokavaliosta ei huolellisesta toteutuksesta huolimatta yleensä saa riittävästi D-vitamiinia, B12-vitamiinia tai jodia. Vegaaniruokavaliota suositellaankin täydennettävän aina D- ja B12-vitamiini ravintolisillä sekä jodia sisältävällä ravintolisällä. Muiden ravintolisien kuten kalsiumin, B2-vitamiinin, raudan ja sinkin tarve täytyy arvioida yksilöllisesti.

Vegaanin lautasmalli

Vegaanin lautasmalli rakentuu kolmesta yhtä suuresta osasta. Kolmasosa lautasesta on kasviproteiinin lähdettä. Osuus on suurempi kuin perinteisessä lautasmallissa (1/4), jotta aterialla turvataan riittävä proteiinin ja energian saanti. Kolmasosa lautasesta on varattu juures-, vilja- tai perunalisäkkeelle. Seuraavalla lautasen kolmanneksella on kypsennetyt ja tuoreet kasvikset, johon on lisätty loraus rypsiöljyä. Lisäksi täysipainoiseen lautasmallin mukaiseen vegaanin ateriaan kuuluvat myös täysjyväleipä, vähintään 60 % rasvaa sisältävä leipärasva ja monipuolisesti täydennetty kasvipohjainen ruokajuoma.

lisää vegaanisia reseptejä

Kasvipohjaiset ruokajuomat vegaanisessa ruokavaliossa

Vegaaneille suositellaan ruokajuomaksi ja ruoanvalmistuksessa käytettäväksi nesteeksi monipuolisesti täydennettyä kasvipohjaista juomaa. Monipuolinen täydennys tarkoittaa, että tuote sisältäisi kalsiumia, riboflaviinia eli B2-vitamiinia, B12-vitamiinia sekä D-vitamiinia, muttei lisättyä sokeria. Lapsiperheiden ruokasuosituksissa muistutetaan myös, ettei riisijuomaa suositella alle 6-vuotiaille ainoana ruokajuomana.

Valio Oddlygood® kaurajuomat sopivat vegaaniruokavalioon. Valio Oddlygood® kaurajuoma sisältää proteiinia 2 g/100 g ja barista kaurajuoma 1,2 g/100 g. Kummatkin on täydennetty D-vitamiinilla, kalsiumilla, B2- ja B12-vitamiinilla sekä jodilla. Täydennetty D-vitamiini on muodoltaan D2-vitamiinia. Maustamattomat kaurajuomat eivät sisällä lainkaan lisättyä sokeria vaan tuotteen kaikki sokerit (3,5 g/100 g) ovat luontaista viljan sokeria. Valio Oddlygood® tuoteperhe tarjoaa vegaaneille myös maistuvia kasvipohjaisia lusikoitavia välipaloja ja juuston tapaan käytettäviä Veggie viipaleita ja raasteita.

100 % kasviperäinen Valio MiFU® vegepihvi

Valio MiFU® vegepihvi on maukas ja helppokäyttöinen kasviproteiini ruoanlaiton pääraaka-aineeksi. Gluteeniton pihvi on 100 % kasviperäinen ja se sisältää herneproteiinia 15 g /100 g, riboflaviinia, B12- ja D-vitamiinia, jodia sekä rautaa.

Keittiössä nyt
31 reseptiä kasvisruoalle
Ruokavinkit
Erityisruokavaliot juhlatarjoiluissa