Siirry sisältöön
Ruokavinkit

Leivinjauhe ja ruokasooda: näin käytät niitä leivonnassa

Leivinjauhe ja ruokasooda: näin käytät niitä leivonnassa

Leivinjauhe ja ruokasooda ovat kohotusaineita, jotka tekevät leivonnaisista kuohkeita. Mutta milloin käytetään ruokasoodaa ja milloin leivinjauhetta? Voiko soodan korvata leivinjauheella tai toisinpäin? Kokosimme vastaukset yleisimpiin kysymyksiin ruokasoodasta ja leivinjauheesta.

Leivonnaiset ovat yleensä rakenteeltaan kuohkeita ja ilmavia. Sen aikaansaamiseksi tarvitaan kohotusaineita – joko hiivaa tai kemiallisia kohotusaineita. Jälkimmäisiä ovat leivinjauhe ja ruokasooda.

Vaikka kohonneen leivonnaisen voi saada aikaan kumman avulla vain, ruokasooda ja leivinjauhe ovat ominaisuuksiltaan erilaisia. Ruokasooda on puhdasta natriumbikarbonaattia, ja leivinjauhe koostuu ruokasoodan eli bikarbonaatin lisäksi happamasta natriumpyrofosfaatista ja tärkkelyksestä. Molemmat aineet tuottavat uunin lämmössä leivonnaisiin hiilidioksidia ja vesihöyryä, mikä saa ne kohoamaan kuohkeiksi.

Miten soodaa ja leivinjauhetta käytetään?

Leivinjauhe ja ruokasooda sekoitetaan taikinaan yleensä kuivien aineiden joukossa. Toisin kuin hiiva, leivinjauhe ja sooda eivät vaadi lämmintä nestettä eikä taikinaa tarvitse vaivata tai kohottaa. Leivonnaiset kohoavat uunin lämmössä. Siksi leivinjauheella kohotetaan usein nopeasti valmistuvia piirakoita, leipäsiä ja pikapullia, mutta myös esimerkiksi täytekakkuja, kuivakakkuja ja muffinsseja. Myös pikapizzataikina onnistuu leivinjauheella ilman hiivaa.

Leivinjauhe sekoitetaan aina ensin jauhoihin ja jauhot vähitellen nesteeseen. Näin leivinjauhe sekoittuu tasaisesti taikinaan.

Tip icon

Sooda on siivoojan ihmeapulainen

Tiesitkö, että sooda sopii myös keittiön pintojen ja astioiden puhdistukseen? Kokeile näitä siivousniksejä.

  • Paloiko kattila pohjaan? Kaada kattilaan reilusti vettä ja muutama ruokalusikallinen ruokasoodaa. Kuumenna kiehuvaksi. Kun vesi on jäähtynyt sopivaksi, hankaa kattila tiskiharjalla puhtaaksi.

  • Keittiön pinnat ja lavuaarin voi pestä kostutetulla liinalla, johon on ripoteltu ruokasoodaa. Myös pinttyneet kahvi- ja teekupit puhdistuvat, kun ne pesee kuumalla vedellä ja soodalla.

  • Uunin tahroihin kannattaa kokeilla ruokasoodasta, suolasta ja kuumasta vedestä sekoitettua tahnaa. Mittaa jokaista ainetta 2 rkl ja sekoita.

  • Jääkaapin haju hälvenee, kun jätät avonaisen ruokasoodapurkin jääkaappiin yöksi. Emäksinen ruokasooda sitoo hajuja itseensä.


Search