Erityisruokavaliot kesäjuhlien tarjoiluissa

Juhlatarjoiluissa on kohteliasta huomioida vieraiden erityisruokavaliot ja ruoka-aineallergiat. Tässä reseptit, joilla pistät pöytään jokaiselle juhlijalle sopivaa tarjottavaa.

Erikoisruokavaliot kannattaa huomioida jo juhlien suunnitteluvaiheessa. Pyydä vieraita ilmoittamaan mahdolliset allergiat tai erikoisruokavaliot hyvissä ajoin, jolloin pystyt miettimään tarjottavat mahdollisimman monelle sopivaksi. Esimerkiksi vegaaniset juhlatarjottavat sopivat myös maidottomaan ruokavalioon sekä lakto-ovo-kasvissyöjälle. Samoin laktoosittomia juhlaruokia voivat syödä myös vieraat, jotka toivovat vähälaktoosisia tarjottavia.

Etenkin suuremmissa juhlissa ja noutopöydissä erityisruokavaliot kannattaa merkitä selkeästi esimerkiksi pienillä lapuilla. Näin varmistat, etteivät erityisruokavaliota noudattavien annokset katoa muiden juhlijoiden suihin. Säilytä myös tarjottavien tuotteiden pakkaukset juhlien ajan, jotta voit tarvittaessa tarkistaa tietyn tuotteen pakkausmerkinnät.

Laktoosittomat juhlatarjottavat

Voit hyvin valmistaa vaikka koko juhlamenun laktoosittomista tuotteista. Osalle laktoosi-intoleranteista käyvät myös vähälaktoosiset Valio Hyla® tuotteet, mutta varminta on käyttää täysin laktoosittomia tuotteita, jotka tunnistat Eila® tuotemerkistä. Myös Valion kypsytetyt juustot ovat luontaisesti täysin laktoosittomia.

Valion reseptihausta löydät paljon laktoosittomia reseptejä. Tarvittaessa voit myös korvata laktoosia sisältävän reseptin tavanomaiset maitotuotteet laktoosittomilla tuotteilla.

Gluteenittomat juhlaherkut

Keliaakikot ovat yliherkkiä gluteenille, joten keliaakikon ruokavalio ei saa sisältää lainkaan vehnää, ruista, ohraa tai tavallista kauraa. Gluteenitonta ruokavaliota voidaan noudattaa myös monesta muusta syystä, kuten herkän vatsan takia. Jos et löydä mieleistä reseptiä alta, kurkkaa lisää reseptihausta.

Lihattomia tarjottavia lakto-ovo-kasvissyöjälle

Kasvisruokavaliota noudattavalta on hyvä tarkistaa, millaista kasvisruokaa hän syö. Maitotuotteita ruokavaliossaan käyttävien laktovegetaristien tarjoiluihin sopii hyvin maitotuotteet sekä Valio MiFU® maitoproteiinituotteet. Lakto-ovo-vegetaristien ruokavalioon sopivat kasvikunnan ja maitotuotteiden lisäksi myös kananmuna. Löydät lakto-ovo-vegetaariset reseptit myös reseptihausta.

Vegaanisia juhlareseptejä

Vegaaninen ruokavalio ei sisällä mitään eläinperäistä. Valio Oddlygood® ja Gold&Green® tuoteperheet sisältää täysin kasvipohjaisia leivontatuotteita, proteiininlähteitä ja juomia, joita voi käyttää niin leivonnassa kuin ruoanlaitossa. Vinkit ja valmiit reseptit vegaanisiin juhlatarjoiluihin löydät reseptipankistamme.

Leivonnaisia ilman kananmunaa

Juhlatarjoilut on helppo leipoa myös ilman kananmunaa. Näillä resepteillä onnistuvat niin kakut, pullat kuin piirakatkin! Jos kaipaat lisää inspiraatiota, kurkkaa lisää ideoita reseptihaustamme.

Juhlatarjoilut ilman pähkinää

Pienikin määrä pähkinää tai mantelia saattaa aiheuttaa pähkinäallergiselle voimakkaan allergiareaktion. Lue suklaiden sekä valmiskeksien tuoteselosteet tarkkaan, sillä monesti ne saattavat sisältää pähkinää. Monissa valmiskekseissä voi olla jäämiä pähkinästä, joten myös juustokakun pohja kannattaa valmistaa itse tai lukea keksien tuoteselosteet huolellisesti.

Maidottomia juhlatarjottavia

Varaa juhlapöytään myös täysin maidottomia tarjottavia, jos vieraiden joukossa on maitoallergisia. Huomiothan, että maitoallergisen tulee välttää kaikkea maidosta peräisin olevaa, myös maitojauhetta, maitoproteiinia, heraa, kaseiinia sekä kaseinaattia. Korvaa leivonnassa maito vedellä, Valion mehuilla tai mehujuomilla tai käytä valmiiksi maidottomia reseptejä.

Sesonki
Näin kokoat juhlien noutopöydän
Ruokavinkit
Keliakia ja juhlat – gluteenitonta juhlatarjottavaa
Keittiössä nyt
Kahdeksan trendikästä ideaa valmistujaistarjoiluihin