Siirry sisältöön
Ruokavinkit

Marenki: kiehtovan herkun valmistus ja salat

Marenki: kiehtovan herkun valmistus ja salat

Makean rapea, ilmavan keveä ja kermanvalkoinen ovat marenkia hyvin kuvaavia ilmaisuja. Ei siis ihme, että marenki on inspiroinut sokerileipureita kautta aikojen. Marenkia käytetään monen tyyppisissä leivonnaisissa ja jälkiruoissa, joista tunnetuin lienee pavlova.

Sveitsiläinen, italialainen vai ranskalainen marenki?

Jos olet valmistanut kotona marenkia, olet todennäköisesti tehnyt ranskalaista marenkia. Ranskalainen marenki valmistuu yhteen vatkatuista munanvalkuaisista sekä sokerista ja se paistetaan kypsäksi uunissa.

Italialainen marenki eli kuumamarenki puolestaan valmistetaan lisäämällä valkuais-sokerivaahdon sekaan kuumaa sokerilientä. Liemi kypsyttää marengin, joten sitä ei tarvitse paistaa uunissa. Italialaista marenkia voi käyttää kakkujen ja leivonnaisten kuorruttamiseen ja täytteisiin.

Sveitsiläinen marenki vatkataan kuuman vesihauteen päällä. Vesihauteen lämpö kypsentää valkuaiset, joten marenkeja ei tarvitse kypsentää uunissa. Sveitsiläinen marenki sopii kakkujen ja muiden leivonnaisten kuorrutteeksi sekä koristeluun. Vesihauteessa kypsennetystä marengista voi valmistaa myös rapeita marenkeja: pursota massasta pieniä marenkeja leivinpaperille ja anna kuivaa huoneenlämmössä noin vuorokausi.

Tip icon

Niksit pähkinänkuoressa

  • Jotta marengin vaahto onnistuu, valkuaisten joukkoon ei saa päästä yhtään keltuaista eikä rasvaa. Erottele siis valkuaiset keltuaisista varoen. Erota valkuaiset yksitellen esim. lasiin ja kaada vasta sitten vatkauskulhoon. Jos keltuainen ei pysy ehjänä, ota tilalle uusi muna.
  • Käytä vaahdotuksessa mieluiten teräs- tai lasikulhoa. Muovikulhon sisäpinnalle jää pesusta huolimatta helposti rasvaa, joka estää kunnollisen vaahdon muodostumisen.
  • Vaahdota puhtaalla, kuivalla vatkaimella ensin pelkkiä huoneenlämpöisiä valkuaisia. Aloita sitten valmiiksi mitatun sokerin lisääminen pikkuhiljaa pienissä erissä. Vatkaa koko ajan. Näin vaahdotus nopeutuu ja sokeri sulaa tasaisesti valkuaisvaahtoon.
  • Marengin voi valmistaa jo herkuttelua edeltävänä päivänä, mutta kerma ja muut lisukkeet on hyvä lisätä marengin päälle vasta juuri ennen tarjoilua. Säilytä marenkia huoneenlämmössä kevyesti peitettynä ja suojassa turhalta kosteudelta.

Search